Lucian

Membru din: 01-08-2012   |   Nivel: ★★★

    51 posturi

     31 - 51 din 51 de posturi
    Scris la data: 30 Oct 2012, 11:10
    Hai sa adaugam si aceste sume: - armatura din fundatie se face cu plasa sudata - 2-3 plase ajung - hai 200 lei - sapatura - 50x0.2x0.4=4mc excavatie - hai inca 200 lei - salarii 2 "meseriasi" pe 2 zile - 600 lei? - transport marfa - 150 lei - transport muncitori 2 zile - 200 lei la costul de mai sus de 3750 adaugam suma de 1350 - rezulta 5100 ron... despre ce tva vorbim? preturile la materiale nu sunt cu tva inclus? cat sa punem beneficiul firmei? 20%... 30%... oricum ai calcula 5000 de euro este infernal de mult pentru un amarat de gard din lemn! este foarte interesant cum firmele din Romania se bazeaza pe tunuri (lucrari putine la scoruri premium) in loc sa faca multe lucrari corect si la preturi decente. toti vor sa "se scoata" din prima fara prea multa bataie de cap!!!
    Scris la data: 29 Oct 2012, 13:07
    Cine ma poate sfatui care este momentul cel mai potrivit pentru a planta cativa pomi fructiferi? Am vazut ca sunt mari dezbateri daca e mai bine toamna tarziu sau primavara devreme si totusi nu reusesc sa imi dau seama cum poate ajuta vremea sansele unui pom de a se prinde. Va multumesc!
    Fisiere atasate
    Scris la data: 29 Oct 2012, 10:25
    Buna, Diana! Realitatea este urmatoarea: depinde ce fel de BCA sau caramida folosesti! Exista foarte multe tipuri de materiale si, evident, fiecare cu partile lui bune si proaste. Intr-adevar, BCA-ul este, in majoritatea cazurilor, mai bun termoizolant dar iti creste costul structurii de rezistenta. Practic ce dai pe mere iei pe pere... Dar si termoizolarea poate fi mai "subtirica" ceea ce se traduce iarasi in costuri mai mici. Caramida este mai portanta ceea ce inseamna ca reduci betoanele si fierul. O caramida buna are si ea proprietati respectabile de termoizolare. In caramida eficienta este intr-adevar complicat sa dai o gaura dar se poate cu grija si fara percutie. Cea mai buna modalitate de a face o alegere este urmatoarea: angajeaza un structurist care sa iti dimensioneze structura in functie de tipul de material cel mai atractiv si calculeaza cat mai atenta bugetul. Ia in calcul toate sfaturile arhitectului, structuristului si a constructorului. Ei sunt cei mai in masura sa te ajute in a face o alegere. Si apoi decide in consecinta. Incearca sa faci abstractie de la diversele "mituri urbane" de pe internet si decide ce este mai bine pentru tine si de ce anume vrei sa realizezi.
    Scris la data: 29 Oct 2012, 09:48
    Incalzirea la o casa este un element foarte important care necesita o planificare atenta. Alegere este relativ simpla in functie de tipul de centrala si disponibilitatea retelelor la care aveti acces. O centrala pe gaz este varianta cea mai facila. Dar daca nu aveti acces la gaze ce faceti? Exact varianta aceasta vreau sa o dezbat. Ce variante aveti cu puncte tari si slabe pentru fiecare! In lipsa gazului am stat si m-am gandit foarte bine care sunt alternativele. Initial, o centrala pe peleti mi s-a parut prima alternativa dupa centrala pe gaz. Singura mare problema mi s-a parut totusi costul. Automatizarea unei centrale pe peleti totusi era un cost suplimentar destul de mare. Centrala in sine nu este totul. Pompe, vas de expansiune, feeder, arzatorul, rezervor, sisteme de protectie... Centrala pe lemne este oarecum aceeasi Marie dar cu alta palarie. Accesoriile sunt aceleasi. Diferenta este ca alimentarea cu butuci este manuala si este pentru cei care se simti putin fochisti! In functie de nivelul de termoizolare al casei trebuie facut un calcul foarte atent care trebuie sa fie aportul caloric. Un inginer de instalatii ar trebui sa poata sa va faca un calcul de dimensionare a intregului sistem. In cazul meu, fiind vorba de o foarte buna termoizolare, oarecum cu mult peste standardele romanesti (BCA Ytong A+ de 30cm, 2 straturi de polistiren grafitat pe fatada de 0.032 si 30cm de vata 0.034 in acoperis) m-am gandit la o centrala electrica. Dar toata povestea cu tevile si cu dimensionarea caloriferelor mi-a stricat toate planurile. Practic nu am reusit sa gasesc pe nimeni care sa imi calculeze cu exactitate necesarul termic in functie de nivelul de termoizolare al casei. Deci m-am decis sa fac incalzirea in totalitate electrica cu ventiloconvectoare. Acest sistem nu este neaparat centralizat (s-ar putea rezolva cu niste senzori si un modul central de comanda) dar mi se pare inutil. In situatia in care doresc incalzire diferentiata pe camere ar fi greu de realizat. Alta varianta ar fi cu acele panouri cu radiatii. Dar producatorii nu au reusit deloc prin informatiile furnizate sa ma asigure de eficienta lor in conditiile de iarna de la noi. Desi riscanta dependenta de o singura resursa, aceea fiind curentul electric mi se pare totusi cea mai usor de depasit. Un generator pe benzina de 3-5kw nu costa o avere. O eoliana este iarasi usor de instalat si iarasi acopera usor necesarul unei minime autonomii. Nu as vrea sa pomenesc despre un sistem de panouri solare din cauza costului prohibitiv, dar daca va permiteti este o varianta foarte eleganta. Ca solutie de back-up eleganta si suficienta m-am indreptat spre montarea unui semineu. Ca si cost initial nu mi s-a parut o avere. Si nu mai vorbim despre efectul psihologic al unei seri de iarna petrecuta cu un pahar de vin in fata unui semineu duduind! Un semineu relativ mic de 8-10kw ar trebui sa fie capabil sa incalzeasca suficient intreaga casa.
    Scris la data: 24 Oct 2012, 13:36
    Va multumesc foarte mult pentru raspuns. Permiteti-mi sa revin cu si mai multe intrebari dupa ce studiez cataloagele dumneavoastra! Mi se pare extrem de interesant un semineu dar realizarea lui trebuie sa tina seama de foarte multi factori pentru a fi si util nu numai de "impresie artistica"
    Scris la data: 24 Oct 2012, 13:15
    In cazul meu, fundatia executata corect, dupa un proiect de structura care tine seama de toti factorii de zona si al arhitecturii, da! Imi imaginez ca ar trebui sa fie totusi o regula generala. Dar exista foarte multe cazuri cand pur si simplul costul unei fundatii este prea mare si beneficiarii incep sa faca rabat la beton si fier pentru ca oricum partea aceasta a casei NU se vede!
    Scris la data: 23 Oct 2012, 15:58
    Excelent articolul! Realitatea de pe santier este urmatoarea: constructorul este interesat sa puna in opera un material cat mai repede fara sa tina neaparat seama de indicatiile tehnice pentru a termina cat mai repede si a incasa banutul. Iar atunci cand este atentionat sa procedeze altfel decat este el obisnuit toti folosesc expresia "stiu io cum e mai bine, sefu". Problema intr-adevar este foarte grava atunci cand nici macar beneficiarul nu intelege! Si atunci, care este rezolvarea? Chiar zilele trecute ma uitam si ma minunam ce o fi fost in capul unora sa bage fire de curent neprotejate prin vata ca in poza!
    Fisiere atasate
    Scris la data: 23 Oct 2012, 15:37
    Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mie cu idei pentru realizarea unui semineu ca in poza dintr-unul din cataloagele dumneavoastra. Nu reusesc sa imi dau seama despre ce focar este vorba. Si apoi am cateva intrebari legate de detalii de executie a finisajului: - ce distante trebuie respectate lateral din motive de siguranta? - care este adancimea focarului si cat anume este "obligatoriu" sa iasa in fata focarul fata de zidarie? - in poza nu se vede nici o fanta de ventilare. este vorba de o ventilare facuta cumva dintr-o camera din spatele zidului? cum se realizeaza daca la mine este vorba despre un perete exterior? Va multumesc
    Fisiere atasate
    Scris la data: 23 Oct 2012, 10:50
    Buna ziua, cine ma poate sfatui ce aparat sa cumpar cu care sa slefuiesc structura de lemn a terasei? Lemnele nu sunt finisate absolut deloc. Oare se poate realiza lucrarea cu jucaria din filmuletul asta sau este prea mic si mi-ar lua 100 de ani?
    Scris la data: 22 Oct 2012, 15:14
    Fundatia unei case este un proces destul de putin laborios si, in functie de tipul de sapatura, oarecum rapid. Dar tuturor constructorilor le este oarecum teama de acest pas de a "scoate casa din pamant". O fundatie este ori in santuri, ori generala, in cazul unui subsol. Si se face ori mecanizat ori manual. Singurele sfaturi pe care le pot da sunt urmatoarele: - trasarea sa fie facuta cu mare atentie in prezenta arhitectului respectand proiectul - sa se respecte adancimea de inghet Cea mai mare greseala este ca beneficiarul sa participe si el! Toti, dar absolut toti, se pacalesc referitor la dimensiuni si vor cere "da-te frate inca un pas mai incolo sa fie camera putin mai mare". Un metru in plus de casa arunca pur si simplu costurile in aer!!! Sapatura manuala dureaza putin mai mult, este drept, dar rezultatul este ceva mai exact. Sapatura facuta cu un excavator necesita apoi taluzare suplimentara. In fundatia unei case intra extrem de multa manopera si materiale. Datorita specificului tarii noastre, cu risc seismic ridicat, fundatiile trebuie sa respecte niste standarde. Am vazut o gramada de situatii in care fundatia era o palma in pamant sau facute cu armaturi minimale. Apoi romanii se mira ca le pica colibele in cap! Per total, la casa mea (aproximativ 90mp amprenta) au intrat in fundatie 35mc de beton b350 si 2500kg de fier. Fundatie perimetrala, cu 3 grinzi intermediare, talpa de 60cm, elevatie de 1.25m, placa de 15cm. Echivalentul a 20% din pretul total al casei. Aveti mare grija la realizarea umpluturii si la realizarea corecta a termoizolarii de sub placa.
    Fisiere atasate
    Scris la data: 18 Oct 2012, 10:33
    Ma bucur foarte mult ca ti-a placut povestea mea chiar si numai ca lectura. Din pacate este adevarat ca pentru a casa iti trebuie un amar de bani. Dar iti pot demonstra ca nu chiar atat de multi pe cat te-ai astepta. In functie de mai multi factori s-ar putea sa ai surpriza ca poti sa o faci doar cu banii din vanzarea unei garsoniere comuniste din Bucuresti! Cu 30-35 de mii de euro cred ca poti construi o casuta de 90-100 de metri patrati, corect termoizolata, cu toate facilitatile de la bloc. Evident, daca vrei marmura, bambus sau mai stiu eu ce gresii pe jos nu te incadrezi in buget. Mutatul la curte inseamna un "mind-set" anume. Iar daca lucrezi pe salariul minim pe economie te sfatuiesc sa iti dai demisia si sa iti faci cat mai multe lucrari la casa de unu singur. Vei economisi din manopere neplatite mai mult decat aveai salariu! Mare scofala nu ar fi sa iti termoizolezi singur fatada, de exemplu. O echipa de muncitori iti iau in jur de 20 de lei pe metru patrat. La o fatada de 100mp inseamna ca vei plati 2000 de lei doar manopera. O faci singur intr-o luna? Tocmai ai economisit salariul tau pe aproape 3 luni! Trecand peste orice gluma, faptul ca nu ai posibilitatea desi ti-ai dori nu iti ingradeste libertatea de a visa! Un proiect bine gandit iti poate deschide mintea si la variante de a-l realiza. De altfel, cunosc oameni care se chinuie din salariul de bugetari si lunar mai fac cate ceva la casa. Ei vor ajunge la visul lor in 2-3-10 ani... Tu, cu lamentarile nu vei ajunge decat sa iti ucizi din fasa orice initiativa!
    Scris la data: 18 Oct 2012, 09:33
    Dupa ce am dat cateva telefoane la niste "prestatori de servicii" asa zis mecanizati am inteles ca daca nu esti suficient de capabil financiar mai bine inveti sa invarti lopata! Asa ca raman la 2 variante: ori dau restul vietii la tarnacop si cazma ori o bomba cu napalm! Nu am de gand sa dezvolt "culturi" deosebite pe teren... vreau doar sa scap de balarii!!!
    Scris la data: 17 Oct 2012, 14:26
    In perioada in care planificam constructia casei (si mi-a luat ceva timp) am studiat foarte multe proiecte de pe internet. Si mi-am dat seama ca majoritatea pozelor 3D au o mare problema: niciodata nu o sa vezi tu sau altcineva casa din pozitiile alea! Doar daca esti parapantist. Nu vreau sa minimizez cumva importanta arhitectonicii dar cred ca tot secretul sta in micile detalii. Este mai important un finisaj de fatada sau culoarea acoperisului decat neaparat forma (desi sunt unii care apreciaza foarte mult turnuletele). Evident, o casa trebuie sa arate frumos dar mai important este ce ai la interior! Pentru mine a fost destul de greu sa imi dau seama care sunt nevoile mele in ceea ce priveste o casa in care sa ma mut definitiv cu intreaga familie. Avand multi copii am descoperit ca la bloc imi lipsesc spatiile de depozitare. Debaraua este plina de borcane si milioane de cutii si cutiute. Iar balconul pur si simplu este un depozit de biciclete, triciclete, role, skate-uri, sanii si alte jucarii. De fapt jucarii sunt peste tot si toate sunt o jucarie. Deci prima cerinta a fost: multe spatii de depozitare, un beci oarecum spatios si o terasa acoperita cat mai mare in fata casei. Ce imi place foarte mult la blocurile comuniste sunt spatiile vitrate. De fapt, orice perete exterior la apartamentul meu este vitrat. Un mareeeee geam! Fiind orientat si spre un parc senzatia de spatialitate este extraordinara. Unde mai punem si faptul ca imi place lumina! Stiu foarte bine ca totusi spatiile vitrate sunt "gauri" prin care iarna se pierde caldura foarte multa si foarte repede! Am studiat foarte mult acest aspect si am descoperit ca tamplaria foarte buna costa. ENORM! Si asa, a doua cerinta a fost: geamuri mari (dar nu foarte) si nici unul pe directia nord-est. In functie de numarul membrilor din familie se poate stabili un numar de dormitoare. Este atat de simplu? Deloc! O greseala foarte mare este sa iti imaginezi ca intr-un dormitor vor locui 2 sau mai multi copii. Tuturor le plac paturile suprapuse. Sunt absolut delicioase iar camerele pot fi amenajate foarte practic (din utlizarea spatiului pe verticala). Dar cum va fi peste 5 ani? In afara cazului in care copiii sunt gemeni programul lor va diferi suficient de mult incat sa provoace mici scandaluri zilnice. Unul poate studiaza chitara cand altul are de facut temele la matematica... Oricum ar fi: sfatul meu este sa rezervati cate un dormitor pentru fiecare membru al familiei. Copiii nu vor locui o vesnicie cu dumneavoastra dar oricand puteti recompartimenta camerele "eliberate". Alta cerinta: multe dormitoare! Chiar daca sunt mai mititele decat cele uzuale de la bloc sunt sigur ca redistribuind activitatile zilnice in alte camere ale casei sau prin curte nu va fi nevoie de mai mult spatiu. Teoretic in camera te duci sa dormi, sa inveti sau sa citesti. Nu sa faci aerobic! La bloc, cu familie mare, intotdeauna mi-a displacut masa din sufragerie. Bucataria fiind mult prea mica pentru asa ceva. Iar in "living" eu cred ca ar trebui sa se intample cu totul si cu totul alte lucruri: lectura, auditie, filme, studiul pianului si relaxare in general. Pe cand spatiul in care se ia masa ar trebui sa fie dedicat acestei activitati. Masa e sfanta! Acesta este momentul cand toti membrii familiei sunt la un loc. Si uite-asa am decis: un spatiu de luat masa, separat de living si de bucatarie! Iar bucataria sa fie suficient de mare pentru a permite ca trei persoane sa desfasoare activitati frumos mirositoare in acelasi timp. Fara sa mai descriu in multe cuvinte, celelalte puncte au fost asa: dormitor matrimonial cu dressing, minim o toaleta pe etaj, beci sub casa cu acces din bucatarie, scara in 2 ape (pentru economie de spatiu), 2 debarale. Rezultatul a fost o casa de 155mp spatiu util, din care aproape 120 sunt camerele iar restul holuri si depozitari. Dormitoarele si o toaleta la mansarda, living, spatiul de luat masa, bucataria, o toaleta si dormitor matrimonial cu dressing la parter. Din ratiuni economice am renuntat la beciul de sub casa si a devenit un proiect de sine statator (bucatarie de vara in curte cu beciul dedesupt). Inca un mic artificiu mi-a scazut destul de mult suprafata construita a casei. Am exclus total camera tehnica din proiect. Un container vechi asezat pe o platforma de beton in fundul curtii o sa contina toate echipamentele necesare. Astfel am exclus total riscul de incendiu si am indepartat orice sursa deranjanta de zgomot. Tevile si cablurile se trag subteran printr-un sant foarte usor de realizat. Din pacate eu nu am acordul arhitectului pentru a atasa proiectul meu. Dar mi-ar face mare placere sa discutam despre proiectele voastre si sa va sfatuiesc in masura in care ma voi pricepe!
    Scris la data: 16 Oct 2012, 14:51
    Sincer, si eu m-am gandit la solutii chimice dar imi este tare frica nu cumva sa "otravesc" pamantul. In plus din ce am inteles aceste solutii sunt in functie de tipul de planta invadatoare. Ori dupa cum se vede in poza eu am acolo o adevarata jungla! Iar solutia cu sapatul pe 1000 de metri patrati nu ma amuza deloc. Prefer sa platesc un excavator care sa imi decoperteze 20-30 de cm din tot terenul. Dar apoi trebuie sa ma distrez cu adusul de pamant negru... care imi creeaza alte probleme: cum nivelez si batatoresc atata amar de pamant? ce fac cu tot pamantul scos din excavatie?
    Scris la data: 16 Oct 2012, 11:58
    Am cumparat un teren care avea balarii pe el aproape cat un stat de om. S-a cosit inainte de a incepe constructia si pe parcurs curtea s-a modificat substantial. Dar este foarte clar ca radacinile au ramas acolo si la primavara o sa rasara toate soiurile de buruieni intr-o veselie. Ce pot face "din timp" pentru a scapa de ele si sa am un gazon fara prea mare bataie de cap? Atasez niste poze facute inainte de cosire si de pe parcursul constructiei. Multumesc
    Fisiere atasate
    Scris la data: 16 Oct 2012, 10:48
    Sursa de apa de la o casa este extrem de importanta. Inainte de a face un put trebuie sa stiti foarte bine la ce vei folosi apa respectiva: pentru consum, doar menajera sau mici irigatii prin gradina. Intreaba prin vecini cam la ce adancime au fantanile prin zona si daca consuma apa sau o dau la animale. Asta ar trebui sa iti formeze o idee despre cat ai de sapat. Gasirea unei panze freatice cu apa potabila tine foarte mult de noroc! Este putin probabil sa iti permiti un studiu geo-hidrografic, iar o sapatura corecta de peste 50-60 de metri destul de costisitoare. Un put de mica adancime este putin probabil sa va ofere apa de o calitate acceptabila (ori e prea dura, ori este contaminata de infiltratii de la fosele din zona, ori infestata de ingrasamintele folosite din belsug in trecut). Si atunci veti fi nevoit sa investiti substantial in filtre, statii de decantare si alte instalatii suplimentare (care costa si ca investitie si ca intretinere). Oricum ar fi, dupa limpezirea apei este recomandat sa duceti cateva probe de apa la laborator. Sunt foarte multe firme care ofera servicii de forare iar preturile sunt de asemenea extrem de diversificate. Ceea ce va intereseaza este ca ei sa va ofere siguranta ca izoleaza perfect straturile acvifere intermediare si ca denisipeaza bine la sfarsit. Si, evident, la un pret pe care sa vi-l permiteti. Retineti: nu va planificati un buget!!! Chiar daca vecinul are putul sapat la 40 de metri nu inseamna ca tot acolo ajungeti si dumneavoastra. Sapatul este taxat (in cele mai multe cazuri) la metru liniar. Eu mi-am adus niste "putari" din tata in fiu care au folosit metode absolut rudimentare. Dar rezultatul a fost absolut minunat! In jumate de zi am ajuns la 18 metri in a doua panza freatica. Prima era destul de ridicata in ciuda secetei de asta vara la 7-8 metri (terenul fiind langa un lac). Restul zilei s-a denisipat iar dupa alte 2 zile (timp in care pompa a mers incontinuu) apa era rece si buna. Iar probele de laborator au iesit satisfacatoare. In afara unei duritati ridicate este perfect baubila! Sfatul meu? Nu faceti ca mine. Eu mi-am asumat un risc. Daca apa nu era buna ramanea putul sa-l folosesc pentru irigarea curtii si urma sa sap alt put in alta parte, mecanizat si o adancime MULT mai mare.
    Fisiere atasate
    Scris la data: 16 Oct 2012, 09:56
    Dupa ce tocmai ai devenit latifundiar si te-ai decis sa iti ridici casa visurilor tale (sau poate doar o casuta de vacanta) urmeaza sa construiesti. Iar drumul pana la deschiderea efectiva a santierului este foarte lung si plin de neprevazuturi! In primul si primul rand trebuie sa iti stabilesti un buget. Ai o suma? Bun! Pune deoparte minim 10% din ei. Ce a ramas este bugetul in care trebuie sa te incadrezi. Suma pe care tocmai ai bagat-o sub saltea o sa se duca pe niste lucruri despre care nu o sa iti povesteasca nici arhitectul, nici constructorul... nimeni! Toti vorbesc despre "pierderi" si "cheltuieli neprevazute" dar la final suma lor este impresionanta. Bugetarea unei constructii in regie proprie este un proces care o sa va scoata multi peri albi. Iar vorba din batrani aia cu "socoteala de acasa" este perfect valabila. Nu uitati sa bugetati si benzina consumata cu vizitele pe santier! Urmatorul pas absolut normal este gasirea unui arhitect. Acest om poate sa va fie cel mai bun prieten in perioada urmatoare sau cel mai mare dusman. El este in masura sa va formeze o idee despre cat o sa va coste casa. Aveti grija ce va doriti! Oamenii au diferite idei despre ce inseamna locuirea si, evident, alte nevoi. De exemplu, unii ma considerau nebun ca vroiam cu orice pret un beci! Si in final am ajuns sa nu il mai fac (dar din cauza costurilor, dar asta este alta poveste). Dar micul meu proiect este doar putin amanat! In timp ce faceti ping-pong cu proiectele de arhitectura este timpul sa faceti cunostinta cu personalul de la primarie! Se depune dosarul pentru "certificatul de urbanism". Dureaza aproximativ 30 de zile. Nu va dau o lista de acte necesare pentru ca difera putin de la o primarie la alta si oricum este foarte usor de aflat. Cat asteptati dupa certificatul de urbanism puteti sa incepeti sa va ganditi la amenajarea de santier. Asta in cazul in care inca nu aveti un constructor care sa se ocupe de asta. Un santier presupune urmatoarele: - curent electric - apa curenta - toaleta ecologica - securitatea perimetrului - o baraca pentru scule si eventual pentru cazarea paznicului (sau a muncitorilor) In tot acest timp faceti vizite dese pe la depozitele de materiale din zona. In functie de materialele de care aveti nevoie s-ar putea sa aveti sansa de a negocia cateva preturi interesante. Depinde foarte mult de cat de bun negociator sunteti si, evident, de bugetul alocat initial! In cazul in care alegeti sa construiti in regie proprie, iar constructorului sa-i achitati doar manopera va inhamati la niste sarcini care necesita o foarte buna organizare. Tara noastra sufera de 2 lucruri majore: infrastructura proasta si oameni neseriosi. Voi trebuie sa va asigurati ca aduceti pe santier materialele necesare cu mult inainte sa vi le ceara constructorul. In felul acesta evitati timpii morti. Foarte util va este un diriginte de santier care sa verifice corectitudinea utilizarii materialelor si punerea in opera conform proiectului (de arhitectura, rezistenta si instalatii). Nimeni nu este totusi capabil sa explice sau sa inteleaga necesarul de sarma din armaturi sau cuie din cofraje! Dupa ce a iesit Certificatul de urbanism puteti spune ca abia ati inceput scalda in birocratia romaneasca. Urmeaza o gramada de avize (sau cateva daca aveti noroc). Alte birouri, alte cozi, alti bani... alta alergatura! Odata toate astea adunate, impreuna cu proiectul casei, va intoarce la noii vostri prieteni din primarie! Tocmai ati depus dosarul pentru Autorizatia de construire. Inca 30 de zile de asteptare... daca aveti noroc! Sansele de respingere a dosarului sunt oricum destul de mici, asa ca puteti deja sa organizati impreuna cu constructorul santierul. Tot acum poate ar fi bine sa sapati putul de apa. Chiar daca aveti posibilitatea sa va legati la reteaua de apa-canal cred ca este o idee foarte buna. Nimanui nu ii place sa ude gazonul cu ochii la apometre! Voi povesti intr-un alt post aventura mea cu putul de apa. De asemenea cateva sfaturi pentru alegerea unui constructor. Faceti o mica sedinta cu structuristul, arhitectul, constructorul si alti membri care pot decinde din familie. Acum este ultima sansa de a hotari mici modificari sau detalii. Orice modificare decisa in timpul constructiei COSTA! Este o mare problema financiara, de timp si nervi ca dupa ridicare unui zid sa decizi ca il vroiai de fapt "putin mai la stanga". Faceti trasarea si organizati paza! Spor la treaba!
    Scris la data: 11 Oct 2012, 15:22
    Mi se pare cel putin amuzanta partea cu "se ocupa el de autorizatie"! Din 2 motive: - constructorul NU este arhitect ca sa poate face un proiect - cum anume trateaza cu Primaria in numele altcuiva? Calculul la materiale este foarte simplu de facut daca stii lungimea gardului si inaltimea... metrii patrati nu ajuta! De ex: vreau un gard de 50 de metri lungime pe 2 metri inaltime (100mp nu?) - stalpi din fier din 2 in 2 metri = 25 bucati, la un pret aproximativ de 40 lei pe bucata = 1000 lei - fundatie continua - 50m x 20 cm latime x 40 cm adancime = 4mc beton , la un pret de betoniera de 300 lei = 1200 lei - lemn - folosind scandura de 2x0.15x0.025 avem nevoie de cam 333 de scandurele... acceptam ca le punem lipite una de alta (uscandu-se oricum o sa apara spatii intre ele) - 333 scanduri inseamna aproximativ 2.5mc de lemn - la un pret de 500 lei pe metru cub = 1250 lei - suruburi, platbanda si alte mizilicuri - aproximativ 300 lei total materiale - 3750 lei (sub 850 euro) ... la 100 de metri liniari la aceeasi inaltime se inmulteste cu 2 Acum puteti judeca si dumneavoastra daca merita manopera diferenta de bani!
    Scris la data: 10 Oct 2012, 11:03
    Asta si intentionez, sa ajut comunitatea impartasind experientele mele de pe parcursul constructiei. Chiar astazi vreau sa postez la sectiunea de "Chestiuni administrative si finantare". Despre curent, gaz, apa, canal si alte instalatii o sa povestesc in topicul dedicat! Teoretic mersul la notar te scuteste de problemele ulterioare. El/ea incheie vanzarea-cumpararea in momentul in care actele sunt in regula. Asta face din tine un cumparator de buna credinta iar orice vicii ascunse se indreapta catre cel care a mintit/ascuns/trucat ceva in tranzactie. In cazul meu, terenul fusese subiectul unui litigiu care s-a lasat cu judecati. Dar odata ce s-a dat o sentinta (foaie prezentata in original in dosarul depus la notar) nu exista nici o sansa ca mai tarziu sa ridice cineva pretentii asupra terenului tau.
    Scris la data: 09 Oct 2012, 17:19
    Salut, Constructivule! Intr-adevar, am trecut de multisor de stadiul asta. De aceea imi si permit sa fiu sfatos! Practic am depasit putintel stadiul de "la rosu". Poza este facuta de la mansarda casei mele. Eu te-as sfatui sa eviti sa cumperi de la "afaceristi" din mai multe motive. Primul ar fi pretul clar mai mare decat prin cumparare directa. Apoi, cine garanteaza cum si in ce fel vor construi vecinii? Mie, locuirea de genul "complex imobiliar" nu imi place deloc din cauza aglomerarii inevitabile. Daca te grupezi cu niste prieteni ar trebui sa rezolvati mai repede si mai ieftin cu anumite demersuri. Unul dintre ele ar fi conectarea la curent electric. Dar iti spun din experienta: este foarte greu sa armonizezi preferintele mai multor persoane!!! O vreme am cochetat si eu cu ideea cumpararii unei case batranesti. Dar este aproape imposibil sa renovezi si sa ameliorezi o casa batraneasca in asa fel incat sa traiesti confortabil. Probleme sunt structurale in cea mai mare masura. Apoi, cum vrei tu sa termoizolezi o casa din chirpici? Cu si mai mult chirpici.... Si nu in ultimul rand: s-ar putea ca in 10 ani sa cheltuiesti mai multi bani pentru a tine casa in picioare decat daca ai face una noua. Apropo de utilitati: sa stii ca doar curentul este absolut suficient daca stii cum sa rezolvi apa, incalzirea si canalizarea. Ba chiar as putea spune ca este minunat datorita faptului ca energia electrica o poti obtine si din alte surse, devenind astfel autonom! Sau cel putin sa iti scazi costurile de intretinere. Cand creste pretul la gaze nu ai ce face decat sa ridici din umeri si sa indesi mana mai adanc in buzunar. Cand creste costul la energie electrica bagi mana in buzunar, e drept, dar pui o eoliana si te apuci sa vinzi curent! :) Si ca sa iti raspund la ultima intrebare: un studiu geo se face numai de catre o firma autorizata. Vin domnii, foreaza o gaurica in zona in care vrei sa ridici casa pana pe la 7-8 metri (daca nu cumva dau de apa mai repede) si trimit probele de pamant la laborator. La sfarsit iti dau o documentatie care povesteste ce fel de sol exista si cateva recomandari de care ar trebui sa tina seama inginerul structurist atunci cand iti face proiectul. De tipul se sol se tine seama, in functie de tipul de constructie pe care ti-o doresti, cum trebuie dimensionata fundatia si intreaga structura de rezistenta.
    Scris la data: 09 Oct 2012, 16:11
    Cred ca majoritatea celor care au trecut prin constructia unei case imi vor da dreptate cand voi spune ca alegerea terenului este una din cele mai importante etape. Si asta pentru ca implica atat de multi factori incat este foarte greu sa compari doua "parcele" intre ele: - Pozitionarea - fata de punctele cardinale si de casele invecinate - Vecinii - vreti palat cu turnulete langa voi? - Starea juridica - foarte mare grija: orice hartie se poate lasa cu luni de asteptare si dureri de cap - Accesul - drum pietruit, departe de drumul principal... ganditi-va cum va fi iarna acolo! - Pante - o panta mare va creste semnificativ costul fundatiei - Utilitati - lipsa lor va limiteaza optiunile la capitolul instalatii. - Deschidere - sub 12 metri din cate stiu nu se da autorizatie de construire - La ce adancime este panza freatica - chiar daca aveti norocul sa fie apa si canalul la poarta, o panza freatica prea ridicata va costa "la fundatie" - Calitatea terenuluil - un studiu geo este obligatoriu. Punct! Nu neaparat in aceasta ordine. De fapt cred ca este imposibil sa le prioritizezi. Eu am avut un criteriu in plus: sa fie "la lac"! Si asta era decisiv... Pentru a gasi terenul potrivit trebuie sa alocati, din pacate, foarte mult timp si energie. Stabiliti bugetul (in care nu uitati sa includeti cheltuielile notariale) si cateva zone care sa va convina ca distanta si vecinatati (paduri, lacuri...). Apoi bateti din poarta in poarta! Serios: tata Floarea si betivanul satului sunt cei mai tari agenti imobiliari din lume. Apoi fiti atenti: cati proprietari sunt (am auzit si de 5 frati proprietari pe aceeasi parcela, doi dintre ei divortati si recasatoriti intre timp, unu mort, altu plecat "la munca...) si ce acte au. O hartie amarata poate dura luni de zile. Si exista sperante destul de mici ca proprietarul/proprietarii sa fie dispusi sa investeasca pentru a vinde in deplina legalitate. Un drum la notar cu proprietarul de manuta va poate scuti de mari dureri de cap. Un alt sfat: nu faceti o fixatie pentru un teren anume... mai cautati!!!
    Fisiere atasate
     31 - 51 din 51 de posturi
    Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
    Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

    Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

    Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

    Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.