Fundatia casei: "piatra" de temelie!

Fundatia unei case este un proces destul de putin laborios si, in functie de tipul de sapatura, oarecum rapid. Dar tuturor constructorilor le este oarecum teama de acest pas de a "scoate casa din pamant". O fundatie este ori in santuri, ori generala, in cazul unui subsol. Si se face ori mecanizat ori manual. Singurele sfaturi pe care le pot da sunt urmatoarele: - trasarea sa fie facuta cu mare atentie in prezenta arhitectului respectand proiectul - sa se respecte adancimea de inghet Cea mai mare greseala este ca beneficiarul sa participe si el! Toti, dar absolut toti, se pacalesc referitor la dimensiuni si vor cere "da-te frate inca un pas mai incolo sa fie camera putin mai mare". Un metru in plus de casa arunca pur si simplu costurile in aer!!! Sapatura manuala dureaza putin mai mult, este drept, dar rezultatul este ceva mai exact. Sapatura facuta cu un excavator necesita apoi taluzare suplimentara. In fundatia unei case intra extrem de multa manopera si materiale. Datorita specificului tarii noastre, cu risc seismic ridicat, fundatiile trebuie sa respecte niste standarde. Am vazut o gramada de situatii in care fundatia era o palma in pamant sau facute cu armaturi minimale. Apoi romanii se mira ca le pica colibele in cap! Per total, la casa mea (aproximativ 90mp amprenta) au intrat in fundatie 35mc de beton b350 si 2500kg de fier. Fundatie perimetrala, cu 3 grinzi intermediare, talpa de 60cm, elevatie de 1.25m, placa de 15cm. Echivalentul a 20% din pretul total al casei. Aveti mare grija la realizarea umpluturii si la realizarea corecta a termoizolarii de sub placa.
Buna, treaba asta cu 20% din pretul total al casei e valabila mereu? Adica e o regula? Sau e doar un caz, in exemplul tau?
In cazul meu, fundatia executata corect, dupa un proiect de structura care tine seama de toti factorii de zona si al arhitecturii, da! Imi imaginez ca ar trebui sa fie totusi o regula generala. Dar exista foarte multe cazuri cand pur si simplul costul unei fundatii este prea mare si beneficiarii incep sa faca rabat la beton si fier pentru ca oricum partea aceasta a casei NU se vede!