Țevi și fitinguri din polietilenă pentru rețele de distribuție apă și gaz TeraPlast

Țevi și fitinguri din polietilenă pentru rețele de distribuție apă și gaz TeraPlast

Marca:
TeraPlast
Produs furnizat de:

TeraPlast

Vezi profil furnizor
Contactează furnizorul
TeraPlast

Țeava PE-100RC cu strat aditivat PP

Țevile din polietilenă cu strat de polipropilenă sunt țevi de presiune pentru apă, produse în conformitate cu normele DIN și standardele EN în vigoare. Noul material PE-100 RC oferă un nivel înalt de calitate țevii, asigurând o durată de serviciu de minim 100 de ani.


Stratul protector, suplimentar adăugat diametrului nominal, este realizat din poliolefine modificate, conferind rigiditate și protecție mecanică suplimentară. Generația PE-100 RC (RC = Rezistent la fisurare/Resistance to cracks) înseamnă un material performant, cu o rezistență mărită la încărcarea punctiformă și formarea de fisuri.


Materialul PE-100 RC este indicat de Institutul German de Standardizare DIN prin specificația PAS 1075:2009 (,,PAS” = Public Available Specification), considerat un supliment la standardele și reglementarile tehnice existente. Specificația PAS 1075:2009-04 asigură definirea unui înalt nivel de calitate al țevii, pentru care estimează (pentru prima dată standardizat) o durată de serviciu de minim 100 de ani.


Caracteristici tehnice:

Standarde de produs:

- DIN 8074 / 8075

- DIN EN 12201


Material: 
- Strat principal extrudat din polietilenă PE100-RC.

- Strat suplimentar de protecție extrudat din materiale poliolefine modificate.


Dimensiuni

Diametre: 90 - 250 SDR: SDR11, SDR13.6, SDR 17, SDR 21 și SDR 26


Forma de livrare

Bare drepte 6/12/13 m

Colaci


Țevile Politub din PE-100RC cu strat aditivat PP sunt destinate rețelelor de transport și distribuție pentru: apă potabilă, gaze naturale, drenaj și canalizare sub presiune, apă de uz general, canalizări vacumatice, apă pentru alte aplicații. 

Fiting PE compresie

Fitingurile de compresie oferite de TeraPlast se fabrică în gama dimensională 16 - 160mm, având un domeniu de utilizare relativ extins. 

 

Domeniul cel mai fecvent de utilizare al fitingurilor de compresiune este depanarea defecțiunilor ce apar în rețelelele de apă. Utilizarea lor este posibilă chiar și pentru instalații interioare și conducte tehnologice. De cele mai multe ori se utilizează în zona cuprinsă între branșamentul la rețea și clădire. Recomandam acordarea unei atenții deosebite fitingurilor utilizate pentru realizarea branșamentelor (a se consulta partea de prezentare a elementelor componente ale acestei game).

 

Îmbinarea cu fitinguri de compresiune este cea mai simplă dintre tehnologiile de îmbinare a țevilor din polietilenă. Această tehnică dă posibilitatea executării cu un randament mărit și foarte economic a sute de metri de rețea de țeavă, mai ales cea livrată în colaci. 

 

Fiting PE100 electrofuziune si injectare

Sudura cu astfel de fitinguri a devenit din ce în ce mai utilizată ca urmare a procedurii extrem de simple și rapide dar și a calității superioare a îmbinării. În general acestă procedură este foarte mult utilizată în cazul rețelelor de distribuție a gazelor.

 

Fitingurile de electrofuziune sunt realizate prin injecție și conțin la interiorul peretelui o rezistență electrică calibrată. Sudura cu astfel de fitinguri a devenit din ce în ce mai utilizată ca urmare a procedurii extrem de simple și rapide dar și a calității superioare a îmbinării. În general acestă procedură este foarte mult utilizată în cazul rețelelor de distribuție a gazelor. 

 

Practic în cazul acestei îmbinări, energia care este generată în spirele fitingului de electrofuziune încălzește materialul de pe suprafața interioară a fitingului și cea exterioară a țevii după ce a fost introdusă în fiting. Ca urmare a creșterii temperaturii și presiunii între cele două suprafețe, cele două mase de material topit curg împreună având loc fenomenul de fuziune al acestora. Fiecare dintre zonele de fuziune este prevazută cu un indicator realizat în peretele fitingului care este împins în exterior în timpul procesului de fuziune. Acesta este și prima dovadă vizuală că procesul de sudură s-a realizat.

 

În cazul sudurii cu fitinguri de electrofuziune parametrii utilzați sunt temperatură și timpul. Parametrii sunt inscripționați pe eticheta produsului și citiți automat de aparatul de electrofuziune. Deși este o procedură chiar mai simplă decăt cea a sudurii cap la cap trebuie să se țină seama de cățiva factori importanți dintre care amintim: 

- tăierea corectă a capetelor țevilor și marcarea pe acestea a lungimii de inserție în fiting; 

- răzuirea suprafețelor exterioare ale elementelor ce urmează să fie îmbinate pentru eliminarea stratului superficial oxidat de la suprafața acestora; 

- curățirea suprafețelor de îmbinare de corpuri străine și în special de grăsimi cu solvenți speciali; 

- răcirea trebuie să se facă natural conform timpului marcat pe eticheta fitingului. Pentru realizarea sudurilor prin electrofuziune se folosesc aparate de sudură automate, cu cititor de cod de bare iar realizarea acestor suduri necesită personal bine calificat.


Sistemul de drenaj cu țevi flexibile corugate cu fante din PE cu perete dublu

Sistemul de tevi flexibile corugate din polietilenă pentru drenaj este un sistem complet ce cuprinde țevi din PE corugate cu perete dublu, ce se utilizează în sisteme de drenaj de suprafață și de adâncime, subtraversări și drenaje pentru drumuri, căi ferate, construcții de stadioane dar și alte construcții civile sau industriale, sau alte aplicații în care este solicitată asigurarea unei rigidități inelare ridicate. 

 

Conductele corugate au peretele interior neted, din polietilenă de medie densitate, iar cel exterior, din polietilenă de înaltă densitate, profilat și lipit de cel interior în zonele de contact. Structura corugată asigură flexibilitatea conductei și un consum minim de material pe unitatea de lungime, pentru un diametru și o rigiditate inelară date. 

 

Sistemul cuprinde țevi flexibile din PE pentru drenaj cu perete dublu cu diametre cuprinse între 90 și 200mm în clasele de rigiditatea inelară SN4, SN8 conform EN ISO9969.

 

Rezistența la șoc exterior este conform EN744 iar flexibilitatea inelară conform EN1446. Țevile se produc și se livrează în colaci cu lungimi diferite, in funcție de diametrul țevii. Fiecare colac este prevazut cu o mufa specială dublă pentru conectarea cu tronsonul următor. Temperatura max. acceptabilă a fluidului vehiculat este de 40°C. 

 

Țevile pentru drenaj sunt fabricate conform standardului standardului SR EN 13476-3:2009, prin executarea unor fante pe circumferința țevilor din PE gofrat, cu ajutorul unui utilaj specializat. Fantele se realizează perpendicular pe generatoarea țevii. 

 

Tevile sunt prevăzute cu trei tipuri de fante: la 360°, la 225° și la 135°. Fantele prin care apa pătrunde în tub sunt situate simetric pe circumferința și pe toată lungimea țevii. Aceste perforații ocupă aproximativ între 50 si 100 cm2 /m2 din suprafața țevii pentru libera circulație a apei în funcție de varianta de perforare. 

 

Corespondența între numărul fantelor pe secțiune și suprafața liberă de preluare (în cm2 /m) se poate consulta în partea urmatoare a catalogului ce prezintă detaliat această gamă. 

 

Sistemul este întregit de o gama de fitinguri injectate, fabricate special pentru acest tip de țeavă.


Țevi PE corugate si fitinguri canalizari exterioare

Sistemul este alcătuit din țevi și fitinguri din PE corugat. Țevile se produc prin coextrudare, conform standardului SR EN13476-3:2007 rezultând o țeavă cu un perete interior lis de culoare deschisă pentru a ușura inspectarea cu camere video, cu o rugozitate extrem de redusă și un perete exterior, de tip profilat. 

 

Peretele exterior profilat asigură rezistenţa la sarcinile externe, fiind caracterizat printr-o foarte bună rezistenţă. Structura profilată a peretelui exterior prezintă o serie de avantaje majore: grosime mult mai mică a peretelui în comparaţie cu un perete neted, pentru o aceeaşi rezistenţă a ţevii, ceea ce determină o greutate specifică mult redusă a ţevilor. 

 

Pentru a rezista efectului distructiv al radiaţiilor solare, pereţii exteriori ai ţevilor corugate sunt realizaţi din materiale stabilizate contra acţiunii radiaţiilor ultraviolete. Ţevile corugate din PEID, fitingurile şi accesoriile se utilizează la realizarea reţelelor exterioare îngropate pentru canalizarea apelor pluviale, a apelor menajere, sisteme antiviitură, subtraversări de drumuri şi căi ferate, în condiţii de curgere liberă (non-presiune), cu temperatura de cel mult +50°C (accidental se acceptă creşteri pe timp scurt de până la +50%) şi cu pH cuprins între 2 şi 12.

 

Gama de diametre este cuprinsa intre 200mm si 1200mm iar rigiditatea inelara (conform EN ISO 9969), in clasele SN4 și SN8.

 

Funcţie de modalitatea de conectare ţevile se produc cu mufă sau fără mufă cu lungimi standard de 6,21m în cazul ţevilor cu mufă integrată și de 6m în cazul ţevilor fără mufă. Conectarea ţevilor se face cu mufe şi garnituri O-ring profilate, din cauciuc sintetic (EPDM, SBR, NBR), asigurând etanşeitatea sistemului. 

 

Geometria mufei asigură continuitatea peretelui interior a ţevilor îmbinate, determinând foarte bune caracteristici hidrodinamice pentru transportul fluidelor, fără porţiuni în care se poate acumula material solid şi care pot genera turbulenţe. 

 

Rigiditatea inelară (SN) în zona de îmbinare este asigurată prin suprapunerea mufei peste profilele ţevii următoare.


Sistemul de țevi de protecție din PE

Sistemul de țevi din polietilenă pentru protecția cabluri telecomunicații și fibre optice este un sistem ce cuprinde țevi din PE similar cu țevile din PE pentru apă.


Țevile au peretele interior și exterior neted, cu rezistență ridicată la impact și compresiune.

Gama de diametre este cuprinsă între 25 și 110mm.


Țevile se produc și se livrează în colaci cu lungimi diferite, in funcție de diametrul țevii. Îmbinarea între capetele de colaci se face fie prin sudură fie cu ajutorul fitingurilor de compresiune.


Sistemul de tevi și fitinguri din polietilenă pentru canalizare

Țevile din polietilenă sunt produse prin extrudarea granulelor de polietilenă (PE80 sau PE100). Țevile din polietilenă, au suprafeța interioară și exterioară netedă, sunt flexibile și rezistente la temperaturi exterioare de până la -30°C.


Țevile și fitingurile din polietilenă au numeroase domenii de utilizare dintre care amintim: 

- Rețele de distribuție a apei potabile pentru consumatori casnici și industriali.

- Rețele de distribuție a gazelor naturale. 

- Rețele de irigații și gospodărirea apelor. 

- Rețele de canalizare fie in sistem gravitațional fie în presiune. 

- Rețele de canalizări interioare pentru construcții. 

- Sisteme de protecție pentru cabluri electrice. 

- Transport de lichide alimentare sau industriale. 

- Conducte de protecție în sisteme preizolate termic. 


Durata de viată este apreciată la minim 50 de ani în condițiile respectării condițiilor de de presiune și temperatură precum și a tehnologiei de punere în operă.


Țevile și fitingurile din polietilenă sunt mai cunoscute pentru utilizarea lor în rețele de alimentare și distribuție apă și gaz însă sunt utilizate cu succes și în cazul sistemelor de canalizare îngropată gravitațională dar mai ales pentru cele în presiune.


Sunt deseori situații în care o anumită porțiune a rețelei de canalizare este în sistem de presiune (canalizare pompată). În astfel de situații cel mai recomandat sistem este sistemul de țevi și fitinguri din polietilenă ca urmare a faptului că îmbinarea elementelor sistemului se execută prin sudură, ce asigură o etanșeitate a sistemului în cazul unor presiuni mai mari de 0,5 bari, presiunea de verificare pentru rețelele de canalizare din PVC cu îmbinare cu mufă și garnitură. Deși țevile de polietilenă se produc pentru rețele în care presiunile pot ajunge și până la 25 de bari, în cele mai multe dintre situații în sistemele de canalizare în presiune se utilizeaza țevi cu presiuni nominale de 3,2 sau 4 bari. Țevile de polietilenă pentru canalizare sunt de culoare neagră, fară dungi sau negre cu dungi de culoare maron. 


Gama de diametre pentru țevi de presiune de canalizare oferită de Teraplast este cuprinsă între 200 și 630mm și se livrează în bare de 12m lungime.


În continuare sunt prezentate câteva dintre caracteristicile și avantajele utilizării țevilor și fitingurilor din polietilenă.


Caracteristici si avantaje ale sistemului de țevi si fitinguri din polietilenă 


Manevrabilitate 

Greutatea redusă a componentelor sistemului de țevi și fitinguri din PE asigură o manevrabilitate extrem de ridicată în ceea ce privește transportul, depozitarea și manevrarea precum și instalarea acestuia. 


Sudabilitate 

Este o caracteristică fundamentală a acestui tip de sistem. Parțile componente ale sistemuli se pot îmbina prin diferite tehnologii speciale de sudură aflate la îndemâna constructorilor. 


Pierderi de presiune

Suprafața interioară a țevilor și fitingurile este extrem de netedă astfel încât nu se pot forma depuneri de materiale în interior, iar pierderile de presiune sunt reduse la minim. 


Rezistența la îngheț 

Elasticitatea polietilenei permite lărgirea secțiunii țevii în cazul în care lichidul transportat îngheață și astfel își mărește volumul. 


Rezistența la agenti chimici 

Atât țevile cât și fitingurile din PE au o rezistență chimică ridicată la majoritatea soluțiilor apoase, la acțiunea agresivă a materiilor din sol, sărurilor anorganice și majoritatea acizilor și bazelor chiar și în cazul concentrațiilor mari și temperaturilor ridicate. 


Rezistența la abraziune și coroziune 

Aceste caracteristici permit transportul fluidelor cu viteze de peste 7m/sec fără probleme de eroziune, chiar și în cazul substanțelor acide sau alcaline cu pH cuprins între 1 și 14. 


Comportamentul la foc

Din acest punct de vedere, țevile din polietilenă se aprind și ard încet, dar nu întrețin arderea și se autosting (clasa C4). 


Utilizare în zone seismice 

Flexibilitatea și elasticitatea țevilor din polietilenă le recomandă pentru utilizare în zone cu risc seismic. 


Electricitatea statică

Țeava din PE este supusă fenomenelor electrostatice datorită rezistivității ridicate a materialului. Țevile împământate sunt supuse acumulărilor de sarcini, ca urmare a umidității mediului și amplului contact rețea - teren.


Tevi si fitinguri PE presiune apa

Țevile din polietilenă sunt produse prin extrudarea granulelor de polietilenă (PE80 sau PE100).

Țevile pentru transportul apei sunt de culoare neagră-omogenă și opacă fiind marcate cu dungi longitudinale albastre (pentru apă), decalate la 90°. Țevile din polietilenă, au suprafața interioară și exterioară netedă, sunt flexibile și rezistente la temperaturi exterioare de până la -30°C. 

 

Acestea au numeroase domenii de utilizare, dintre care amintim: 

- rețele de distribuție a apei potabile pentru consumatori casnici și industriali;

- rețele de distribuție a gazelor naturale; 

- rețele de irigații și gospodărirea apelor; 

- rețele de canalizare fie in sistem gravitațional fie în presiune; 

- rețele de canalizări interioare pentru construcții; 

- sisteme de protecție pentru cabluri electrice; 

- transport de lichide alimentare sau industriale; 

- conducte de protecție în sisteme preizolate termic.

 

Durata de viată este apreciată la minim 50 de ani în cazul respectării condițiilor de presiune și temperatură precum și a tehnologiei de punere în operă.

 

Caracteristici si avantaje ale sistemului de țevi si fitinguri din polietilenă 

 

Potabilitate 

Sistemul alcatuit din tevi de polietilenă și fitingurile aferente este în concordanță cu standardele internaționale referitoare la transportul apei potabile prin țevi din material plastic. 

 

Manevrabilitate

Greutatea redusă a componentelor sistemului de țevi și fitinguri din PE asigură o manevrabilitate extrem de ridicată în ceea ce privește transportul, depozitarea și manevrarea precum și instalarea acestuia. 

 

Sudabilitate 

Este o caracteristică fundamentală a acestui tip de sistem. Parțile componente ale sistemului se pot îmbina prin diferite tehnologii speciale de sudură aflate la îndemâna constructorilor. 

 

Pierderi de presiune 

Suprafața interioară a țevilor și fitingurilor este extrem de netedă, astfel încât nu se pot forma depuneri de materiale în interior, iar pierderile de presiune sunt reduse la minim. 

 

Rezistenta la inghet 

Elasticitatea polietilenei permite lărgirea secțiunii țevii în cazul în care lichidul transportat îngheață și astfel își mărește volumul. 

 

Rezistenta la agenti chimici 

Atât țevile cât și fitingurile din PE au o rezistență chimică ridicată la majoritatea soluțiilor apoase, la acțiunea agresivă a materiilor din sol, sărurilor anorganice și majoritatea acizilor și bazelor chiar și în cazul concentrațiilor mari și temperaturilor ridicate. 

 

Rezistenta la abraziune si coroziune 

Aceste caracteristici permit transportul fluidelor cu viteze de peste 7m/sec fără probleme de eroziune, chiar și în cazul substanțelor acide sau alcaline cu pH cuprins între 1 și 14. 

 

Comportamentul la foc

Din acest punct de vedere, țevile din polietilenă se aprind și ard încet, dar nu întrețin arderea și se autosting (clasa C4). 

 

Utilizare in zone seismice 

Flexibilitatea și elasticitatea țevilor din polietilenă le recomandă pentru utilizare în zone cu risc seismic. 

 

Electricitatea statica 

Țeava din PE este supusă fenomenelor electrostatice datorită rezistivității ridicate a materialului. Tevile împământate sunt supuse acumulărilor de sarcini, ca urmare a umidității mediului și amplului contact rețea - teren.


Tevi si fitinguri PE presiune gaz

Țevile din polietilenă sunt produse prin extrudarea granulelor de polietilenă (PE80 sau PE100).


Țevile pentru transportul gazului sunt de culoare neagră-omogenă și opacă fiind marcate cu dungi longitudinale galbene (pentru gaz), decalate la 90°. 


Țevile din polietilenă, au suprafața interioară și exterioară netedă, sunt flexibile și rezistente la temperaturi exterioare de până la -30°C.


Acestea au numeroase domenii de utilizare, dintre care amintim: 

- rețele de distribuție a apei potabile pentru consumatori casnici și industriali;

- rețele de distribuție a gazelor naturale; 

- rețele de irigații și gospodărirea apelor; 

- rețele de canalizare fie in sistem gravitațional fie în presiune; 

- rețele de canalizări interioare pentru construcții; 

- sisteme de protecție pentru cabluri electrice; 

- transport de lichide alimentare sau industriale; 

- conducte de protecție în sisteme preizolate termic.


Durata de viată este apreciată la minim 50 de ani în cazul respectării condițiilor de presiune și temperatură precum și a tehnologiei de punere în operă.


Caracteristici si avantaje ale sistemului de țevi si fitinguri din polietilenă 


Potabilitate

Sistemul alcatuit din tevi de polietilenă și fitingurile aferente este în concordanță cu standardele internaționale referitoare la transportul apei potabile prin țevi din material plastic. 


Manevrabilitate 

Greutatea redusă a componentelor sistemului de țevi și fitinguri din PE asigură o manevrabilitate extrem de ridicată în ceea ce privește transportul, depozitarea și manevrarea precum și instalarea acestuia. 


Sudabilitate 

Este o caracteristică fundamentală a acestui tip de sistem. Parțile componente ale sistemului se pot îmbina prin diferite tehnologii speciale de sudură aflate la îndemâna constructorilor. 


Pierderi de presiune 

Suprafața interioară a țevilor și fitingurilor este extrem de netedă, astfel încât nu se pot forma depuneri de materiale în interior, iar pierderile de presiune sunt reduse la minim. 


Rezistenta la inghet

Elasticitatea polietilenei permite lărgirea secțiunii țevii în cazul în care lichidul transportat îngheață și astfel își mărește volumul. 


Rezistenta la agenti chimici 

Atât țevile cât și fitingurile din PE au o rezistență chimică ridicată la majoritatea soluțiilor apoase, la acțiunea agresivă a materiilor din sol, sărurilor anorganice și majoritatea acizilor și bazelor chiar și în cazul concentrațiilor mari și temperaturilor ridicate. 


REZISTENȚA LA ABRAZIUNE ȘI COROZIUNE 

Aceste caracteristici permit transportul fluidelor cu viteze de peste 7m/sec fără probleme de eroziune, chiar și în cazul substanțelor acide sau alcaline cu pH cuprins între 1 și 14. 


COMPORTAMENTUL LA FOC 

Din acest punct de vedere, țevile din polietilenă se aprind și ard încet, dar nu întrețin arderea și se autosting (clasa C4). 


UTILIZARE ÎN ZONE SEISMICE 

Flexibilitatea și elasticitatea țevilor din polietilenă le recomandă pentru utilizare în zone cu risc seismic. 


ELECTRICITATEA STATICĂ 

Țeava din PE este supusă fenomenelor electrostatice datorită rezistivității ridicate a materialului. Tevile împământate sunt supuse acumulărilor de sarcini, ca urmare a umidității mediului și amplului contact rețea - teren.

Tevi corugate de protecție din PE

Sistemul de tevi flexibile corugate din polietilenă pentru protecția cablurilor este un sistem ce cuprinde țevi din PE corugate cu perete dublu ce se utilizează în aplicații în care este solicitată asigurarea unei rigidități inelare ridicate. Conductele corugate au peretele interior neted, din polietilenă de medie densitate, iar cel exterior, din polietilenă de înaltă densitate, profilat și lipit de cel interior în zonele de contact.


Structura corugată asigură flexibilitatea conductei și un consum minim de material pe unitatea de lungime, pentru un diametru și o rigiditate inelară date. Țevi corugate cu perete dublu din PE pentru protecția cablurilor sunt produse conform standardului SR EN 61386-24 în clasa N - condiții normale de lucru iar rezistența la compresiune este >450N.


Gama de diametre este cuprinsă între 40 și 200mm.

Țevile se produc și se livrează în colaci cu lungimi diferite, in funcție de diametrul țevii.

Fiecare colac este prevazut cu o mufa special dublă pentru conectarea cu tronsonul următor. 

VREI SĂ ȘTII CÂT COSTĂ?
CERE OFERTĂ ACUM

Obține prețuri și află cât costă produsele din gama de Țevi și fitinguri din polietilenă pentru rețele de distribuție apă și gaz TeraPlast
Contactează TeraPlast și cere prețuri pentru proiectul tau.
Lucru în România