Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Reevaluarea conformității buteliilor pentru gaze tehnice - Inspecție tehnică periodică ISCIR

Buteliile transportabile conform TPED sunt destinate stocarii si tansportului gazelor tehnice (comprimate, lichefiate sau dizolvate) sub presiune. Umplerea si stocarea la diverse presiuni a gazului in butelie este influentata de caracteristicile tehnice ale acestuia.
Reevaluarea conformității buteliilor pentru gaze tehnice - Inspecție tehnică periodică ISCIR

Ex: Butelia pentru dioxid de carbon (CO2) se incarca prin cantarire, ca orice gaz lichefiat, si cantitatea de CO2 din butelie nu poate fi urmarita pe manometrul regulatorului de presiune - presiunea din butelie fiind influentata de temperatura mediului ambient. In aceasta butelie incarcata cu CO2 presiunea poate ajunge accidental si la 200 bar, daca temperatura din zona de depozitare depaseste 30 de grade C.     


Presiunea interioara, precum si anumiti factori externi pot deteriora peretele buteliei, conducand la diminuarea sigurantei in exploatare. In plus, materialul buteliei poate fi afectat de actiuni ale mediului inconjurator, lovituri si vibratii. Toate aceste aspecte, la care se poate adauga si o manipulare defectuoasa a buteliei, pot pune in pericol viata si securitatea muncii.

 

Intelegem, asadar, de ce buteliile sunt incluse intr-un domeniu reglementat - prin lege, prescriptii tehnice ISCIR, sau Directive Europene - si de aceea trebuie supuse periodic unui program de verificare - inspectie (ISCIR).  Aceste inspectii nu pot fi efectuate decat de persoane instruite si firme autorizate in acest sens. Inspectiile se fac cu anumite dispozitive si aparate construite special in acest scop. Decizia de a prelungi durata de utilizare, sau scadenta pentru urmatoarea verificare, nu poate fi luata decat dupa o analiza amanuntita a starii in care se afla butelia.

Principalele actiuni care se impun pentru astfel de inspectii sunt curatirea stratului exterior de vopsea, verificara aspectului exterior, curatarea interioara, inspectia interioara, proba hidraulica, verificarea grosimii peretelui buteliei cu ultrasunete (US). Aceste incercari si verificari sunt facute pentru a se stabili cu exactitate starea buteliei.

Tehnic Gaz este o companie cu o experienta vasta in privinta buteliilor si a gazelor tehnice comprimate si lichefiate. Societatea este autorizata ISCIR pentru inspectia buteliilor si recunoscuta de un Organism Notificat - TUV Austria, privind inspectiile periodice si reevaluarea conformitatii la buteliile pentru gaze comprimate, lichefiate si dizolvate sub marcajul de conformitate (pi), conform cerintelor Uniunii Europene. Tehnic Gaz este autorizata pentru examinari nedistructive, cu ultrasunete, fiind certificata in sistemul ISO al caliatii prin ISO 9001 si mediu ISO 14001. Personalul care efectueaza inspectiile este calificat si autorizat pentru expertizarea tehnica a buteliilor. De-a lungul timpului, societatea a colaborat cu foarte multe institutii si organizatii din Romania care detin stocuri importante de butelii.

Fiind o societate autorizata ISCIR si recunoscuta de TUV AUSTRIA, Tehnic Gaz presteaza servicii de Inspectie Tehnica Periodica pentru butelii care au iesit din scadenta. Inspectiile se fac dupa proceduri stabilite avand la baza norme legislative in vigoare.

 

Mai multe detalii gasiti pe site-ul companiei.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
TEHNIC GAZ
Lucru în România