Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Arh. Dragoș Isăcescu despre stilul de amenajare Carpatin

In experienta mea, multe amenajari poarta amprenta proprietarului. Nu incerc sa impun punctul de vedere personal, ci mai degraba sa interpretez dorintele beneficiarului din prisma experientei mele. Am identificat stilul Carpatin (rustic) ca o necesitate reala pentru a defini amenajari cu caracteristici locale, cu puternice influente rurale.
Arh. Dragoș Isăcescu despre stilul de amenajare Carpatin
Pentru multi din beneficiarii mei principala sursa de inspiratie sunt amintirile (mai mult sau mai putin exacte) din curtea bunicilor. Si cum majoritatea deciziilor ce stau la baza unei amenajari au fundamente emotionale care ulterior sunt rationalizate, se ajunge la preluarea unor materiale, texturi sau culori din ceea ce memoria ofera ca un sentiment placut. Astfel, am constat ca cei care ajung sa investeasca intr-o casa de vacanta sau de weekend, de regula intr-o zona rurala sau de munte/deal, se indreapta catre o amenajare din ceea ce am putea numi stilul carpatin. Practic, o reinterpretare contemporana a unui stil traditional rustic.
Arh. Dragoș Isăcescu despre stilul de amenajare Carpatin
Natural, simplu, neslefuit sunt elementele cheie ale acestui tip de amenajare. Astfel,aspectul solid al pavajelor de piatra poate fi obtinut prin tehnologia moderna, utilizand pavaje care imbina usurinta in amenajare si pretul accesibil cu aspectul natural al pietrei. Iar acest aspect se aplica si suprafetelor verticale.

Indiferent daca vorbim de alei pietonale, de spatii de stationare pentru masini, de ziduri de sprijin sau de focare, elementele prefabricate ne ofera posibilitatea de a realiza intr-un stil rustic, o multitudine combinatii peisagistice constructive. Un focar, un foisor sau o bucatarie de vara amenajata cu pavele Elis Pavaje cu aspect natural vor crea un ambient complet pentru petrecerea timpului in aer liber.

Arh. Dragoș Isăcescu despre stilul de amenajare Carpatin
Personal, il recomand acolo unde se doreste obtinerea unui aspect traditional al intregii amenajari (arhitectura constructie si spatii exterioare). Este foarte usor de adaptat, combinand lemnul si pavele care imita piatra, in cazul renovarii caselor vechi.

Dintre aspectele practice ale acestui stil as vrea sa metionez versatilitatea in cazul necesitatii preluarii unor diferente de nivel semnificative, precum si pentru realizarea unor linii curbe, datorita dimensiunilor mici si medii ale pavajelor. Din punct de vedere cromatic alegerea este de asemenea facila datorita paletei largi de culori naturale ce se gasesc in acest stil de amenajare: de la antracit la tonuri de maro, nuante de gri, alb-crem.
Arh. Dragoș Isăcescu despre stilul de amenajare Carpatin
Stilul carpatin de la Elis Pavaje implica un mixt de elemente care creeaza un cadru ambiental perfect incadrat in natura. Creeaza diferente de nivel, daca acestea nu exista in mod natural.

Mizeaza pe pietre sau pavele care imita piatra, in dimensiuni diferite, pentru a da o personalitate unica acestui spatiu. Daca aveti si un curs de apa in gradina si, eventual, puteti sa realizati si o mini cascada, atunci peisajul este unul complet, rupt dintr-un colt de munte. Bineinteles ca ai nevoie de ceva spatiu pentru astfel de idei, dar, daca nu, rezuma-te la bolovani, formand un munte in miniatura pe care sa cultivi plante specifice.

Arh. Dragoș Isăcescu despre stilul de amenajare Carpatin
Obtine o distributie neuniforma a elementelor, pentru a crea mici spatii cu flori. Una dintre plantele care rezista la altitudini ridicate, dar care poate fi plantata si la voi in gradina intr-un astfel de aranjament stancos este echinaceea. Infloreste in tot cursul verii si rezista la conditii de vreme vitrege.

Floarea de cosmos, garofita si Suzana cu ochi negri sau brumarele sunt alte flori potrivite pentru un astfel de peisaj montan transpus in gradina voastra. Sunt flori inalte, care creeaza verticalitate in acest spatiu, ridicand privirea celor care se plimba printre ele, mai ales daca gradina are in fundal un versant. Plantati multe tufe de zmeura si mure, aluni si tufe sau copaci din specia coniferelor, pentru un aspect controlat neglijent.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
ELIS PAVAJE