Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

URSA se alatura campaniei Euroactiv pentru un leadership mai puternic in domeniul eficientei energetice

Cladirile din Europa imbatranesc si devine ineficiente. Acestea sunt responsabile pentru 40% din consumul de energie si 36% din emisiile de dioxid de carbon. 42 dintre cele mai mari companii din sectorul constructiilor si al materialelor de constructii din Europa s-au alaturat campaniei Euroactiv pentru un leadership mai puternic in domeniul eficientei energetice.
URSA se alatura campaniei Euroactiv pentru un leadership mai puternic in domeniul eficientei energetice

Vocile din industria de constructii de top a Europei au solicitat Comisiei Europene sa faca mai mult pentru a imbunatati eficienta energetica a cladirilor din Uniunea Europeana, declarand ca acest lucru ar aduce beneficii economiei si climei.

 

Un grup de 42 de directori generali, de la unele dintre cele mai importante companii de constructii si materiale de constructii din Europa, inclusiv CEO-ul URSA, Christian Michel, au semnat o scrisoare adresata Comisiei Europene, indemnand sa arate o directie noua in revizuirea Directivei privind Performanta Energetica a Cladirilor si a Directivei privind Eficienta Energetica, ce urmeaza sa aiba loc in aceasta toamna.

 

Adresata presedintelui Comisiei, Jean-Claude Juncker, si vicepresedintelui Frans Timmermans, scrisoarea a avertizat ca tinta UE de a atinge nivelul de "Consum de energie aproape zero" al cladirilor pana in 2050, nu ar putea fi atinsa fara un "angajament politic la nivel inalt". Semnatarii au spus ca acest lucru ar oferi industriei de renovare a cladirilor certitudinea de care are nevoie pentru a stimula investitiile in acest sector si ar pune UE pe drumul cel bun pentru a-si indeplini obiectivele climatice.

 

"Noi, reprezentantii industriilor europene si comunitatilor de constructii, vedem viitoarea revizuire a Directivei privind Performanta Energetica a Cladirilor (EPBD) si Directivei privind Eficienta Energetica (EED) ca o oportunitate unica pentru ca Uniunea Europeana sa faca actiuni mari pentru probleme mari: locuri de munca si crestere economica, in timp ce pune economiile noastre pe calea cea buna pentru a indeplini Acordul de la Paris " , au declarat liderii de afaceri.

 

Cladirile din Europa imbatranesc si devine ineficiente. Acestea sunt responsabile pentru 40% din consumul de energie si 36% din emisiile de dioxid de carbon.

Cladirile noi sunt, in general, de cel putin cinci ori mai eficiente energetic decat cele vechi. Dar 35% din stocul de cladiri al Uniunii Europene are o vechime mai mare de 50 de ani , iar 90% dintre acestea vor fi inca in picioare pana in 2050, potrivit Comisiei.

 

In contributia sa la Acordul de la Paris, Uniunea Europeana s-a angajat sa reduca emisiile de CO2 cu 40% pana in 2030, in comparatie cu nivelurile din 1990, si sa dobandeasca o amprenta neutra de carbon pana in 2050. Cresterea eficientei energetice a cladirilor europene este esentiala pentru ca Uniunea Europeana sa isi atinga tinta.

 

Comisia Europeana estimeaza ca renovarile eficiente energetic, realizate pe scara larga, ar putea reduce consumul total de energie al cladirilor cu pana la 6% si reduce emisiile de CO2 cu 5%.

 

URSA este de acord cu Euroactiv in faptul ca, in conformitate cu actuala Directiva privind Performanta Energetica a cladirilor, toate cladirile noi trebuie sa fie aproape de consumul neutru de energie pana la sfarsitul anului 2020. Pentru a realiza acest lucru, tarile UE trebuie sa adopte standarde minime de performanta energetica pentru toate cladirile noi, renovarile majore si elementele substituibile, cum ar fi acoperisurile, sistemele de incalzire si de racire, si peretii.

 

Directiva privind Eficienta Energetica limiteaza guvernele sa achizitioneze doar cladiri cu eficienta energetica ridicata, si le obliga sa raporteze cu privire la ratele nationale de renovare a cladirilor.

 

Cifrele raportate pe scara larga au pus rata de renovare a cladirilor din Uniunea Europeana la doar 1%. Dar valoarea adevarata ar putea fi chiar mai mica pentru ca, in prezent, nu exista niciun consens sau standarde comune cu privire la ceea ce ar trebui sa implice o renovare.

 

Leadership-ul mai puternic din partea Uniunii Europene ar stimula investitiile in renovarile eficiente energetic, conform semnatarilor scrisorii. Acestia au adaugat si ca, deoarece 90% dintre partile interesate din industria de constructii sunt IMM-uri, acest lucru ar avea un impact pozitiv asupra economiei europene.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
URSA ROMANIA