Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

ISTORIA SI EVOLUTIA rosturilor pentru pardoseli industriale

ISTORIA SI EVOLUTIA rosturilor pentru pardoseli industriale

Pentru a intelege necesitatea utilizarii rosturilor de dilatare cunoscute si ca rosturi armate sau cofraje pierdute de turnare trebuie sa plecam de la urmatoarele realitati :

- Nu putem evita rosturile de dilatare la pardoselile industriale. Contractia inevitabila a betonului (ce poate varia de la 0,3 la 0,5mm/m)este rezultatul procesului natural de uscare a betonului, trebuie avuta in vedere si rezolvata cu rosturi de dilatare si rosturi taiate.  Daca nu se face acest lucru fisurile si mici cratere vor aparea spontan pe toata suprafata betonata, pardoseala fiind astfel compromisa inainte de a fi data in exploatare.

- Citeva  tipuri de rosturi si profile de armare a rosturilor dar in mod sigur rosturile taiate constituie “puncte slabe” ale pardoselilor industrial betonate.

 

Profilele  de dilatare permit miscarea libera pe orizontală a pardoselii.  Contracția, ca rezultat al procesului de uscare a betonului este preluata de rost. Formarea de fisuri vor fi evitate și rosturile taiate  sunt inutile. Odată ce procesul de contargere este stabilizat miscarea orizontala este data doar de variatiile de temperatura inregistrate.  Acest fenomen este mai pregnant la pardoselile exterioare.  Deci, deschizătura rostului de dilatare ca rezultat al procesului de contracție , mărimea sa depinde de dimensiunile planseului (baie).neintrerupt turnat. Cu cit planseul este mai mare,  cu atit deschiderea rostului va rezulta mai mare. Rezistenta in timp a unui  planseu este puternic dependenta de o serie de variabile termice, cum ar fi condițiile climatice, tipul de armare, precum și calitatea și umiditatea betonului. Contracția medie variază între 0,3 și 0,5 mm / metru. La o pardoseala compusa din placi flotante de 30m x30m vom inregistra deschiderea rostului de la 0,9 până la 1,5 cm. Deci, problema contractie a betonului este controlată de profilul de rost, dar o altă problemă  potențială apare (în cazul de trafic de pe stivuitor), care nu ar trebui să fie subestimată : dimensiunea deschiderii rostului.)

 

Profilele de dilatare realizează transferul de sarcină de la o  placa la alta si previne deplasarea relativa pe verticală a uneia fata de alta.

 

 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
REDA
Lucru în România