Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Proiectarea, construirea și utilizarea rosturilor la pardoselile industriale din beton

Hengelhoef Beton Joints, cu sediul în Belgia, este un producător specializat de rosturi de dilatare pentru pardoseli industriale din beton cu proiecte răspândite la nivel mondial. În căutarea lor de a dezvolta rostul de dilatare perfect, au introdus o soluție de rost complet nouă, patentată (EP 2729619 extinsă la nivel mondial), care realizează cel mai bun sistem de transfer de sarcină vreodată. Rostul Cosinus Slide® a combinat soluția Sinus Slide® (EP 2930269 suport continuu pentru roțile care permit treceri fără vibrații și șocuri) cu o tehnologie unică de capacitate portantă a pardoselii fără niciun sistem de dibluri.

Proiectarea, construirea și utilizarea rosturilor la pardoselile industriale din beton

„Când am fost informat despre oportunitatea unui articol în revista Easy Engineering, nu mi-a luat mult să decid să public. Într-adevăr, HCJ are convingerea că are un mesaj puternic pentru toată lumea care este implicată în proiectarea, construirea și utilizarea pardoselilor industriale din beton pentru depozite, centre de distribuție și alte platforme logistice”, spune Albert Klingeleers - CEO și fondator Hengelhoef Concrete Joints.

 

 

Easy Engineering: O scurtă descriere a companiei și a activităților acesteia.

Albert Klingeleers: HCJ cu sediul în Belgia - EC este un producător specializat de rosturi de dilatare pentru pardoseli industriale din beton și s-a implicat în proiecte mondiale de mai bine de 30 de ani. Creșterea și dezvoltarea HCJ se caracterizează prin căutarea noastră continuă și setea pentru soluții inovatoare de rosturi și noi tehnologii pentru pardoseli industriale din beton.

E.E: Care sunt principalele domenii de activitate ale companiei?

A.K.: Compania noastră este un deschizător de drumuri de renume și un inovator de piață în soluții de rosturi pentru pardoseli industriale din beton.

E.E: Care sunt cele mai inovatoare produse comercializate?

A.K: Compania noastră a evoluat, a schimbat și a dezvoltat piața pardoselilor din beton de la rosturi tăiate („saw-cut”) la soluția finală de rosturi Cosinus Slide®.

Cosinus Slide® este un produs unic caracterizat printr-o placă de oțel Sinus dublă stabilă de 2×5 mm deasupra suprapusă unei plăci de oțel Sinus duble dedesubt. În locul știfturilor de ancorare tradiționale, rostul este fixat în beton printr-un sistem special de armături ondulate continue înfășurate pe lungimea totală a rostului și cu conexiuni sus și jos. O mică placă de oțel în mijloc previne revărsarea betonului si rigidizează longitudinal întregul ansamblu.

Datorită formei geometrice Sinus-Cosinus a rostului și transmisa betonului, transferul de sarcină nu se realizează prin profilul de rost (la fel ca sistemele tradiționale de dibluri), ci prin pardoseala însăși.

De aceea spunem: ”Rostul este pardoseala, pardoseala este rostul!". Fiecare ondulație sinusală de deasupra (primul efect de alunecare) este opusă de o ondulație Cosinus (al doilea efect de alunecare) dedesubt. Aceste plăci de oțel ondulat cu sinusuri încrucișate formează coloane verticale mici din beton de oțel una peste alta. Rezistența la sarcină a acestor coloane definește capacitatea portantă a pardoselii complete.

Această capacitate portantă este foarte importantă pentru funcționalitatea rostului în special și pentru întreaga pardoseală în general.

Să explic pe scurt.

 

Proiectarea, construirea și utilizarea rosturilor la pardoselile industriale din beton

Fiecare rost dintr-o pardoseală industrială trebuie (după contracția betonului) să îndeplinească două funcții și anume: controlul sarcinilor dinamice și controlul sarcinilor statice.

Sarcinile dinamice pe care le puteți controla numai cu o articulație sinusoidală. În această provocare, profilul Cosinus Slide® este pur și simplu cel mai bun datorită efectului său dublu de alunecare. Sarcinile dinamice (stivuitoare) sunt transferate simultan și proporțional peste (primul efect de alunecare) și pe toată (al doilea efect de alunecare) pardoseala de acele Coloane verticale de beton modelate și susținute de geometria Sinus-Cosinus. Rosturile tradiționale încă se luptă cu impactul izbitor al roților care cad în golul de deschidere. Chiar și cele mai puternice rosturi armate nu pot evita această situație foarte incomodă și nesigură, care va duce rapid la deteriorări. Inevitabil, pardoseala va avea o utilizare limitată, adecvare continuă și durabilitate. Cu profilul Cosinus Slide®, roțile și sarcinile alunecă ușor și fără șocuri cu acest efect unic de glisare dublă de la o placă de pardoseală la alta fără conexiune tradițională de dibluri.

Controlul sarcinilor statice trebuie acoperit cu o verificare a proiectării. În majoritatea calculelor SFRC (beton armat cu fibră de oțel), producătorii de fibre presupun o capacitate de transfer de sarcină a rostului de 40%.Cu toate acestea, acest 40% este o presupunere. Într-adevăr, o dogmă larg acceptată în proiectarea SFRC.

Din păcate, majoritatea îmbinărilor pe dibluri nu pot realiza o capacitate de transfer de sarcină de 40%.Adesea, acestea au performanțe slabe cu un transfer de sarcină de 25% sau chiar mai puțin, pe când rostul Cosinus Slide® poate funcționa aproape la maxim 50%.

Această performanță foarte diferită este tradusă pentru client în multiple avantaje, cum ar fi:
o Posibilitatea de a optimiza pardoseala în conformitate cu regulile deontologice ale unui proiectant;
o Nu există limitări în poziționarea sistemelor de rafturi;
o Exploatarea unei pardoseli fără rosturi(„jointless”) inregistrind costuri mult reduse.

 

 

Rostul Cosinus Slide® este prima soluție de îmbinare care deschide discuția despre transferul static de sarcină. De fapt, incorporarea performanței reale a rostului într-un design industrial a fost veriga lipsă. Din acest motiv, am lansat în 2020 calculatorul nostru de performanță a transferului de sarcină pentru a verifica performanța rostului.

Cu calculatorul său de performanță a transferului de sarcină se așteaptă ca HCJ să reducă semnificativ apariția rosturilor selectate greșit. Cel puțin, ne așteptăm ca inginerii de pardoseli să ia decizii mai conștiente și bazate pe fapte, protejându-i de riscurile profesionale și menținându-i în conformitate cu codul lor deontologic.

Combinația dintre conceptul de pardoseală Cosinus Slide® și calculatorul de performanță pentru transferul de sarcină a fost veriga lipsă în proiectarea contemporană a pardoselilor industriale din beton.

HCJ vă stă întotdeauna la dispoziție pentru a vă ajuta dacă aveți nevoie de asistență suplimentară pentru a efectua calcule complete și detaliate pentru a verifica și a defini cea mai bună soluție de rost.

Pe scurt, putem spune că rostul Cosinus Slide® controlează cel mai eficient transferul de sarcină dinamic și static într-o pardoseală industrială din beton. Acest concept de rost face investiția mai confortabilă, ergonomică, economică și în conformitate cu regulile de calcul pentru proiectant.

Proiectarea, construirea și utilizarea rosturilor la pardoselile industriale din beton

E.E: De ce este un rost atât de important și cum să selectați rostul potrivit?

A.K: Fiind în fruntea inovării și dezvoltării rosturilor de la început, am observat cu îngrijorare că până la 75% din toate proiectele de pardoseală sunt instalate cu rosturi incorecte și inadecvate.

Această selecție greșită poate duce la neconformitate TR-34, întreținere costisitoare și situații potențial periculoase.Ca o companie de inginerie, cu tehnologie de vârf în soluțiile de rosturi pentru pardoseli industriale din beton, am găsit acest lucru greu de acceptat.

Pornind de la tehnologia de rosturi taiate, așa-numitele rosturi de construcție(„saw-cut”) în anii ’80 am avansat atât de mult în 2020 încât am arătat pieței cât de performante sunt imperativele transferului de încărcare a rostului și verificarea proiectării atunci când sunt executate împreună.

Performanța rostului este o parte esențială a fiecărui calcul al unei pardoseli din beton industrial. Dar până acum, nimeni nu a ținut cont de acest lucru și a fost o verigă lipsă în proiectare.

Alegerea rosturilor care nu sunt potrivite pentru serviciu este adesea derivată dintr-o slabă înțelegere a mecanismului de transfer dinamic și static al sarcinii.
Reguli generale și ipotezele bazate pe experiență nu mai sunt suficient de bune pentru a îndeplini cerințele actuale de pardoseală. Este crucial ca pardoseala să primească o proiectare adecvată și calcule precise.

Din acest motiv, în iunie 2020, HCJ a lansat calculatorul nostru de performanță a rostului, care este un instrument de calcul pentru a afla capacitatea de transfer de sarcină a unui rost. Cu aceasta, am eliminat decalajul față de această verigă lipsă în proiectarea pardoselilor industriale.

Proiectarea, construirea și utilizarea rosturilor la pardoselile industriale din beton

Proiectarea pardoselilor în general, și proiectarea rosturilor în special, este complicată, dar pur și simplu nu înseamnă altceva decât abordarea a două provocări majore: controlul sarcinilor dinamice (stivuitoare) și statice! (rafturi)
Documentația noastră vă va ghida prin acest proces complicat într-un mod foarte simplu.

Urmăriți, descoperiți, bucurați-vă și cel mai important - permiteți-ne să vă ajutăm să selectați rosturile potrivite pentru proiectul dvs: www.hcjoints.be

Toate acestea vă sunt prezentate cu mândrie și onoare, deoarece reflectă nu numai procesul nostru inovator, ci și misiunea noastră de business nesfârșită de a alege produse durabile de calitate.

Pentru o mai buna colaborare avem reprezentantii nostri in aproape fiecare tara. In Romania dl.ing Dan BEJAN va sta la dispozitie tel+40.744.545.415 si office@reda.ro.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
REDA CONSULT SI DISTRIBUTIE
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.