Aragazul de Satu Mare - Povesti spuse prin intermediul obiectelor

Obiectul de mobilier propus apare in urma necesitatii unei mese de lucru in atelierul AsiCarhitectura, atelier de arhitectura recent infiintat. Dispunand de o masina de gatit mult ravnita in anii '80, partial functionala si cu o estetica aparte, ne-am gandit sa o utilizam in acest scop.


Actualizarea aragazului clasic al perioadei socialiste pune in discutie modul in care se pot ingloba obiecte ale trecutului in folosinta contemporana, oferind, concomitent, o solutie la o preocupare de actualitate, cea a reciclarii lucrurilor iesite din uz. Masa a fost obtinuta prin simplul gest de fixare a unei foi de sticla securizata (1200 x 1200 x 10 mm) pe plita aragazului. Au fost considerate diferite variante de prindere a sticlei, iar in solutia finala se recurge la folosirea a patru simeringuri pentru motoare de automobile (garnituri elastice - 30 mm diametru, h = 10 mm).


Datorita greutatii blatului de sticla si a proprietatilor fizice ale cauciucului, ansamblul conceput isi pastreaza stabilitatea in limitele utilizarii normale.

De asemenea, interiorul cuptorului poate fi utilizat ca depozitare, iar sticla poate fi repozitionata la unghiuri diferite fata de planul plitei.


Imaginea propusa a mesei pastreaza nealterat aspectul original la aragazului de satu - mare cu aripi, cu email alb si negru, amintind de vremurile cand alimentarea acestuia se realiza din butelia cu regulator, ce era urcata pe un scaun pentru a folosi in totalitate combustibilul. Aragazul era bine proiectat si lua in calcul ergonomia utilizatorului, sfidand calitatea multora dintre produsele contemporane.

Masa poate fi o prezenta inedita in diferite amenajari, mai ales in atelierul nostru de arhitectura.

Obiect de mobilier - Aragazul de Satu Mare - 1 Satu Mare AsiCarhitecturaObiect de mobilier - Aragazul de Satu Mare - 2 Satu Mare AsiCarhitecturaObiect de mobilier - Aragazul de Satu Mare - 3 Satu Mare AsiCarhitecturaObiect de mobilier - Aragazul de Satu Mare - 01.1 Satu Mare AsiCarhitecturaObiect de mobilier - Aragazul de Satu Mare - 01.2 Satu Mare AsiCarhitecturaObiect de mobilier - Aragazul de Satu Mare - 01.3 Satu Mare AsiCarhitecturaObiect de mobilier - Aragazul de Satu Mare - 01.4 Satu Mare AsiCarhitecturaObiect de mobilier - Aragazul de Satu Mare - 01.5 Satu Mare AsiCarhitecturaObiect de mobilier - Aragazul de Satu Mare - 01.6 Satu Mare AsiCarhitecturaObiect de mobilier - Aragazul de Satu Mare - 01.7 Satu Mare AsiCarhitecturaObiect de mobilier - Aragazul de Satu Mare - 01.8 Satu Mare AsiCarhitecturaObiect de mobilier - Aragazul de Satu Mare - 01.9 Satu Mare AsiCarhitecturaObiect de mobilier - Aragazul de Satu Mare - 01.10 Satu Mare AsiCarhitecturaObiect de mobilier - Aragazul de Satu Mare - 01.11 Satu Mare AsiCarhitecturaObiect de mobilier - Aragazul de Satu Mare - 01.12 Satu Mare AsiCarhitectura