Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Se reiau înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice. Una caldă, una rece și alte informații importante

Programul "Casa Verde Fotovoltaice", prin care persoanele care doresc sa isi monteze panouri fotovoltaice pot obtine finantare din partea statului, este reluat de miercuri, 6 noiembrie 2019, de la ora 10:00.
Se reiau înscrierile în programul Casa Verde Fotovoltaice. Una caldă, una rece și alte informații importante

Foto: Pixabay

Astfel, instalatorii validati pot continua de astazi inscrierea persoanelor fizice in aplicatia informatica, anunta Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). Potrivit AFM, toate documentele inregistrate cu succes in aplicatia informatica, precum si cele inregistrate in registrul instalatorilor care nu au fost incarcate in aplicatie pana la momentul suspendarii accesului in aplicatia informatica, sunt acceptate ca fiind depuse in termen, in vederea analizarii.

Cu alte cuvinte, programul continua pentru persoanele care au depus deja acte la instalatori, incarcate sau nu in aplicatie, si se redeschide pentru cei care doresc sa inscrie de acum incolo.

Intr-un comunicat remis SpatiulConstruit.ro, reprezentatii companiei P PLUS 2002, instalator autorizat AFM si administrator al magazinului online E-acumulatori.ro, precizeaza faptul ca persoanele fizice care au depus documentele necesare la instalatori dupa data de 10 septembrie 2019 trebuie sa trimita certificatele de atestare fiscală (privind impozitele si taxele locale si alte venituri ale bugetului local, emis pe numele solicitantului, de catre autoritatea publica locala in a carei raza teritoriala isi are domiciliul acesta) si extrasul de carte funciara valabile pentru noua data de inscriere.

In ceea ce priveste fondurile disponibile la acest moment, Marian Mandru, coordonator de campanii la Greenpeace Romania, mentioneaza pe pagina Protectia Prosumatorului ca "exista zone unde fondurile s-au terminat sau sunt aproape epuizate. In acelasi timp, sunt zone in care nu s-au rezervat nici macar 50% din fonduri. Zona Bucuresti-Iflov, probabil cel mai important pol de prosperitate al tarii, mai are aproape 85% din finantarea alocata".

 

Cei interesati pot urmari in timp real situatia fondurilor disponibile pe regiuni pe pagina dedicata din site-ul AFM. De asemenea, accesand butonul "Cautare dosar" din aceeasi pagina, pot verifica, pe baza CNP-ului, in ce stadiu se afla dosarul personal depus de instalator.


Vestea proasta

In timp ce AFM se pregateste sa reia programul, Parlamentul a dat Legea nr. 193/2019 pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, care a intrat in vigoare pe 2 noiembrie, prin care a reintrodus, prin eliminarea exceptarii, obligatia de obtinere a autorizatiei de construire pentru panourile fotovoltaice.

Programul "Casa Verde Fotovoltaice" a fost oprit pe 10 septembrie, dupa doar cateva ore de la deschiderea lui, pe fondul suspiciunilor de frauda la inscrierea unor dosare, AFM invocand o "analiza asupra modului de functionare".

 

Citeste mai mult: Greenpeace Romania: AFM blocheaza 33.000 de potentiali prosumatori. Ce se intampla cu Programul Casa Verde Fotovoltaice

AFM nu face mentiuni cu privire la concluziile analizei in cel mai recent comunicat de presa, din care decurge faptul ca toti cei inscrisi deja sunt acceptati pentru etapa de analiza, insa anunta ca a securizat sistemul informatic, iar modul de lucru cu instalatorii a fost modificat. Masurile de siguranta constau in alocarea a cinci conturi unice pentru fiecare instalator validat si introducerea unui cod de siguranta anti-roboti.

Intre timp, exista o investigatie in curs la Parchet / DIICOT.

Vezi lista documentelor necesare AICI (document atasat, articolul 21) si lista instalatorilor validati AICI. 

Bugetul alocat programului este de 656 de milioane de lei, iar autoritatile estimeaza ca in jur de 33.000 de gospodarii vor beneficia de finantarea de pana la 20.000 de lei de solicitant pentru achizitionarea si instalarea unui sistemul de panouri fotovoltaice cu putere minima instalata de 3kWp. Suma va acoperi cel mult 90% din costul total al proiectului (atat produsele - panouri fotovoltaice, invertor, conectori, tablouri electrice, cat si instalarea, TVA inclus), iar beneficiarul plateste diferenta de 10% din costul total.

Citeste mai mult:Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva