Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Casa Verde Fotovoltaice: Ce trebuie să-i plătești tu instalatorului și când

Cele in jur de 30.000 de noi instalari de panouri fotovoltaice care se estimeaza ca vor avea loc prin Programul National Casa Verde Fotovoltaice vor genera o adevarata "explozie" pentru un sector inca slab dezvoltat, motiv pentru care romanii care vor sa devina producatori de energie verde se pot astepta sa aiba parte si de innorari uneori.

Desi programul prin care romanii pot accesa o finantare de 20.000 de la stat pentru achizitionarea si instalarea de panouri fotovoltaice incepe oficial pe 9 septembrie, multi dintre doritori au inceput din timp sa se intereseze de ofertele firmelor, o parte dintre acestea din urma lansand invitatia de a aplica pentru finantare chiar inainte de publicarea listelor cu instalatorii validati de AFM.

 

Citeste si: Incepe programul de instalare a panourilor fotovoltaice cu bani de la stat! Ce trebuie sa stii


Inca din aceasta faza au inceput sa fie semnalate probleme. De exemplu, pe pagina de Facebook Protectia Prosumatorului, un grup creat la initiativa Greenpeace Romania ca o platforma de comunicare pentru si intre cei interesati sa devina prosumatori, utilizatorii sustin ca s-au confruntat cu situatii in care firme de pe lista instalatorilor validati le-ar fi cerut achitarea unei "garantii" de 50% din valoarea totala a proiectului ori chiar a sumei integrale aferente proiectului, cu promisiunea ca banii le vor fi restituiti dupa decontarea lucrarii.


“Este o practica incorecta. Beneficiarul trebuie sa achite doar diferenta dintre valoarea totala a lucrarii si grantul AFM (care poate fi de maxim 20.000 de lei). Plata contributiei proprii se face dupa aprobarea finantarii de catre AFM si semnarea contractului, conform prevederilor ghidului. Le recomandam viitorilor prosumatori sa nu plateasca avansuri sau alte sume pretinse de instalatori. Si, de ce nu, ar trebui sa reclame astfel de situatii la AFM”, a spus Marian Mandru, coordonator de campanii la Greenpeace, pentru SpatiulConstruit.ro.

Reprezentantul Greenpeace a indicat urmatoarele mentiuni din ghidul de finantare:
ART. 26  Dispozitii generale

  • (1) Implementarea proiectului se realizeaza de catre beneficiarul final prin indeplinirea formalitatilor specifice obtinerii tuturor avizelor si acordurilor, precum si prin instalarea sistemului de panouri fotovoltaice si racordarea acestuia la reteaua nationala de distributie a energiei electrice.
  • (2) Implementarea proiectului se realizeaza in termen de 8 luni de la semnarea contractului de finantare nerambursabila, termen in care beneficiarul final depune la instalatorul validat certificatul de racordare si incheie cu acesta toate formalitatile privind receptia sistemului de panouri fotovoltaice, emiterea facturii si plata contributiei proprii.


De asemenea, AFM a oferit urmatorul exemplu: "Beneficiarul finantarii achita instalatorului contributia proprie (ex. de calcul - in situatia unei investitii cu valoarea totala de 22.230 lei, finantarea acordata este de 20.000 lei pentru o putere instalata de cel putin 3kWp, iar contributia proprie a persoanei fizice este de 2.230 lei; in situatia in care investitia are o valoare totala de peste 22.230, finantarea este de 20.000 lei, iar persoana fizica sustine diferenta)".

L-am intebat pe Marian Mandru la ce aspecte ar trebui sa fie atenti cei interesati inainte de a aborda o firma sau alta dintre cele validate: "Daca instalatorul este unul validat, inseamna ca a trecut prin procesul de selectie al AFM. Cu alte cuvinte, respecta toate cerintele tehnice impuse. Legat de profesionalism si de calitatea serviciului oferit, aici este o alta discutie. E greu sa spunem ca instalatorul X este mai bun decat instalatorul Y. Ganditi-va ca e vorba de un sector putin dezvoltat, nu sunt foarte multe instalari implementate in Romania. Cele peste 30.000 de noi instalari reprezinta o explozie, nu exista acest precedent."


Ramane de vazut ce solutii vor gasi firmele pentru a face fata unei cereri atat de mari cum se anticipeaza, in conditiile in care ele vor isi primi banii de la AFM ulterior finalizarii lucrarii.


"In mod normal, e in interesul instalatorilor sa aiba cat mai multi clienti. Tinand cont insa de faptul ca instalatorii trebuie sa acopere cea mai mare parte dintre costurile instalarii pana la decontarea lor de catre AFM, e foarte probabil ca acestia sa nu poata accepta un numar nelimitat de clienti. Vom vedea ce solutii vor gasi instalatorii (credit bancar, credit la furnizor etc.)", ne-a mai spus Marian Mandru.

 

Celor care isi doresc sa devina prosumatori cu bani de la stat, reprezentantul Greenpeace le recomanda rabdare, dar si vigilenta: "Procesul de a deveni prosumator este inca unul foarte nou. Cu siguranta vor mai aparea si probleme. Sa fie rabdatori, sa semnaleze atunci cand lucrurile nu functioneaza asa cum sunt descrise in ghidul de finantare".

 

Cati prosumatori exista in prezent in Romania?


"Conform declaratiilor ANRE, in luna mai 2019 erau 70 de prosumatori. E posibil ca intre timp numarul sa fi ajuns la cateva sute (putine sute). Prosumatorii primesc de la stat pretul reglementat (0,2 lei / kWh, adica aproximativ o treime din pretul de vanzare al furnizorului), care se stabileste la inceputul fiecarui an. Cu alte cuvinte, exista deja prosumatori: cetateni care produc, folosesc, livreaza in retea energie verde si sunt retribuiti pentru acest serviciu", a spus Marian Mandru.

 

Citeste mai multRomanii pot vinde de anul viitor energia produsa acasa. Cum devii prosumator si care sunt avantajele

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva