Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Greenpeace România: AFM blochează 33.000 de potenţiali prosumatori. Ce se întâmplă cu Programul Casa Verde Fotovoltaice

Programul "Casa Verde Fotovoltaice" rămâne blocat, după ce Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) l-a suspendat la jumătatea lunii septembrie, fără a oferi explicații clare, atrag atenţia reprezentanţii Greenpeace România, care cer repornirea cât mai rapidă a acestuia.

"Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) blochează 33.000 de potențiali prosumatori. După nici o lună de la oprirea înscrierilor, AFM nu reușește să ofere explicații clare și să repornească programul de finanțare.

Programul de finanțare pentru cetățenii care doresc să își monteze panouri fotovoltaice a fost oprit pe 10 septembrie, după doar câteva ore de la deschiderea lui. Justificarea AFM a fost destul de seacă, invocând o 'analiză asupra modului de funcționare'. Decizia AFM a stârnit un val de nemulțumire în rândul zecilor de mii de posibili aplicanți și a instalatorilor de sisteme fotovoltaice. O lună mai târziu, AFM continuă tăcerea care lasă loc suspiciunilor și acuzațiilor", spun reprezentanții Greenpeace într-un comunicat remis SpațiulConstruit.ro.

AFM s-a angajat încă din timpul dezbaterilor pentru noua lege a regenerabilelor (legea 184/2018) că va demara un program de finanțare pentru a sprijini instalarea de panouri fotovoltaice, în cadrul căruia urma sa aloce 20.000 de lei/proiect pentru minimum 3 kW instalați, fiind suficiente fonduri pentru 33.000 de instalări.

"După un an și jumătate de așteptare, pe 10 septembrie, aplicația informatică prin care se fac înscrieri în programul pentru prosumatori a fost deschisă pentru doar 6 ore. AFM a motivat suspendarea înscrierilor prin nevoia de a analiza 'modul de funcționare'. Lipsa de comunicare a instituției a generat un șir lung de întrebări și speculații din partea celor interesați. Ulterior, reprezentanții AFM au declarat în presă că au sesizat 'organele abilitate' referitor la unele nereguli constatate în timpul înscrierilor", se mai menționează în comunicat.

În acest context, Greenpeace România atrage atenția asupra riscului ca programul să fie compromis și cere repornirea cât mai rapidă a acestuia.

"După ce au așteptat mai mult de un an de zile începerea acestui program, 33.000 de cetățeni nu pot deveni prosumatori din cauza AFM. Greenpeace România cere repornirea cât mai rapidă a programului de finanțare pentru prosumatori. Este inadmisibil ca timp de o lună, Administrația Fondului pentru Mediu să nu ofere lămuriri detaliate asupra motivelor pentru care a oprit înscrierile. Ce nereguli au fost sesizate? Cine este responsabil pentru ele? De ce a fost sesizat Parchetul?

E cât se poate de îngrijorător că un program de finanțare care poate să deschidă calea producției de energie verde la nivel individual, de prosumator, riscă să fie compromis", declară Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Conform declarațiilor AFM, 13.271 de cereri de finanțare au fost înscrise deja în aplicația informatică și alte 20.000 de aplicații mai pot fi înregistrate dacă procesul va fi reluat. AFM nu a comunicat încă un termen pentru reluarea înscrierilor, se precizează în comunicat.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva