Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Românii pot vinde de anul viitor energia produsă acasă. Cum devii prosumator și care sunt avantajele

O masura mult asteptata de persoanele fizice care si-au montat panouri fotovoltaice sau alte instalatii pentru valorificarea surselor regenerabile de energie, posibilitatea de a vinde surplusul, fara a-si infiinta firma, devine in sfarsit o realitate. Vestile bune lasa insa loc pentru imbunatatiri in ceea ce priveste aspecte ca procesul de racordare, pretul stabilit pentru energia vanduta de micii producatori, dar si viitorul program de granturi.
Românii pot vinde de anul viitor energia produsă acasă. Cum devii prosumator și care sunt avantajele

Foto: Pixabay

Autoritatea de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a lansat recent in dezbatere publica proiectul de ordin privind "aprobarea regulilor de comercializare a energiei electrice produse in centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrica instalata de cel mult 27 kW apartinand prosumatorilor". Vezi AICI documentul. Ordinul ANRE urmeaza sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2019.

O astfel de posibilitate era deja prevazuta in legislatia romaneasca inca de acum zece ani, odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 220/2008, completata de Legea nr. 184/2018 (care a introdus si termenul de "prosumatori" pentru a-i denumi pe cei care isi produc singuri energia, persoane fizice sau entitati, din surse curate, si care o pot stoca si vinde), in conformitate cu care ANRE trebuia sa emita normele specifice.

Prosumatorii puteau varsa si pana acum surplusul in retea, dar nu primeau niciun ban in schimb. Acum insa, pot primi cei aproximativ 22 de bani pe kWh livrat in retele furnizorilor, sub forma unei regularizari pe factura, in urmatoarele conditii stabilite de ANRE:

- au montate instalatii individuale de generare de energie electrica din surse regenerabile cu o putere de maximum 27 kW;
- utilizeaza energia electrica in primul rand pentru consum propriu, iar in cazul persoanelor juridice activitatea principala nu este producerea energiei electrice;
- au montat un contor inteligent sau un contor care permite citirea de la distanta. Prosumatorii persoane fizice au dreptul sa solicite un astfel de dispozitiv de la operatorul de distributie la retelele caruia este racordata centrala electrica, cu exceptia cazului in care aplica la programul Administratiei Fondului pentru Mediu - AFM (prin care se subventioneaza cu 20.000 de lei instalarea unui sistem fotovoltaic) - atunci achizitionarea si montarea contorului intra in responsabilitatea prosumatorilor. Daca este nevoie de mai mult de un contor, costurile aferente aparatelor suplimentare sunt suportate de prosumatori.

 

Calitatea de prosumator este certificata de operatorii de distributie la care sunt racordate centralele, care emit si certificatul de racordare, pe baza urmatoarelor informatii/documente transmise de detinatorii centralelor respective:

- informatii privind echipamentele de masurare a energiei electrice montate in instalatiile de utilizare si caracteristicile acestora, altele decat cele achizitionate de operatorii de distributie;
- certificatul constatator, in original sau copie, emis de oficiul registrului comertului, cu informatii complete care sa reflecte situatia la zi a solicitantului.

 

Cati romani primesc bani pe energia pe care o produc acasa imediat de la 1 ianuarie?

 

Ca urmare a complexitatii procesului de racordare, nu ne puteam astepta la un numar prea mare de persoane care vor beneficia imediat de noile prevederi, apreciaza Marian Mandru, coordonator de campanii la Greenpeace.

 

"Tinand cont de dificultatile procesului de conectare la retea si de faptul ca, cel putin in cazul persoanelor fizice, energia livrata in retea nu este inca platita, vorbim probabil de cel mult cateva zeci de persoane.

 

Procesul este lung si costisitor. Speram ca si acest cadru sa se imbunatateasca rapid, pentru ca este o piedica importanta in calea celor care vor sa devina prosumatori", a spus Marian Mandru pentru SpatiulConstruit.ro.

 

  • Afla mai multe despre procesul de conectare la retea de pe site-ul energiaTa.


Nu vorbim, oricum, de sume care sa atraga prosumatori motivati de interes economic


Conform proiectului de ordin al ANRE, pentru a putea vinde efectiv energia produsa de centralele lor "verzi", proconsumatorii trebuie sa incheie un contract de vanzare-cumparare a energiei electrice cu furnizorul, care va avea o perioada de valabilitate similara cu cea a contractului de furnizare a energiei electrice. In baza contractului, furnizorul este obligat sa plateasca pentru fiecare kilowat un pret "egal cu pretul mediu ponderat inregistrat in Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU) in anul anterior", se arata in documentul ANRE. Mai exact, un roman ar primi in prezent in jur de 22 de bani pe kilowatul livrat in retea.

 

 

Prea putin pentru a recupera macar investitia in echipamente intr-un interval rezonabil, conform calculelor Greenpeace.


"Din pacate, desi noua lege aduce imbunatatiri semnificative pentru prosumatori, pretul stabilit este mult prea mic, doar o treime din pretul de retail/vanzare al furnizorului. Din calculele noastre, la pretul mediu ponderat PZU din anul anterior, o investitie intr-un sistem fotovoltaic de cativa kW (fara stocare) ar fi recuperata in peste 20 de ani. In alte tari europene, un astfel de sistem se amortizeaza in 5-10 ani. Cu alte cuvinte, nu vom avea deocamdata prosumatori motivati de interesul economic, asa ca o dezvoltare masiva este greu de conceput", a explicat Marian Mandru.


Un prim val de prosumatori am putea vedea insa in a doua jumatate a anului viitor si asta gratie programului AFM, care are insa hibele sale.

"In conditiile invocate mai sus, programul de granturi anuntat de AFM este binevenit, desi, desigur, am fi preferat o schema de sprijin reala, care sa dea dreptul oricarui cetatean sa devina prosumator. In teorie, in urma acestui program vom avea un prim val de prosumatori (aproape 27.000). Speram ca primii prosumatori noi sa apara, cel mai probabil, in a doua parte a anului 2019", ne-a mai spus Marian Mandru.

Facturi mai mici

Prosumatorii care vand nu vor primi banii direct, ci sub forma unei regularizari pe factura, constand in diferenta dintre banii platiti pentru energia consumata si cea vanduta in retea. Se pot astepta, asadar, cel mult la facturi mai mici de pe urma vanzarii energiei.


"Reducerea facturilor prosumatorilor va depinde de cantitatea produsa de prosumatori si de consumurile proprii ale prosumatorilor. Asa cum am spus mai devreme, pretul pentru energia produsa de prosumatori este foarte mic. De exemplu, ca sa vorbim de o echivalenta, sau de o valoare zero pe factura, un prosumator ar trebui sa vanda, la pretul de azi, de trei ori mai multa energie decat consuma. Cu alte cuvinte, in cele mai multe cazuri, nu va fi vorba despre castiguri financiare - in niciun caz mari - din vanzarea energiei. Se vor face cu siguranta niste economii la energia consumata din retea, dar valoarea acestora va depinde de factorii enumerati anterior", a mai precizat reprezentantul Greenpeace pentru SpatiulConstruit.ro.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva