Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Încălzirea prin pardoseală - avantaje și dezavantaje

Incalzirea prin pardoseala a aparut in urma cu cateva secole. Raportandu-ne la zilele noastre, acest tip de incalzire a aparut mai intai in tarile nordice, ca mai apoi sa ajunga popular si in Estul Europei, inclusiv in Romania. Desi exista pe piata de ceva vreme, incalzirea prin pardoseala ridica inca anumite semne de intrebare in ceea ce priveste atat avantajele, cat si dezavantaje sale.
Încălzirea prin pardoseală - avantaje și dezavantaje

Pentru a intelege mai bine toate aspectele si pentru a lua decizia corecta, va prezentam ce inseamna incalzirea in pardoseala pentru ca mai apoi sa puteti pune in balanta toate aspectele si sa puteti lua decizia corecta in ceea ce priveste confortul termic al locuintei.

Incalzirea prin pardoseala - avantaje:

  • Incalzirea prin pardoseala are o arie larga de utilizare: case, apartamente, hale industriale, sali de sport, biserici.
  • Primul mare avantaj, si poate cel mai important tine de felul in care functioneaza incalzirea prin pardoseala, este acela ca pardoseala devine principalul mijloc de transmitere a caldurii, preluand rolul radiatoarelor, iar caldura se raspandeste de jos in sus pe o suprafata mai mare si mult mai uniform in comparatie cu un sistem de incalzire convential. Astfel confortul termic este mult mai mare. Totodata, nu este de neglijat senzatia placuta de caldura la picioare, fiind unul dintre avantajele care este cel mai usor de retinut si este cel mai adesea asociat cu incalzire prin pardoseala.
  • Facand referire la partea estetica, avand acest tip de incalzire se renunta la radiatoare, implicit la tevi care de cele mai multe ori dau un aspect inestetic, iar incaperea pare mai aerisita si exista mult mai multa libertate in ceea ce priveste amenajarea.
  • Acest tip de incalzire previne aparitia mucegaiului, care de cele mai multe ori atrage dupa sine diverse probleme de sanatate.
  • Sistemele de incalzire prin pardoseala functioneaza independent in fiecare incapere in care sunt montate; desigur, pot exista si exceptii.
  • Un alt avantaj este cel de ordin financiar, mai precis economisirea de bani lunar (cu aproximatie 30%) fata de sistemele traditionale cu radiatoare.


Incalzirea prin pardoseala - dezavantaje:

 

  • Principalul dezavantaj este cel financiar - investitia initiala care este mai mare fata de un sistem cu radiatoare, ceea ce de cele mai multe ori "sperie" oamenii si ii impiedica sa vada ce ofera, de fapt, incalzirea prin pardoseala. Investitia initiala, desi una mare, se amortizeaza in timp, iar beneficiile pe termen lung sunt mult mai multe. Si sa nu uitam de faptul ca sistemul de incalzire prin pardoseala are o durata de viata de 80 de ani!
  • Din punctul de vedere al designului si al amenajarii, trebuie avut in vedere ca mobila nu poate fi pozitionata oriunde si este recomandat ca aceasta sa aiba picioare si sa nu fie montata direct pe pardoseala. Totodata, nu este recomandat ca in zonele in care este montat sistemul de incalzire sa fie pus covor, pentru a lasa caldura sa iasa.
  • Daca se doreste montarea unui astfel de sistem intr-un apartament de bloc, trebuie avut in vedere grosimea sapei, deoarece incalzirea prin pardoseala necesita o adancime de aproximativ 10 de centimetri si in cazul apartamentelor vechi, iar acest lucru nu este posibil mereu.


Punand in balanta atat avantajele, cat si dezavantajele cu care vine la pachet incalzirea prin pardoseala, avantajele cantaresc mult mai mult. Dat fiind ca vorbim despre o investitie considerabila, este nevoie sa analizati tot ceea ce implica pentru a ajunge la o concluzie. Iar pentru mai multe informatii, va stam la dispozitie.

Articol scris de
SISTEMA