Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc: Livia Petrescu

Fără voluntari nu ar exista obiectivele îndeplinite, nu ar exista miile de copii inspiraţi, nu ar exista premiile, nu ar exista spațiul în care să putem visa și să clădim un viitor mai bun pentru noi toți, nu ar exista efervescența care mână De-a Arhitectura. Activitatea asociaţiei există mulţumită sutelor de voluntari care ni s-au alăturat, vreme de un atelier, vreme de un an şcolar sau mai mulţi, cu dedicare şi maximă seriozitate. Noi, echipa De-a Arhitectura, voluntari şi noi de multe ori, le mulţumim!

Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc: Livia Petrescu

Seria „Iată cine suntem! Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc”, lansată în septembrie 2016, și-a propus să vă prezinte voluntarii noștri – arhitecţi, urbanişti, peisagişti, designeri, ingineri, studenţi – să ofere o platformă unde aceștia să povestească despre ei, despre proiectele pe care le desfășoară în domeniile în care profesează, dar şi despre alte iniţiative din care fac parte şi care schimbă faţa lumii dincolo de cadrul pe care noi l-am oferit.

Ne-am bucurat şi ne-am entuziasmat de fiecare dată când am descoperit lucruri pe care nu le ştiam despre voluntarii noştri şi ne dorim să ne lăsăm inspiraţi şi cuceriţi în continuare de cei care ni s-au alăturat de-a lungul timpului sau ni se vor alătura în viitor, să aflăm puţin din povestea sau istoria fiecărui individ în parte.

Livia Petrescu a venit în familia De-a Arhitectura la București, în 2018, ca îndrumător voluntar la clasele primare. Livia este nelipsită de la atelierele de Club, ca voluntar sau îndrumător, a participat în multe proiecte De-a arhitectura, de la „De-a arhitectura în orașul meu” la „Interdisciplinaritate re-construită” sau chiar ca înotător la ediția din 2021 a Swimathon București unde a susținut în echipa Eratostene proiectul „Urban Up Grows Up – Tineri cetățeni pentru mediul construit” pentru ca tinerii să capete o voce. Vă invităm să citiţi mai departe şi să aflaţi povestea încă unui voluntar De-a Arhitectura.

Ce te-a determinat să studiezi arhitectura şi să devii arhitect?

Am început facultatea în timpul dictaturii și, din câte îmi amintesc, erau cu totul altele premisele de la care tinerii își alegeau diversele facultăți, funcție de șansele pe care le aveau ca să fie admiși. Erau mult mai puține facultăți pe vremea aceea și, prin urmare, mult mai puține locuri pentru studenți. Spre exemplu, la facultățile de medicină era o concurență foarte mare, chiar 30-40 concurenți pe un loc, la facultățile de drept erau 20 concurenți pe un loc, iar la Institutul de arhitectură (singurul din București) erau 10 concurenți pe un loc. Cei care se prezentau la concursurile de admitere în facultăți erau foarte bine pregătiți.

M-am hotărât să dau la arhitectură în trimestrul al doilea al clasei a XI-a și am muncit foarte mult atunci în vederea susținerii examenelor de admitere. După ce am fost admisă la institut am putut experimenta ce înseamnă să devii arhitect.

Într-o lume în continuă schimbare și transformare, definiția cuvintelor „arhitectură” și „arhitect” implică nenumărate conotații. Spre exemplu, se poate lua în discuție arhitectura software ca mediu de definire a structurilor, a elementelor și a relațiilor. În opinia mea arhitectura include și rezultatul unui set de decizii tehnice, economice, sociale. Sunt multe influențe, iar realizarea arhitecturii va depinde de schimbări în funcție de mediul pe care arhitectul trebuie să îl cunoască.

Ce aspecte ale felului cum ai fost crescută sau ai fost educată ţi-au modelat principiile sau filozofia de viaţă/în meseria de arhitect?

Am fost tentată să devin: entomolog, pictoriță, aviator, stewardesă, profesoară, ingineră, medic etc. Orice auzeam sau îmi trecea prin minte în urma lecturilor din copilărie voiam să devin și eu. Când a sosit momentul deciziei, în clasa a XI-a, părinții mi-au spus că orice aș alege mă vor susține, dar eu eram foarte indecisă… Am ales arhitectura în trimestrul al doilea al clasei a XI-a, cum povesteam mai sus, deoarece mi-am amintit că „tovarășa” educatoare, „tovarășa” învățătoare, „tovarășii” profesori îmi spuneau că am talent la desen… Da, chiar îmi plăcea să desenez! Bineînțeles că a desena nu a fost și nu este singurul și principalul criteriu de alegere a acestei profesii, dar așa s-a întâmplat în cazul meu și nu am regretat.

Dacă nu aș fi devenit arhitect aș fi devenit altceva și mi-aș fi iubit profesia.

Aș putea spune că în primul rând părinții sunt cei care modelează în mare parte creșterea și educația copiilor, dar și comunitățile din care facem parte, începând de la familie la întregul oraș, au influență asupra educației noastre.

Cine sau ce a avut cea mai mare influenţă asupra muncii tale până în prezent?

Toți oamenii pe care i-am întâlnit au avut influență asupra muncii mele; celor foarte mulți care mi-au acordat încredere le mulțumesc.

În facultate am fost influențată de profesorii de istoria și teoria arhitecturii, care îmi inspirau un mare respect (și teamă) deoarece cunoșteau foarte multe lucruri extraordinare. Am fost influențată de pasiunea colegilor mei (arhitecți în devenire), dar și de pasiunea profesorilor de ateliere din institut. Tot atunci am fost inspirată și de revistele văzute în biblioteci, care prezentau o altă arhitectură decât cea din acei ani cenușii din România, am fost inspirată de tot ce vedeam în jur, de tot ce citeam și învățam la vremea aceea.

Mai apoi, mari surse de inspirație mi-au fost călătoriile pe care le-am făcut, dar și natura. Din unghiul meu de vedere, atunci când ne aflăm în armonie cu natura putem găsi surse de inspirație în tot ceea ce ne înconjoară, în oamenii pe care îi întâlnim în diverse momente ale vieții noastre și în diverse ipostaze. Spre exemplu, de curând eu am fost foarte inspirată de învățătorii și profesorii (aproape anonimi) pe care i-am cunoscut la De-a Arhitectura, de puterea lor de muncă și de nețărmurita dragoste pe care o dăruiesc copiilor.

Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc: Livia Petrescu

Când ai început colaborarea cu De-a Arhitectura? Şi de ce? La ce te aşteptai?

Am început colaborarea cu De-a Arhitectura în anul școlar 2018-2019. Mă gândeam în acel moment să fac un lucru bun, am considerat genială folosirea cuvintelor „de-a”. Nu aveam așteptări, pot spune numai că îmi lipsea satisfacția profesională.

Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc: Livia Petrescu

Ce ţi-a plăcut cel mai mult la colaborarea cu De-a Arhitectura?

Cel mai mult mi-a plăcut faptul că această colaborare pe bază de voluntariat este avantajoasă atât pentru voluntari, cât și pentru ceilalți „acționari”: oamenii lucrează într-un cadru organizat și profesionist fără a fi constrânși de către cineva sau ceva.

Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc: Livia Petrescu

Activitatea profesională a arhitecțior se poate desfășura fie ca angajat, fie ca angajator, fie ca lucrător în administrație sau ca freelancer. La De-a Arhitectura este altceva: ești bine primit într-o comunitate, împărtășești informația care invită participarea oamenilor.

Consider că activitatea antreprenorială nu va putea fi separată, în viitor, de comunități.

Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc: Livia Petrescu

Ce a fost mai dificil la colaborarea cu De-a Arhitectura?

Mai dificil a fost să-mi gestionez timpul. Dar se poate gestiona printr-o mai bună organizare: spre exemplu, atunci când am lucrat ca angajat am anunțat de la bun început că în ziua de vineri, între orele 12:30-15:30, nu voi fi prezentă în cadrul programului obișnuit de lucru, dar voi recupera în altă zi. Recunosc că în perioada respectivă a fost cel mai istovitor deoarece în afara celor 8 ore zilnice de la serviciu (care oricum erau solicitante) trebuia să pregătesc cu o zi înainte orele de la clasă. Când am avut programul mai flexibil (nu ca angajat) a fost mai ușor deorece o zi o dedicam acțiunii de voluntariat la clasă, în restul de patru zile munceam mai concentrat pentru ce era de făcut la firmă. Cel mai ușor a fost când nu am avut de lucru și mi-am dedicat timpul, după buna plăcere, atelierelor de Club, Școala Altfel sau orelor „De-a arhitectura în orașul meu”.

Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc: Livia Petrescu

Ai fost marcată de întâlnirea cu vreun profesor, pe parcursul educaţiei tale? Povesteşte-ne în câteva rânduri şi spune-ne cum a influenţat experienţa ta prezenţa ta în clasa De-a arhitectura?

Am avut profesori minunați, dar am întâlnit în sistemul de învățământ și profesori care nu au avut în vedere/nu au știut cum să realizeze o conexiune autentică cu tinerii. Educația se face cu dragoste. Prin prezența mea la De-a Arhitectura încerc să construiesc o implicare autentică.

Arhitecţii De-a Arhitectura povestesc: Livia Petrescu

Ce te interesează în momentul de faţă şi cum îţi alimentează proiectele?

În momentul de față mă interesează viziunea/viziunile diverselor comunități și aspirațiile lor, mă interesează sinceritatea care servește oferirii de soluții.

A fi autentic în comunitate înseamnă înțelegerea experiențelor oamenilor, care poate ajuta la îmbunătățirea calității vieții lor. Se poate construi o implicare autentică pe o relație onestă cu comunitatea.

Arhitecții se implică mai profund și mai autentic când înțeleg contextul istoric și contextul sistemic în care este văzută profesia. Atunci când intenționează să servească clienților, impactul în societate nu este întotdeuna perceput pozitiv de către comunitate și utilizatori, cei care experimentează proiectul. Când experiența comunității este negativă, munca arhitecților poate fi văzută ca ceva impus.

Spune-ne câteva cuvinte despre cele mai frumoase dintre proiectele tale care au atins comunitatea, oraşul.

Munca arhitecților are întotdeauna impact în comunități, în feluri diferite și la diverse scări. Este important să se creeze proiecte pentru client, dar și pentru comunitate. Am avut mereu în vedere aceste lucru.

Un proiect De-a arhitectura la al cărui concept am participat cu bucurie, unul din cele mai frumoase care au atins comunitatea a fost „Interdisciplinaritate re-construită”.

Care este motto-ul tău personal?

Nu am un motto personal dar, sub formă de glumă, aș putea spune, aici și acum, astfel: „Decât să stai degeaba, mai bine să muncești degeaba”.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.