Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Anvelopanta din paie pentru Centrul Takern, casa pentru 100 specii de pasari

Anvelopanta din paie pentru Centrul Takern, casa pentru 100 specii de pasari

Impresionanta volumetrie din paie ce gazduieste centrul de informare pentru zona Lacului Takern a ajuns sa fie folosita de peste o suta de specii pentru a-si face cuiburile. Proiectata de biroul Wingardhs, cladirea centrului Takern a fost construita folosindu-se tehnici traditionale pentru acoperirea integrala cu paie din trestie. Materialul ii confera astfel un aspect rustic, potrivit cu imprejurimile si pe permite pasarilor sa isi gaseasca loc pentru cuiburi astfel ca intregul volum ajunge sa fie plin de viata.

 

Volumetria asimetrica, cu design contemporan, minimalist este amplasata in jurul unei curti cu intrare centrala, o platforma inaltata realizata din lemn. Arhitectii declarau urmatoarele: “Aceasta este un model de arhitectura simpla, prin folosirea materialelor traditionale ajungem sa obtinem forme geometrice clare”. La acest sistem de acoperis zona coamei reprezinta o provocare in privinta izolarii optime, asa ca arhitectii au rezolvat-o prin inserarea unui luminator ce merge in lungul acoperisului si coboara pe una din coamele inclinate.

 

Interioarele sunt complet finisate cu lambriu deschis la culoare, asezat astfel incat sa puna in valoare diferitele planuri ale constructiei. Aceasta idee a fost preluata si in modul de realizare a elementelor fixe din mobilier, precum standurile, blaturile, vitrinele etc. Spatiul este luminos in special datorita aportului de lumina naturala ce patrunde prin luminator. Volumul centrului Takern este legat de turnul de observatie construit anterior si de zona de parcare printr-o serie de pasarele din lemn care serpuiesc prin terenul accidentat.

 

Cu timpul noua constructie din paie va capata o culoare mai inchisa, ajungand sa se insereze in cadrul natural al peisajului suedez. Construit pe malul lacului Takern, centrul a fost astfel amplasat pentru a oferi vizitatorilor perspective deosebite catre intinderile de apa.

 




Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România