Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

14 lucruri de respectat când montezi pardoseli terase exterioare WPC

Cum să montezi pardoseli terase exterioare WPC fără să pierzi garanția producătorului
14 lucruri de respectat când montezi pardoseli terase exterioare WPC

Mai ai un singur pas până la realizarea terasei tale exterioare de vis. Vei petrece acolo momente de relaxare și de liniște după o zi tumultoasă de muncă sau poate va fi zona în care să iei masa cu familia in serile răcoroase de vară. Poate va fi locul unde îți vei aduna prietenii la „un pahar de vorbă” sau poate va fi locul de unde ți se deschide privirii frumoasa ta gradină cu plante ornamentale și arbuști exotici.

Indiferent de scopul pentru care îți dorești această terasă, cu siguranță îți dorești să eviți greșelile de montaj pardoseli terase exterioare WPC care ar putea să îți știrbească bucuria pe care o aștepți şi, mai mult decât atât, sa îți creeze probleme în timp.

Am scris în luna martie a acestui an articolul intitulat 14 greșeli de evitat când montezi pardoseli terase exterioare WPC şi de atunci am primit mai multe „sesizări” de la cititori, montatori şi clienți ai Bencomp SRL asupra ambiguității unor exprimări, așa ca am decis să rescriu toate sfaturile care trebuie respectate eliminând negațiile din articolul precedent.

Montajul unei pardoseli terase exterioare WPC presupune mai multe faze, şi anume:

A. Lucrări pregătitoare
B. Montarea șinelor suport
C. Montarea pardoselii
D. Montarea profilelor de închidere
E. Lucrări finale

A. Lucruri ce trebuie respectate la lucrări pregătitoare pentru montajul unei pardoseli terase exterioare WPC

1. Trebuie verificată perpendicularitatea capetelor si lungimea profilelor (scândurilor de pardoseală). Deoarece profilele de pardoseală se debitează la cald, luând în calcul contracția materialului, acestea pot avea cu 1 până la 2 cm mai mult decât lungimea standard şi tăietura ar putea să nu fie perfect perpendiculară. Acest lucru este important în situația în care îmbinăm pe lungime mai multe profile (scânduri).
2. Trebuie pregătită suprafața suport pe care se instalează pardoselile pentru terase exterioare cu o pantă de 1-2% care sa permită scurgerea apei de ploaie sau provenită din topirea zăpezii. Indiferent dacă vorbim de suprafața suport realizată din beton, din structuri de metal sau din suporți din lemn, trebuie ca la fiecare metru liniar de lățime a terasei sa existe o panta de 1-2 cm. De exemplu, la o lățime a terasei de 3 metri, panta trebuie sa fie de 3 până la 6 cm.
3. Trebuie să fie utilizată o membrană de geotextil în cazul în care pardoselile se montează pe dale de beton amplasate pe o suprafață de balast sau nisip compactat. Aceasta are rolul de a preveni creșterea vegetației sub pardoseală.

B. Lucruri ce trebuie respectate la montarea șinelor suport pentru montajul unei pardoseli terase exterioare WPC

4. Şinele suport (tot profile realizate din WPC pe care se amplasează scândurile WPC ce compun pardoseala terasei exterioare) trebuie amplasate in sensul pantei menționate mai sus. În final, practic șinele suport sunt cele care dau panta terasei și asigură scurgerea apei.
5. Trebuie respectată distanţa inter ax de 30-33 cm intre sinele suport si acestea trebuie amplasate paralel. Pentru trafic intens (dar în niciun caz auto!), e recomandabil ca distanţa între șine sa scadă la 25 cm. La montajul profilelor WPC (scândurilor) în unghi de 45 grade, distanţa între doua şine consecutive trebuie să nu depășească 20 cm, iar pentru unghiuri de 30 grade, distanţa trebuie să scadă la 10 cm.
6. Trebuie prevăzut, la începutul montării terasei, un spațiu de minimum 2 cm intre capătul șinei și peretele casei, pentru a permite dilatarea șinei și a podelei (scândurii) de WPC.
7. Trebuie dublate șinele la îmbinarea pe lungime a două profile de pardoseală WPC. (vezi foto de mai jos)

14 lucruri de respectat când montezi pardoseli terase exterioare WPC

C. Lucruri ce trebuie respectate la montarea pardoselii (scândurilor) pentru montajul unei pardoseli terase exterioare WPC

8. Clema de capăt folosită pentru prima scândură WPC trebuie să fie fixată la circa 3 cm de capătul scândurii. Dacă nu se respectă acest lucru se poate ajunge la știrbirea marginii scândurii atunci când se înșurubează scândura. (vezi foto de mai jos)

14 lucruri de respectat când montezi pardoseli terase exterioare WPC

9. Trebuie utilizat ciocanul de cauciuc pentru a împinge scândura sub clemele deja fixate, pentru a nu deteriora profilele WPC. După acest lucru se continuă cu fixarea clemelor pe cealaltă margine a scândurii. În mod corect se va continua în același fel, montându-se următoarele cleme și bătându-se ușor cu un ciocan de cauciuc următoarea scândură. (vezi foto de mai jos)

14 lucruri de respectat când montezi pardoseli terase exterioare WPC

10. Trebuie lăsat, la capete, pe direcție longitudinală, spațiu de dilatare conform tabelului de mai jos între doua scânduri consecutive, pentru a permite dilatarea și scurgerea apei sau a zăpezii.

14 lucruri de respectat când montezi pardoseli terase exterioare WPC

Ex. dacă se montează scânduri cu lungimea de 240 cm la temperatura de 20 grade Celsius, iar în timpul verii temperatura maximă atinge 50 grade Celsius în acea locație, atunci spațiul între 2 scânduri montate una în prelungirea celeilalte trebuie să fie de aproximativ 8,6 mm (diferența de temperatură este de 30 grade).

D. Lucruri ce trebuie respectate la montarea profilelor de închidere pentru montajul unei pardoseli terase exterioare WPC

11. Trebuie utilizate profile de închidere pe întreg perimetrul suprafeței cu pardoseală cu profile din WPC. Acestea nu au doar un rol estetic, să mascheze capetele scândurilor și ale șinelor, dar și unul tehnic, ele având rol de a împiedica pătrunderea apei în interiorul celulelor de pardoseală. În sezonul rece, dacă apa pătrunde în interiorul celulelor și obturează o celulă pe o lungime de minimum 20 cm și îngheață, exista riscul de a crăpa pardoseala. Acest tip de crăpături nu este acoperit de garanție, fiind o greșeală de montaj.

14 lucruri de respectat când montezi pardoseli terase exterioare WPC

E. Lucruri ce trebuie respectate la lucrări finale pentru montajul unei pardoseli terase exterioare WPC

12. Trebuie verificat, la terminarea montajului, ca suprafața pardoselii să fie curată și să nu rămână cumva șuruburi, burghie sau alte obiecte mici care ar putea deteriora pardoseala dacă se calcă pe ele.

13. Trebuie spălată apoi întreaga pardoseală cu un aparat cu jet de apă sub presiune pentru a curăța suprafața de praf, pulbere rămasă de la debitări sau urme de la încălțăminte si pentru a asigura verificarea tuturor canalelor între scânduri și a îmbinărilor longitudinale între scânduri. Ele trebuie să fie libere pentru ca apa să se poată scurge prin ele. Se pot folosi detergenți pentru spălare.

14. ESTE INTERZISĂ folosirea de soluții de curățare pe baza de solvenți organici. Este interzisă utilizarea acestor soluții, deoarece ele pot ataca şi distruge materialul compozit WPC.

Acum știi „capcanele” şi greșelile pe care trebuie să le eviți atunci când montezi pardoseli terase exterioare WPC. Dacă ți-e teamă să execuți lucrarea singur, apelează la ajutorul unui montator cu experiență care te va ajuta să duci construcția la bun sfârșit. Îți dorim spor la treabă şi să te bucuri de noua ta terasă!

Dacă dorești să afli mai multe despre WPC – wood plastic composite – intră pe site-ul nostru www.wpcromania.ro. Dacă ai un proiect sau o schiță, solicită ajutorul echipei Bencomp aici. Pășește cu încredere alături de noi!

14 lucruri de respectat când montezi pardoseli terase exterioare WPC

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
BENCOMP