Tuburi din beton pentru sisteme de canalizare LEIER

Tuburi din beton pentru sisteme de canalizare LEIER

Marca:
LEIER
Produs furnizat de:

LEIER ROM

Vezi profil furnizor
Informațiile din această pagină nu mai sunt actualizate.
LEIER

Domeniul de aplicare a elementelor de canalizare LEIER

 
Elementele de canalizare LEIER vin in intampinarea modernizarii si facilitarii executarii lucrarilor de canalizare. Ele sunt elementele canalizarilor subterane gravitationale, curgerea apelor uzate fiind cu nivel liber.
Sunt adecvate colectarii si transportului apelor meteorice (pluviale), menajere si industriale, in conditiile in care compozitia chimica a acestora nu are efect negativ asupra materialului tuburilor din beton, respectiv asupra garniturilor, respectiv asupra inelelor de cauciuc.
In cazul agresivitatii chimice cu valori, care depasesc valorile indicate in standarde, se aplica straturi de protectie si sisteme de etansare speciale. Astfel de cerinte trebuie semnalate in prealabil.
 
Materialul de baza a elementelor de canalizare LEIER este betonul preparat cu ciment rezistent la sulfati, care, datorita proprietatilor caracteristice poate fi solicitat in primul rand la compresiune, iar posibilitatile de solicitare la intindere si incovoiere sunt limitate. In cazul solicitarilor nepermise (de ex. intindere sau incovoiere) elementele se pot deteriora prin rupere sau crapare, astfel depozitarea, transportul si manipularea lor trebuie efectuate in stricta concordanta cu prevederile instructiunilor tehnice ale producatorului.

Gama de produse a elementelor de canalizare LEIER


Tuburi din beton
▪ Tuburi din beton cu cep si buza, cu diametrele cuprinse intre 300-1000 mm, avand lungimea nominala de 1.00 m 
▪ Tuburi din beton cu talpa si mufa, cu garnitura de cauciuc integrata, cu  diametrele cuprinse intre 300-800 mm, avand lungimea nominala de 2.00 m

Elemente pentru camine
▪ Elemente de reducere a diametrelor caminelor de la 800 mm la 600 mm, de la 1000 mm la 800 mm  si de la 2000 mm la 800 mm
▪ Elemente drepte pentru camine, cu imbinare tip cep si buza cu diametre nominale de 800, 1000 si  2000 mm
▪ Elemente drepte pentru camine, cu imbinare cu inele de cauciuc, cu diametre nominale de 1000, 1600, 2000 si 2400 mm
▪ Elemente de baza, cu diametrele interioare de 800, 1000, 1600, 2000 si 2400 mm, cu imbinare tip cep si buza sau cu inele de cauciuc, cu sau fara canal de trecere, cu elemente de racord incorporate in timpul fabricatiei conform fisei de comanda tipizata
  • ▪ Elemente de baza si elemente drepte pentru camine rectangulare de 1500 x 1500 mm
▪ Elemente de guri de scurgere cu diametrul interior de 500 mm

Accesorii
▪ Inele de aducere la cota, cu inaltimi de 50 si 100 mm
▪ Elemente de racord cu diametrele nominale cuprinse intre DN 100 - DN 500 mm
▪ Placi de acoperire din beton armat pentru camine avand diametrele cuprinse intre DN 600 - DN  2400 mm
▪ Placi de acoperire din fonta in cadru de beton armat
▪ Capace de acoperire din fonta cu diametrul nominal DN 600 mm, cu capacitate portanta de 50, 125, 250 kN si 400 kN, in varianta plina si cu scurgere prin fante
▪ Gratare de scurgere din fonta la dimensiuni de 300x300 mm si 460x420 mm

Materialul elementelor de canalizare LEIER
Materialul de baza al elementelor de canalizare LEIER este betonul, conform standardelor SR  EN 1916 si SR EN EN 1917. Amestecul de beton este realizat in malaxoare automate computerizate, agregatele avand granulometria stabilita in baza retetei elaborata in functie de solicitari si alte caracteristici tehnice.
Betonul proaspat este livrat printr-o tehnologie de transport inchisa la instalatiile de fabricatie de tip PRNSING, OMAG, NIEMAER,COLLE, BEFOMAS, MISTRAL, care produc elementele prin vibrocompactare. Paleta extinsa de tipare metalice permite producerea unei game variate de produse. Canalele de trecere se realizeaza cu sabloane din otel. Elementele de racordare de diferite tipuri, incorporate, se fabrica din material plastic, iar garniturile de etansare se produc din cauciuc. Placile de acoperire se realizeaza din fonta si beton armat.

Etanseitatea la apa

Etanseitatea tuburilor din beton
Tuburile din beton corespund cerintelor stabilite in incercarea de etanseitate conform SR EN 1916. Aceasta incercare are o durata de 15 minute, timp in care presiunea hidrostatica corespunde presiunii unei coloane de apa de 5 metri inaltime (0.5 bari sau 50 kPa).

Etanseitatea elementelor de camin
Elementele de camin corespund cerintelor stabilite in incercarea de etanseitate conform SR EN 1917. Aceasta incercare are o durata de 15 minute, iar valorile pentru verificarile stabilite ale presiunii hidrostatice sunt:
- in cazul caminelor de acces cu diametrul interior de 1000 mm sau mai mare: presiune coloana de apa 5 m (0.5 bari sau 50 kPa)
- in cazul caminelor de vizitare cu diametrul interior de 800 si 1000 mm: presiune coloana de apa de 4 m (0.4 bari sau 40 kPa).
  • - in cazul caminelor cu diametrul interior sub 800 mm: presiune coloana de apa de 3 m (0.3 bari sau 30 kPa).
Elementele cu o grosime de pereti mai mare de 125 mm nu necesita incercari la presiune hidrostatica.
Factorii care nu influenteaza etanseitatea si capacitatea portanta a produselor sunt:
- fisurile superficiale, daca deschiderea lor nu depaseste valorile admise de standarde
- cavitatile, daca au o suprafata maxima de 50 cm² si daca nu sunt localizate pe suprafetele de imbinare.

Absorbtia de apa a betonului
Absorbtia de apa a elementelor de canalizare poate fi de maxim 6.0 procente masice.

Cerinte  de rezistenta  si capacitate portanta
Betonul elementelor de canalizare LEIER trebuie sa fie de clasa C25/30, conditie minimala. Valorile limita de rezistenta la rupere ale unor elemente sunt cuprinse in procesele-verbale ale incercarilor de tip.

Durabilitatea
Calitatea betonului elementelor pentru canalizari LEIER garanteaza rezistenta lor la efectele de mediu cauzate de sol si apa freatica, precum si la efectele chimice cauzate de apa uzata menajera si cea industriala preepurata.

Tub circular cu talpa din beton

Tuburi cu imbinare clasica tip cep si buza, si cu mortar.

Punctul critic al conductei de canalizare din punctul de vedere al etanseitatii il reprezinta imbinarea cu mortar.

Avantaj: solutie de evacuare stabila pe suport pregatit in prealabil, compactat.

Lungime nominala: 1.00 m

Diametru nominal: 300-1000 mm


Tub din beton cu mufa

Tub de beton cu mufa cu imbinare cu inel de cauciuc. Codul „I”

Indica inelul de cauciuc, integrat  in partea de mufa  in procesul de fabricatie.

Tuburile cu mufa  au lungimi nominale de 2.00 m


Tub din beton cu mufa si talpa, cu garnitura de cauciuc integrata

Tub de beton cu mufa si talpa, cu imbinare cu inel de cauciuc integrat.Intruneste avantajele garniturii integrate si a utilizarii tubului cu talpa si mufa. Inelul de cauciuc integrat in mufa in fabrica asigura o legatura etansa, sigura si faciliteaza imbinarea elementelor. Pe parcurul construirii conductei de canalizare, pe suprafetele de contact (suprafata exterioara, garnitura de cauciuc integrata) se va aplica un strat/glet lubrifiant.

Aceasta masura va facilita montarea si va asigura o durata de viata lunga a garniturii de cauciuc. Neutilizarea stratului lubrifiant duce la pierderea garantiei pentru garnitura cu inel de cauciuc.


Element de legatura pentru tuburi din beton cu mufa

Este elementul auxiliar pentru conductele de canalizare din tuburi de beton cu mufa si cu mufa si talpa, care asigura o solutie practica pentru racordarea elementelor tubulare la caminele din beton. Ambele capete ale elementului sunt identice, si asigura imbinarea precisa a tuburilor din beton cu mufa. Etanseitatea este asigurata prin inelul de cauciuc adecvat. Sunt fabricate la lungimi constante de element de 60 cm.


Elemente pentru camine de canalizare

Elementele de camin de vizitare, de racord, de spalare sau sedimentare pentru conductele subterane gravitationale pot fi utilizate la canalizari, in cazurile in care compozitia chimica a apelor industriale si a apelor uzate transportate, respectiv a apelor pluviale si din panza freatica, nu afecteaza betonul si materialele utilizate la imbinari (ciment de impermeabilizare sau mortar, garnitura de cauciuc, etc.). Elementele de camin cu cep si buza pot fi utilizate pana la o adancime de curgere de maxim 6 m. Elementele de camin cu garnitura din inel de cauciuc pot fi prevazute si pentru adancimi mai mari, datorita calitatilor materialelor si grosimilor structurale.

Elemente de baza

Elementele de baza cu sistem de imbinare tip cep si buza, avand DN 800 si DN 1000 mm, cu imbinare cu inel de cauciuc si diametrul interior DN 1000 mm, se produc in variante constructive cu - sau fara canal de trecere.

Integrarea elementelor de imbinare se poate executa la cerere, in baza unei comenzi. In cazul elementelor de baza cu canal de trecere, realizarea standard canalului de curgere este de tranzit, sau cu schimbare de directie la 90º. Pentru diferite cerinte se pot realiza schimbari de directie in trepte de cate 5º, in baza unei comenzi, pentru care se va utiliza o fisa tip. Materialul elementelor de racord este identic cu materialul conductelor de plastic (KPE, KG, PVC, etc.). Solutia asigura imbinarea etansa a tubului din beton si a caminului.


Elementul de baza cu DN 2000 si DN 3000 mm, in varianta standard, este realizat cu solutie de canal de tranzit. Solutia de tranzit se adapteaza la inaltimea de scurgere (sectiune transversala de operare).

Elementele de baza pot fi realizate si in varianta fara canal de trecere.

Pentru facilitarea transportului si a manipularilor, s-au inglobat in elemente, in functie de greutatea proprie, 2 sau 3 dibluri pentru urechile de ridicare demontabile. Astfel nu este ingreunata imbinarea respectiv etanseizarea elementelor.


Elemente drepte pentru camine

Elementele drepte pentru camine sunt fabricate cu DN 800, 1000 si 2000 mm.

Elementele cu DN 800 si 1000 mm, au grosimea peretilor de 9 cm si sunt fabricate cu sistem de imbinare tip cep si buza.

Elementele cu DN 1000 mm se produc si cu grosimi de pereti de 12 cm, caz  in care imbinarea elementelor se realizeaza cu inele de cauciuc.

La cerere, elementele drepte cu DN 1000  pot fi prevazute cu trepte metalice pentru scarile de acces.

Elementele drepte pentru camine, in afara de destinatia lor clasica, pot fi utilizate pentru realizarea caminelor de sedimentare sau depozitare, caminelor de ridicare sau ca si cofraje pierdute in cazul fundatiilor izolate tip bloc.


Capete tronconice

Reprezinta elementul superior al caminelor, cu sistem de imbinare tip cep si buza si inel de cauciuc. Dimensiunea gaurii de acces: 62.5 cm. Inelele de reglare a inaltimii se adapteaza perfect la partea superioara a capetelor tronconice cu simbolul ASZ -L, L/G.

Capetele tronconice cu simbolurile ASZ EU 100/62,5/35L (cu inaltimea de 35 cm) sau ASZ EU 100/62,5/40 L/G (cu inaltimea de 40 cm) permit construirea caminelor cu adancimi reduse. La cererea clientului, se pot prevedea trepte metalice la elementele cu inaltime normala a sistemelor notate cu 100/….


Inele de aducere la cota

Se aplica pentru aducerea la cota a inaltimii caminelor. Se fabrica cu grosimi de 5 sau 10 cm. Pot fi montate peste capetele tronconice cu gurile de acces de 625 mm, respectiv sub elementele de acoperire, folosindu-se mortar de ciment pentru imbinare sau cu adezivi speciali pe baza de material plastic.


Elemente de acoperire camine

Sunt capace de acoperire din beton armat pentru inchiderea la partea superioara a caminelor cu diametrele nominale DN 600, 800,1000, 1600 si 2000 mm, aplicate in spatii verzi. In cazul regimurilor de incarcari superioare, la cerere, placile de acoperire vor fi realizate in baza unor planuri speciale de armare.

Elementele sunt fabricate conform MSZ EN 124 si MSZ 11331/62.


Camine rectangulare 150x150

Elementul de baza 150x150 (AFE 150X150/150 L KN) constituie caminul pentru sistemul de canalizare construit cu tuburi DN 100, cu talpa si mufa, acoperit cu placa din beton armat AF 180/180/20 - 100 L. Legatura etansa dintre tuburi si camin se realizeaza prin prevederea in gaurile din peretii elementului de baza rectangular a garniturilor de cauciuc. Acoperirea caminului sau inaltarea acestuia este asigurata cu placa de acoperire AF 180/180/20 - 100 L, executata corespunzator. Manipularea elementului de baza si a placii de acoperire se face cu ajutorul urechilor de ridicare insurubate in cele 4 buc. dibluri M24, inglobate in elementele prefabricate respective.


Elementul de baza poate fi utilizat, avand in vedere dimensiunile interioare utile de 50x150x140 cm, in afara de destinatia principala, ca si camin pentru statii de pompare, statii de ventilare sau pentru alte tipuri de camine. In astfel de situatii, elementul de baza poate fi inaltat cu elemente de camin drepte, cu dimensiunile interioare de 150x150 cm, identice cu cele ale bazei caminului, fabricate cu inaltimi de 25, 50, 75, 100 si 140 cm, turnate cu profile de imbinare. De asemenea, se produc si elemente superioare, peste care se monteaza placa de acoperire din beton armat tip  AF 180/180/20 L. In placa de acoperire se pot realiza, intr-un numar limitat, goluri de acces cu pozitii si diametre diferite, existand si posibilitatea integrarii unor capace din fonta. In varianta de baza, placa de acoperire are capacitatea portanta de 125 kN, dar se pot executa si placi cu capacitati portante diferite.


Canal de scurgere LEIER

Elemente pentru statii de pompare, rezervoare din beton

 

Elementele prezentate in continuare sunt recomandate in special pentru construirea caminelor retelelor de canalizare exterioara a apelor uzate menajere si industriale, respectiv pentru apele meteorice, de drenare sau de infiltratie. Datorita structurii lor sunt adecvate si depozitarii pe termen lung sau temporare a lichidelor. Utilizarea acestor elemente este posibila in cazurile in care lichidele vehiculate nu afecteaza din punct de vedere chimic materialul de baza al elementelor si garniturilor dintre elemente. Prin prevederea lor, ca urmare a calitatii materialelor folosite, a tehnologiei de fabricatie si a solutiilor constructive aplicate - concomitent cu respectarea tehnologiei de instalare recomandata, este garantata, pe o perioada de timp indelungata, siguranta in exploatare a sistemelor realizate.


Elementele de baza, elementele drepte si de inchidere ale sistemelor de camine din beton armat, cu diametrul interior de 1600, 2000 si 2400 mm,

asigura o varietate de solutii adaptate la cerintele locale. Gama de produse cuprinde elemente de baza cu fata inferioara plata, montate cu tehnologii traditionale in gropi de lucru pregatite in prealabil, precum si elemente de baza prevazute cu cutite, montate prin tehnologii aplicate la saparea puturilor pentru fantani.

 

Suprafetele realizate la nivelul imbinarilor elementelor permit aplicarea mai multor tipuri de materiale de rostuire, tinand cont de cerintele de etansare. Se poate aplica adeziv cu mortar de ciment, banda expandata de calitate corespunzatoare, respectiv inel de cauciuc special. Adoptarea materialului de etansare adecvat este posibila dupa identificarea conditiilor locale specifice. Cu scopul manipularii facile a elementelor, la marginea lor sau in peretele lateral sunt montate dibluri din otel dimensionate corespunzator, prevazute cu filet la interior. In aceste dibluri pot fi fixate prin insurubare sau cu ajutorul unor suruburi, urechi de agatare omologate, executate din cabluri de otel.

 

Elemente pentru guri de scurgere

 

Aceste elemente faciliteaza evacuarea printr-o canalizare inchisa a apelor pluviale colectate de pe suprafete acoperite cu diferite sisteme rutiere sau pavaje. Solutia constructiva a gurilor de scurgere permite amplasarea optima a grilei de scurgere din fonta langa bordurile soselelor sau trotuarelor, cu asigurarea unghiurilor necesare de racordare in plan ale conductelor de evacuare. Imbinarea precisa a elementelor este asigurata de profilele de imbinare tip cep si buza, iar etansarea se realizeaza cu mortar de ciment de calitate corespunzatoare.

 

Element de baza pentru guri de scurgere

Elementele de baza au un diametru interior nominal de 500 mm, o grosime de perete de 7 cm si grosimea radierului de 10 cm, si se produc in trei variante functionale: cu retinere de namol, colectare si colectare-tranzitare. Inaltimea exterioara a elementelor este de 50 cm.

Diametrul conductei de evacuare variaza intre 110-300 mm, iar conectarea etansa a acesteia este asigurata de elementul de racord integrat.

 

Element drept pentru guri de scurgere

Elementele drepte sunt fabricate cu diametre interioare nominale de 500 mm, cu o grosime de perete de 7 cm si cu diferite inaltimi.

Gama de dimensiuni asigura posibilitati variate de construire caminelor, cu o precizie dimensionala de 5 cm.

 

Element superior pentru guri de scurgere

Elementul superior asigura pozitionarea centrata fata de camin a gratarului de scurgere din fonta, indiferent de unghiul in plan a conductei de evacuare. Reprezinta o solutie de trecere de la caminul circular la gratarul dreptunghiular, fiind astfel un element indispensabil al sistemului! Capacitatea portanta corespunde cerintelor locale, asadar poate fi montat si sub straturi rutiere cu solicitari intense.

Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.