Sisteme complete de acoperișuri si terase verzi intensive și extensive ODU GREEN ROOF

Sisteme complete de acoperișuri si terase verzi intensive și extensive ODU GREEN ROOF

Marca:
ODU GREEN ROOF
Produs furnizat de:

ODU GREEN ROOF

Vezi profil furnizor
Contactează furnizorul
ODU GREEN ROOF
ODU GREEN ROOF realizează la cheie, întreține pe termen lung acoperișuri, terase verzi, intensive și extensive cu materiale de construcții durabile, folosind rulouri de vegetație special cultivate pentru acoperiș verde fie ea extensivă, intensivă sau de tip peisaj. Fiecare amenajare de acoperiș verde realizat de ODU GREEN ROOF va avea cel mai bun raport cost/eficiență/siguranță în exploatare, oferindu-vă soluții de sistem de terasă verde adaptate specific proiectului Dumneavostră.
 
Aceste acoperişuri cu multiple avantaje ecologice, avantaje de mediu, financiare şi practice pot fi realizate de la acoperişuri cu vegetație ultraușoară sau ușoară, pînă la amenajări intensive, unde construcţia permite, se pot realiza parcuri, spaţii de recreere, peisagistice, grădini verticale pe pereţii interiori sau exteriori, clădire de birouri cu terasă verde intensivă având locuri de recreere, odihnă, sau centru comercial cu parcare şi acoperiș verde intensiv tip peisaj situat pe acoperișul clădirii. 
 

Acoperiș verde cu panouri fotovoltaice

Avantajele amenajării unui acoperiș verde sunt semnificative, cunoscând efectele pozitive ce le are asupra mediului, reducerea cheltuielilor în ceea ce privește menținerea confortului termic într-o clădire, izolare fonică, degajarea sistemului de scurgere și de canalizare de suprasolicitarea de către apele pluviale, şi lista ar putea continua. Pe lângă acestea, acoperișul verde extensiv este recomandat să fie combinat cu o altă metodă de ecologizare a habitatului, și anume instalarea panourilor solare.

 

În afară de faptul că montarea de panouri fotovoltaice într-o grădină suspendată ne apropie cu încă un pas de a avea o construcție ecologică, sunt câteva aspecte practice care să ne convingă la combinarea acestora. În modul general, avantajale ar fi: se generează energie verde, se protejează mediul și nu în ultimul rând, scade simțitor valoarea facturii la energia electrică.

Efectul de răcire al acoperișului verde este semnificativ – prin evaporarea apei extrase din substrat de către plante – nu numai în privința scăderii temperaturii ambientale a clădirii pe care este amenajat, dar și a temperaturii atmosferice înconjurătoare.

 

Trebuie știut, că panourile solare își pierd randamentul și chiar se pot opri dacă se supraîncălzesc. Din acest motiv, montarea panourilor solare pe acoperiș cu verdeață, este deosebit de avantajos privind eficiența panourilor, prin contracararea acestui fenomen paradox, menținând randamentul panourilor solare la maxim, acestea funcționând cu 16% mai eficient față de cele montate pe acoperiș tradițional.

 

Acoperișul verde, printre alte proprietăți antipoluante, captează microparticulele și praful din aer, păstrând atmosfera înconjurătoare mai curată. Panourile fotovoltaice în acest mediu rămân mai curate, mentenanța lor fiind mai simplă și absorb mai multă energie.

 

Un acoperiș verde extensiv, cu panouri solare, astfel instalat, este avantajos din punct de vedere financiar, implicând costurile de amenajare cele mai reduse, cu amortizarea în timp record a investiției.

 

Nu în ultimul rând, avem posibilitatea de a ne crea pe propria terasă și un habitat cu o biodiversitate deosebită, panourile fotovoltaice amplasate în mediul vegetal fiind un refugiu de la intemperii pentru o varietate de specii de plante și animale.

 

Pentru a afla costurile acoperișului verde tip biosolar cereți oferta de preț personalizată punându-ne la dispoziție cât mai multe detalii (planuri, proiecte, sectiuni, sau doar poze, descrieri ale proiectului Dumneavostră).

Acoperiș verde extensiv ușor

Un acoperiș verde nu este realizabil numai pe structuri care să suporte greutăți mari la suprafață sau construcții care au fost concepute pentru a susține grădini verzi intensive. Multe acoperișuri sau terase verzi sunt amenajate pe clădiri existente, unde din varii motive - cu ocazia unei renovări, mansardare sau pur și simplu din dorința proprietarului de a beneficia de avantajele unei zone ecologice, cu verdeață - se construiește un astfel de proiect. Cheltuielile cu o astfel de construcție, în principiu nu implică costuri suplimentare cu consolidarea structurii de rezistență și alte lucrări emergente, acest lucru, desigur, fiind determinat de expertiza tehnică elaborată înaintea începerii lucrărilor.


Există sisteme de acoperiș verde dezvoltate special pentru acoperișuri cu structură ușoară.

Tehnologia utilizată este asemănătoare cu cea care de regulă este folosită astăzi în construcția acoperișurilor vii extensive, diferențele fiind la nivelul cantității și specificul materialelor pentru a se ajunge la greutăți pe suprafață scăzute. Retenția apei - pentru a asigura nevoile minime ale vegetației - se face în principal la nivelul stratului de drenaj, ca plăcile de drenaj să poată reține 10 l apă/m², astfel se poate întinde un substrat subțire de numai 60 mm.


Rezultă o greutate a acoperișului verde, saturată cu apă, de numai 70-100 kg/mp. Dezavantajul constă în spațiul mai restrâns pentru rădăcini, deci o varietate relativ scăzută a plantelor. Astfel, se recomandă, unde structura acoperișului permite, amplasarea de acoperiș verde extensiv ușor.


De regulă, portanța structurilor ușoare unde se amenajează aceste tipuri de acoperișuri nu suportă circulația pietonală, acesta fiind un alt motiv pentru a amenaja un acoperiș de tip extensiv, cu vegetație dedicată, care nu necesită îngrijire intensivă sau lucrări speciale de întreținere sofisticate. Se recomandă speciile suculente, ca sedumul, ierburi perene, cu flori care pe lângă avantajul de a avea masa verde redusă, oferă și o satisfacție estetică privitorului.

Spre deosebire de sistemul de acoperiș viu intensiv, - care din cauza forțelor de alunecare provocate de greutatea mare se poate amenaja numai pe un acoperiș plat, ideal cu o înclinație de 2° -, acest sistem ultra ușor și cel ușor extensiv, se poate realiza și pe suprafețe în pantă, cu înclinații de până la 45°. Înaintea întocmirii proiectului, la fel ca în toate cazurile, se va determina unghiul acoperișului pentru alegerea metodei optime folosite, existând diferențe tehnologice în funcție de înclinația suprafeței obiectiv.


Construcția unui acoperiș verde în pantă implică câteva aspecte ce trebuiesc luate în considerare. La înclinații mai mari de 10° (17,6 %) trebuie luate măsuri de stabilizare a straturilor componente ale alcătuirii acoperişului verde. Cu cât e panta mai mare, cu atât pericolul de eroziune a substratului creşte şi trebuie asigurată protecţia acestuia.


Acest lucru se poate realiza prin mai multe metode:

- local, cu pane sau profilaţii singulare
- unidirecţional, transversal pe pantă, cu şipci sau elemente care să asigure geometria necesară măririi suprafeţei de contact între substrat şi suportul acestuia
- uniform pe suprafaţă, prin utilizarea de materiale profilate
- covoare vegetale stabilizate
- împâslituri textile
- textile pentru stabilizarea pantelor
- reţele tip fagure
- reţele de şipci


Alt aspect ar fi localizarea geografică și condițiile de amplasament, de exemplu, la o poziționare nord-sud a versanților, dezvoltarea vegetației acoperișului verde poate să difere semnificativ.


Acoperiș verde extensiv ultraușor

Un factor important în răspândirea acoperișurilor verzi e modificarea percepției noastre despre oraș. Nu mai e înțelept sau practic – și de altfel nici etic – să percepem orasul ca pe o antiteză a naturii. Găsirea unor modalități de a aduce natura în orașe, chiar pe măsură ce natura însăși se urbanizează, le va face să fie mai locuibile, și nu doar pentru oameni.

 

Acoperișurile vii ne reamintesc ce forță moderatoare pot fi sistemele biologice naturale. Ele recuperează un spațiu urban esențialmente negativ și îl transformă într-un șir de insule suspendate care comunică cu spațiul extraurban.

Sunt milioane de kilometri pătrați de acoperișuri convenționale în toată lumea, care prin soluții tehnice existente ar putea fi redate naturii. Odată cu modul de gândire schimbat, se găsesc soluții simple, ieftine, folosind materiale care provin din regiune, și/sau ale căror costuri de implementare nu forțează bugetele alocate realizării sau modrenizării unei construcții.

 

Am putea crede că a construi un acoperiș verde extensiv necesită o suprafață construibilă cu calități extraordinar de speciale. Pentru orice tip de acoperiș există o metodă prin care se poate amenaja o zonă cu vegetație. Primele întrebări se pun în legătură cu portanța acoperișului și cu înclinațiile acestuia.

 

Cu sistemele special concepute se pot construi acoperișuri verzi pe orice tip de suprafață de structură ușoară, indiferent de materialul din care este construit, principalul criteriu fiind hidroizolația, care se revizuiește și eventual se repară în prealabil, intervențiile ulterioare fiind costisitoare și dificile. Aceste soluții au avantajul enorm că amenajarea se face și pe construcții existente, fără modificări și ranforsări ale rezistenței clădirii pe care se lucrează, deasemenea adaptate, se pot construi și pe suprafețe cu înclinații de până la 60°.

 

Cu toate că acoperișurile verzi extensive nu necesită întreținere în mod special, vegetația odată maturizată se autosusține, accesul pe suprafețe va fi mai dificil din cauza portanței scăzute a structurii ușoare, deci la întocmirea planului se va avea în vedere asigurarea căilor de acces pentru mentenanță.

 

Există mai multe tehnologii prin care se pot rezolva provocările ce presupune amenajarea acoperișului verde extensiv ultraușor, toate urmărind în principiu același scop: minimalizarea greutății pe suprafață a vegetației funcționale, ca aceasta să nu depășească în stare saturată cu apă 50 - 70 kg/m², și totuși să asigure condițiile necesare unei vegetații, minimaliste ce-i drept, de diferite specii de suculente ca sedumul sau de specii de mușchi.

 

În cazul folosirii metodelor cu substrat compus din materiale poroase, minerale sau reciclate (perlit expandat, țiglă șpliț, zgură vulcanică, etc.) se urmărește ca în combinație cu stratul de drenaj să poată stoca apa necesară vegetației, și să asigure scurgerea surplusului de ape pluviale. Fiecare cm de grosime a stratului reprezintă greutatea substratului mineral de la 10 până la 13 kg/m² în stare saturată cu apă.

 

La o altă tehnologie, substratul este înlocuit cu un strat de vată minerală, special optimizată pentru retenția apei. Din cauza greutății scăzute față de volum, acesta va fi fixat ori cu balast ori prin alte metode până la înrădăcinarea completă a stratului vegetal, care ulterior va asigura stabilitatea tuturor straturilor componente al acoperișului viu ultraușor.

 

Indiferent de metodele folosite, îmbrăcarea în verdeață a acoperișului, față de cenușiul urban prăfuit al acoperișurilor convenționale ne va asigura satisfacțiile și avantajele unui acoperiș verde, la costuri scăzute și termene record de execuție.


Acoperiș verde extensiv cu retenție de apă

Acoperișuri verzi extensive putem întâlni aproape pe tot globul. Se pot amenaja pe construcții situate sub orice poziție geografică, indiferent de clima și microclima specifică, unde supraviețuiește vegetația de orice tip. În condiții extreme de frig, la înălțimi mari sau teritorii nordice îndepărtate se pot admira acoperișuri vii, cu vegetație, constând din plapumă de specii de mușchi, colorate în verde, galben, maro. Exemplele ar putea continua, demonstrându­ne că un sistem de acoperiș verde extensiv, strict adaptat cerințelor specifice fiecărui obiectiv, poate să ducă la rezultate într­adevăr spectaculoase.

 

Sunt anumite condiții care ne obligă în cadrul amenajării unui acoperiș viu să luăm în considerare nevoia imperativă ca aceasta să aibă proprietatea de a reține cât mai multă apă.

 

În zone unde frecvența ploilor torențiale este ridicată sau unde, din contră, sunt perioade secetoase lungi ori - în cele mai multe cazuri - acestea alternează, acest aspect va fi luat în seamă. Se poate ajunge în situația ca volumul mare de apă pluvială căzută în timp scurt să solicite la maxim sistemul de evacuare al apelor pluviale al acoperisului dar si al reţelei de canalizare.

 

Cu un sistem de retenție a precipitațiilor maximalizată, acest lucru poate fi evitat, substratul și structura de drenaj stocând o cantitate importantă de apă, acesta nemaiajungând in rețeaua de scurgere și de canalizare. Dimpotrivă, în zone aride, cu ploi rare, apa pluvială nu mai ajunge în canalizare ci este stocată în substratul acoperișurilor verzi, asigurând umezeala plantelor în perioade de secetă.

 

Există și alte avantaje ale acoperișurilor verzi cu retenție de apă. Umiditatea mai ridicată a structurii are proprietăți de răcire mai accentuate, prin evaporare de către plante sau direct din substrat. Valoarea ecologică iarăși trebuie luată în seamă, umezeala mai mare asigurând condiții mai bune, pentru o mai mare varietate de specii florale, fiind pretabil pentru o vegetație complexă, de ierburi, plante perene și sedum, mușchi.

 

Acest tip de acoperiș verde, fiind vorba în primul rând de unul extensiv, se poate amenaja atât pe suprafețe plane, adică cu înclinații între 0° și 5°, cât și pe suprafețe în pantă ușoară, de 5­ -10°. Cu toate că diferențele constructive nu sunt foarte mari, au totuși un rol important în siguranța exploatării, deci trebuiesc tratate separat.


Acoperiș verde intensiv tip grădină ODU GREEN ROOF

Acoperișul verde, dacă structura de rezistență și microclimatul ne permite, poate fi amenajată ca o grădină în adevăratul sens al cuvântului. În aglomerațiile urbane, unde pur și simplu nu există spațiu la sol pentru amenajarea unui mic colț verde, faptul că este realizabilă construcția unei grădini care să ne aducă mai aproape de natură, unde să putem admira dezvoltarea unui copăcel plantat de noi, este de extraordinar.


Cenușiul unui acoperiș obișnuit poate fi înlocuit cu o vegetație bogată, se poate întinde gazon, planta tufe, chiar arbuști fructiferi sau zarzavaturi, plante de grădină dacă vrem să savurăm un fruct sau o legumă produsă de noi.

Să nu uităm nici de celelalte avantaje, proprii oricărui tip de acoperiș verde, ca reglarea temperaturii acoperișului, limitând variațiile extreme, atenuarea efectului de seră, reducerea „Efectului de Insulă Urbană”, retenția apei pluviale în exces, etc. (vezi Avantaje).


Toate acestea pot fi soluționate prin tehnologia construirii unui acoperiș verde semiintensiv sau intensiv, în funcție de preferințe și având în vedere particularitățile proiectului clădirii, condițiile climaterice ale zonei, posibilitatea asigurării unei mentenanţe adecvate (posibilități tehnice de irigare și buget alocat pe termen lung), structura de rezistență a construcției. Acest tip de vegetație necesită îngrijire, udare, fertilizare corespunzătoare, iar substratul cu caracteristici speciale va avea o grosime considerabilă, cuprinsă între 250-300 mm. Această grosime este necesară din cauza plantelor cu masa radiculară mai mare, precum și a nevoilor sporite de umiditate și substanțe hrănitoare înmagazionate în substratul grădinii de pe acoperiș.


Acoperișul verde intensiv tip grădină este o construcție destinată în primul rând recreării, înregistrându­se în exploatare circulație pietonală medie, lucru ce va fi avut în vedere în special la alegerea sistemului de drenaj, care să suporte forțele de compresie în exploatare și să asigure eliminarea apei, fără alte sisteme paralele.


Având în vedere că această categorie de acoperiș viu nu necesită totuși grosimi ale substratului extraordinar de mari, neavînd intenția de a planta copaci de înălțime mare, sau alt tip de vegetație cu nevoi radiculare voluminoase, cu toate că este considerat unul intensiv, se poate amenaja atît pe suprafețe plane, de 0­-5°, cât și pe suprafețe cu înclinații în unghiuri de la 5° la 10°.


Acoperiș verde intensiv tip peisaj ODU GREEN ROOF

Un parc construit pe acoperișul unei clădiri este fără îndoială o realizare care încântă privirea și sufletul. O asemenea realizare în cadrul unui acoperiș verde intensiv este spectaculoasă, cu valoare decorativă mare, și poate include toate elementele unei amenajări peisagistice (cursuri de apă, poteci, grădini alpine etc), care înfrumusețează mediul, dau calitate vieții cotidiene oferind relaxare fizică și satisfacție vizuală.


În zona urbană, pe lângă avantajele ce oferă un acoperiș viu, intensiv sau extensiv, putem să ne bucurăm de un mic paradis natural amenajat în­ şi deasupra unui oraș aglomerat, zgomotos poate chiar poluat. Posibilitățile în cadrul unui asemenea proiect sunt multiple și variabile. Putem să ne amenajăm o grădină japoneză, un parc englezesc, să construim o priveliște care mimează natura în sălbăticia ei, prin cavalcada de plante autohtone înșirate de a lungul unui pârâiaș curgând printre stânci, orice este posibil dacă se iau în considerare câteva criterii înainte de a începe lucrările propriu-­zise.


În primul rând se au în vedere anumite condiții tehnice și legale imperative pentru siguranța construcției, a noastră și a celorlați:


În cazul clădirilor noi, proiectarea structurilor construcţiilor cu acoperişuri verzi se face conform reglementărilor în vigoare pentru toate clădirile din clasele respective de importanţă.

187 imagini

6 Documentatii tehnice
Vezi toate

ODUDRAIN - Terasa verde usoara
Fisa tehnica
1 p | RO
Acoperis verde extensiv usor
Catalog, brosura
2 p | RO

VREI SĂ ȘTII CÂT COSTĂ?
CERE OFERTĂ ACUM

Obține prețuri și află cât costă produsele din gama de Sisteme complete de acoperișuri si terase verzi intensive și extensive ODU GREEN ROOF
Contactează ODU GREEN ROOF și cere prețuri pentru proiectul tau.
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.