Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Ventilarea fundațiilor: Sistemul Geoplast care elimină radonul, gazul radioactiv din clădiri, pentru un mediu sănătos și confortabil

Gazul radon rezulta in urma dezintegrarii radioactive a uraniului din pamant si este degajat de sol in concentratii variabile. Radonul este un gaz inodor care in mediul exterior se disipa si devine inofensiv. In interiorul cladirilor, pe de alta parte, se infiltreaza in materialele de constructie de la nivelul solului si se acumuleaza, fiind foarte periculos. Conform estimarilor, 20.000 de oameni mor anual in Europa din cauza cancerului la plamani provocat de gazul radon.
Ventilarea fundațiilor Sistemul Geoplast care elimină radonul gazul radioactiv din clădiri pentru un mediu sănătos și

Radonul se infiltreaza in cladiri in special prin intermediul fundatiilor. Gazul se raspandeste din interiorul pamantului spre rocile si solul de la suprafata. Cantitatea de gaz care se formeaza aici depinde foarte mult de continutul de uranium si de radiu. Din punct de vedere geologic, distributia acestor doua elemente in sol este influentata de tipul rocilor si al solului, depinzand de locul si de modul in care ele s-au format. Nivelul de radiu si tipul depozitului de roci influenteaza concentratia gazului radon de pe santier.

Solutiile pentru contracararea acestui pericol vizeaza in principal separarea gazului radon de mediul interior, prin sigilarea si izolarea spatiilor fata de sol. In timp insa, ca urmare a ajustarilor structurale specifice, eficienta acestor masuri se reduce si exista riscul ca gazul sa se infiltreze in fundatie.

In acest context, va functiona cu adevarat doar ventilatia naturala si uniforma intre cota 0 si fundatie, gazul radon fiind eliminat astfel efectiv din interiorul cladirilor.

Sistemul Modulo permite crearea unor fundatii monolite ventilate, capabile sa ghideze gazul afara datorita unei optime circulatii a aerului, care valorifica efectul cosului de fum. Acesta este un fenomen natural ce are loc de regula in spatii ventilate conectate la exterior. Este generat de diferentele de presiune, ca urmare a densitatii aerului si a temparaturilor fluide. Efectul cosului de fum creeaza o circulatie continua a aerului, cu beneficii importante in ceea ce priveste asigurarea unui mediu sanatos.

Sistemul Modulo este format din:

- cofrajele Modulo realizate din plastic reciclat, disponibile intr-o gama variata de marimi si cu o forma arcuita specifica
- elementele de inchidere Geoblock, care, pe langa faptul ca permit o compensare optima in apropierea stalpilor fundatiei, faciliteaza procesul de instalare
- tevi din PVC ventru ventilarea naturala a sistemului

Studiu de caz: Extinderea centrului de sanatate “Green Park” din Mantova

Sistemul Modulo a fost folosit recent la constructia extensiei Health Care Residence a centrului Green Park din Mantova (Lombardia, Italia). Aceasta va fi construita langa Health Park, care dispune deja de un centru de diagnostic de ultima ora si de clinici medicale specializate. Health Care Residence va fi cea mai mare cladire de acest fel din Mantova si va fi dotata cu 240 de paturi multifunctionale, oferind servicii medicale si de asistenta sociala.

Cladirea se incadreaza in clasa A4 si va fi prevazuta cu toate tehnologiile privind conformarea si sustenabilitatea, garantand un nivel ridicat de eficienta energetica - acest lucru inseamna un consum mai redus de energie si, prin urmare, mai putine emisii de noxe.

Solutia Modulo s-a dovedit ideala pentru garantarea acestor standarde ridicate. Acoperind o suprafata totala de 1.700 de metri patrati, cofrajele noastre pentru fundatii ventilate vor contribui la mentinerea unui mediu sanatos si a unor conditii de locuire adecvate, garantand in acelasi timp eliminarea umezelii si a gazului radon. Acesta este un avantaj foarte important, care ar trebui sa fie luat in considerare atunci cand sunt construite astfel de cladiri.

Descopera mai multe despre:

Acest proiect
Gazul radon
Solutiile pentru fundatii de la Geoplast

Ventilarea fundațiilor Sistemul Geoplast care elimină radonul gazul radioactiv din clădiri pentru un mediu sănătos și

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
REDA