La noi nu prea se găsesc module din plastic, pentru că nu există interes din partea industriei noastre de materiale plastice să le producă astfel...

La noi nu prea se găsesc module din plastic, pentru că nu există interes din partea industriei noastre de materiale plastice să le producă astfel de materiale ieftine din tot felul de plastice reciclate cu miile de tone aruncate oriunde, iar importurile din Italia costă dublu sau chiar triplu ! Acestea fiind spuse eu voi folosi la viitoarea mea casă, module de tip scaun turnate din beton, pentru că piața noastră nu oferă alternative pentru module de plastic împotriva radonului. Am montat mii de module de plastic în Italia pe când lucram în șantier și am înțeles foarte bine rolul acestor sisteme "vespaio ventilato" pentru protejarea sănătății noastre !
In primul rind este vorba de educatie, atit a constructorilor, proiectantilor cit si a beneficiarilor . Ideea pardoselilor ventilate este ...milenara la romani ,nu români ! A fost reinnoita ce-i drept in ultimile decenii de cind tehnica cofrajelor pierdute bazate pe modulele din plastic reciclabil face posibila realizarea pardoselilor ventilate cu ajutorul acestora. Tehnologia nu este stapinita nici de proiectanti care sa sustina folosirea lor pentru sanatatea constructiilor cit si pentru sanatatea ocupantilor din constructii. Constructorii/investitorii "amatori" ca sa nu folosesc un termen mai dur nu stiu cum sa "ieftineasca " cladirile in detrimentul calitatii: nu tu soclu inalt al constructiilor aflate in zone usor inundabile sau cu pinza freatica aproape de suprafata, nu tu hidroizolatie a pardoselilor etansare la RADON, ce-o mai fi si aia, bani arucati... NU ! E CAZUL SA CONSTIENTIZAM CA PARDOSELILE VENTILATE SUNI IMPERATIVE!
Păi constructorii noștri nu știu să deschidă un computer, să afle noutățile în domeniul construcțiilor, tocmai lipsa de informație îi fac să construiască anapoda cum îi taie capul, ca prin anii 50" ! Am discutat cu ingineri constructori despre periculosul gaz Radon, care habar n-aveau ce este și cum poate fi contracarat și atunci ce pretenții să ai de la un simplu muncitor ???