Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Tipuri de parchet potrivite pentru încălzirea prin pardoseală

Incalzirea prin pardoseala face echipa buna cu diferitele tipuri de parchet, functionand optim si indeplinind scopul principal, acela de a oferi caldura si confort.
Tipuri de parchet potrivite pentru încălzirea prin pardoseală

In cele ce urmeaza va vom prezenta tipurile de parchet compatibile cu incalzirea prin pardoseala, dar si cateva sfaturi in ceea ce priveste montajul sistemului de incalzire si al parchetului, astfel incat sa va asigurati ca va bucurati de confortul necesar timp indelungat.

Diferitele tipuri de parchet au proprietati termice diferite, astfel ca exista diferente în ceea ce priveste adecvarea lor pentru utilizarea cu un sistem de încalzire prin pardoseala. Cu cat sunt mai dense si mai subtiri placile de parchet, cu atat mai bine conduc caldura si, de obicei, sunt mai potrivite pentru încalzirea prin pardoseala.

Incalzirea prin pardoseala poate fi utilizata cu diferite tipuri de parchet din lemn si nu numai, dar trebuie acordata atentie grosimii placilor de parchet, astfel incat acestea sa nu actioneze ca un izolator care blocheaza caldura. Incalzirea podelei modifica continutul de umiditate al lemnului, deci trebuie sa alegeti tipuri de parchet care se pot adapta la schimbarile de temperatura ale pardoselii. Ca regula generala pentru podele din lemn, temperatura suprafetei pardoselii nu trebuie sa depaseasca 27 grade Celsius.

Parchet din lemn stratificat

Acesta este unul dintre cele mai bune tipuri de pardoseli din lemn care pot fi utilizate cu incalzirea prin pardoseala. Parchetul din lemn stratificat se comporta bine la schimbarea temperaturii pardoselii si se adapteaza la schimbarea continutului de umiditate.

Parchet din lemn masiv

Acesta este predispus la schimbarile de umiditate si temperatura care ar putea duce la decolorare. Trebuie sa aveti grija atunci cand luati in considerare utilizarea cu incalzire prin pardoseala pentru a asigura compatibilitatea si o cantitate suficienta de caldura - verificati instructiunile producatorului referitoare la utilizarea cu incalzirea prin pardoseala.

Sfat pentru montare: Lemnul este un material natural care este afectat de umiditatea mediului. De aceea este important sa asigurati umiditatea corecta a pardoselilor din lemn in timpul instalarii si ciclul corect de încalzire atunci cand instalati incalzirea prin pardoseala.

Parchet din bambus

Acest tip de parchet este similar parchetului din lemn si are avantajul de a fi un bun conductor de caldura, astfel ca este foarte potrivit pentru utilizarea cu incalzirea prin pardoseala.

Parchet laminat

Aceasta podea sintetica imita foarte bine parchetul din lemn si ofera un finisaj de pardoseala rezistenta la zgarieturi. Majoritatea laminatelor sunt potrivite pentru a fi utilizate pentru incalzirea prin pardoseala, dar este recomandat sa verificati recomandarile producatorului de pardoseala inainte de a instala sistemul.

Iata cateva sfaturi utile legate de montarea parchetului, dar si a sistemului de incalzire prin pardoseala:

Temperatura suprafetei

Temperatura suprafetei podelei nu trebuie sa depaseasca niciodata 27 grade Celsius. Acest lucru este valabil si pentru zonele situate langa radiatoare, sub mobilier si covoare etc. Cu mobilier si fara prea multe covoare sau covoare prea groase, este rezonabil sa se atinga o temperatura de 23 grade C pe toata suprafata podelei, pentru o temperatura a camerei de aproximativ 21 grade C. Desigur, acest lucru presupune ca incaperea necesita o cantitate normala de incalzire. Acest lucru inseamna ca izolarea, izolatia, ferestrele etc. sa fie de buna calitate.

Instalarea incalzirii prin pardoseala

Podelele din lemn masiv trebuie asezate aproape de substrat si fara spatiu, deoarece golurile de aer pot cauza uscarea lemnului foarte repede. Cand se pune o podea peste buclele de incalzire prin pardoseala, temperatura de lucru trebuie sa fie de cel putin 18 grade Celsius. Acest lucru este valabil si pentru placi, substraturi si temperatura camerei. Umiditatea relativa a aerului trebuie sa fie între 30% si 60% înainte, în timpul si dupa montarea parchetului. Cartonul este preferat pentru stratul intermediar, deoarece plasticul celular din polietilena si placile de pluta au o rezistenta termica mai mare.

Cerinte speciale la instalarea sistemului de incalzire prin pardoseala

Constructia podelei trebuie sa aiba un strat de distributie a caldurii care sa asigure o temperatura uniforma pe intreaga suprafata a podelei, pentru a preveni temperaturile ridicate in anumite locuri. Trebuie sa fie posibile controlul si limitarea temperaturii suprafetei cu un grad ridicat de precizie.

Avand aceste informatii utile, puteti lua mai usor o decizie. In caz ca mai aveti intrebari, suntem aici sa va raspundem cu drag!

Articol scris de
SISTEMA COMFORT AND ENERGY SAVING