Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Sistemele fotovoltaice cu bani de la stat, acum și fără autorizație de construire

La începutul anului, relatam despre programul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) pentru instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională. Iată care este situația programului azi.
Sistemele fotovoltaice cu bani de la stat, acum și fără autorizație de construire
Pixabay

După câteva comunicate optimiste ale AFM privind apropiata lansare a programului pentru beneficiarii finali, lucrurile au stagnat o vreme îndelungată. Însă acum AFM anunță, printr-un comunicat remis publicității, că, începând cu data de 27 iunie 2019, persoanele interesate să-și monteze panouri fotovoltaice nu mai sunt nevoite să cheltuie bani și să piardă timp pentru obținerea autorizației de construire, întrucât prin Legea nr. 117/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții s-a eliminat obligativitatea deținerii unei astfel de autorizații. Potrivit noilor prevederi legale, montarea panourilor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică și/sau a panourilor solare pentru încălzirea apei este permisă fără ca proprietarul clădirii să obţină autorizaţia de construire, însă primăriile trebuie anunţate referitor la modificările aduse locuinţei, înaintea începerii lucrărilor, informează comunicatul AFM.

Modificarea s-a făcut printr-un act normativ inițiat de Ministerul Mediului, la propunerea AFM, și a avut la bază obiectivul de a debloca atât programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională, cât și programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice. După multe dezbateri și avize negative, actul normativ prin care panourile fotovoltaice și cele de apă caldă pot fi instalate pe acoperișurile caselor fără autorizație de construire, doar cu înștiințarea primăriilor, a fost adoptat, promulgat și, în final, publicat în Monitorul Oficial din data de 20 iunie 2017.

 

Așadar, prin această modificare, AFM aduce o înlesnire menită să ușureze întocmirea dosarelor de către persoanele fizice dornice să aplice la acest program.

 

Care este acum situația programului pentru instalarea de sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică:

 
- după ce a prelungit în mai multe rânduri termenul limită pentru sesiunea de înscriere a instalatorilor, AFM se află acum în plin proces de validare a acestora.
- odată încheiată validarea, lista finală a instalatorilor agreați va fi publicată pe site-ul www.afm.ro, iar Administrația Fondului pentru Mediu va proceda la încheierea contractelor cu aceștia.
- pentru persoanele fizice (beneficiari finali), programul va demara după publicarea listei finale cu instalatorii validați, la o dată ce va fi comunicată de către AFM.
- înscrierea beneficiarilor finali în program se va face prin intermediul unuia dintre instalatorii validați care au încheiat contractul de participare cu AFM.

- depunerea dosarelor beneficiarilor finali se va face electronic, de către instalatori, în interiorul sesiunii de înscriere organizate pentru persoanele fizice și în limita bugetului aprobat.

 

Cu alte cuvinte - primii veniți (cu dosar corespunzător), primii serviți.

 

Ce trebuie să facă o persoană care dorește să aplice pentru finanțarea nerambursabilă de maxim 20.000 de lei pentru sisteme fotovoltaice de producere de energie electrică:

 
- să urmărească, pe site-ul www.afm.ro sau în presa de specialitate, publicarea listei instalatorilor validați.
- să se înscrie la unul dintre instalatorii validați și să-și procure toate documentele necesare întocmirii dosarului, conform Ghidului de finanțare.

- să se asigure că respectă criteriile de eligibilitate a solicitantului, criteriile de eligibilitate a proiectului și cerințele tehnice ale componentelor sistemului de panouri fotovoltaice, așa cum sunt formulate în Ghidul de finanțare.

- să se asigure că instalatorul ales și contractat depune dosarul, corect întocmit, în numele său.

- să asigure cofinanțarea de minim 10% din valoarea proiectului, conform instrucțiunilor de finanțare a programului de către persoanele fizice și a prevederilor din Ghidul de finanțare.

Toate documentele și comunicările AFM cu privire la acest program (inclusiv Ghidul de finanțare și viitoarea listă a instalatorilor validați) pot fi consultate aici.

În acest moment, încă nu se știe cu exactitate când va fi demarată sesiunea de înscriere pentru persoanele fizice. Am solicitat AFM să ne ofere un orizont estimativ, dacă așa ceva există în prezent. Imediat ce vom primi răspunsul, vom reveni cu informația în cadrul acestui material.

 

(actualizare întocmită în baza informațiilor comunicate de AFM până la data de 27 iunie 2019)

 


 

(textul integral al materialului original publicat în data de 25.01.2019 pe spatiulconstruit.ro)

 

Panouri fotovoltaice pentru locuințe cu bani de la stat - a început programul

 

 

Începând de vineri, 25 ianuarie, instalatorii care doresc să participe la programul guvernamental în cadrul căruia 30.000 de persoane fizice pot primi subvenții de câte 20.000 de lei pentru a-și instala panouri fotovoltaice pot depune dosarele în vederea validării. Persoanele fizice pot accesa programul doar prin intermediul instalatorilor validați.

 

"Administrația Fondului pentru Mediu organizează sesiune de înscriere pentru validarea instalatorilor în cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională în perioada 25 ianuarie - 01 martie 2019", arată Administrația Fondului de Mediu (AFM) într-un comunicat.

Potrivit instituției, înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se va realiza prin intermediul instalatorilor, după încheierea etapei de validare a acestora și publicarea listei pe site-ul AFM.

"Criteriile de eligibilitate pentru validarea instalatorului, conținutul dosarului de validare și alte informații privind depunerea dosarului de validare se regăsesc în Ghidul de finanțare aprobat prin Ordinul nr. 1287/2018, disponibil pe site-ul www.afm.ro, la secțiunea Programe de finanțare - Sisteme fotovoltaice", mai precizează AFM.

Finanțarea se va acorda în procent de maximum 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20 000 lei. Suma finanțată va fi scăzută de instalator din valoarea totală a facturii, urmând ca beneficiarul să achite diferența din surse financiare proprii.

Banii se acordă pentru proiecte care au ca scop producerea energiei electrice pentru consum propriu, surplusul de energie fiind preluat de rețeaua națională. De la 1 ianuarie 2019, românii care și-au montat panouri fotovoltaice sau alte instalații pentru valorificarea surselor regenerabile de energie pot chiar sa vânda surplusul, fără a-și înființa firma.

 

Citește mai mult: Românii pot vinde de anul viitor energia produsă acasă. Cum devii prosumator și care sunt avantajele

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România