Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Rosia Montana, subiectul fierbinte… ignorat de o parte a presei

Rosia Montana, subiectul fierbinte… ignorat de o parte a presei
Da, au iesit multi oameni in strada zilele astea, unii ziaristi se fac ca ploua, altii scriu de au umplut Internetul, pe Facebook se misca toti intr-o directie sau alta si presa tiparita, cata mai e, a reflectat si ea ieri si astazi stirile legate de subiect… dar ce inseamna la un alt nivel toata povestea cu mineritul cu cianuri? Nu e doar despre Rosia Montana sau despre Barlad, nu e doar despre politica, vanzare morala si aservire, ci este despre lipsa generala de constiinta in fata Naturii. Nici macar intr-o tara in care a arunca gunoiul pe jos a devenit norma nu este acceptabil ca oamenii sa inchida ochii la cancerul naturii.Chiar si cei care privesc doar Antena 3 si RTV si care au fost tinuti intentionat deoparte de imaginile cu protestatari care cer demisia guvernului, tot au probabil deja habar despre ce se intampla in Bucuresti, Timisoara, Iasi, Brasov, Barlad, Alba Iulia, Rosia Montana si chiar Budapesta, Praga, Viena si Bruxelles. Cu siguranta au auzit macar de la niste prieteni, rude, au discutat “in particular” despre ce se intampla. Da, proiectul Rosia Montana, avizat pozitiv de guvernul Ponta (care inainte de alegeri sustinea ca va opri acest proiect), a scos in strada oameni. Peste 3000 care au iesit si duminica, si luni seara, la protest, chiar daca nu aveau autorizatie de miting. Dar spre deosebire de momentul Raed Arafat, acest moment pare a avea o miza chiar mai mare din moment ce unele televiziuni se fac ca nu se intampla nimic.


Am mai mult cunostinte si prieteni care oricum nu prea se uita la televizor, dar legat de asta nici nu se intereseaza, nici nu le pasa. Alaltateri si ieri au fost ocupati de propriile familii si probleme (adica pe unii i-am vazut la o bere in Centrul Vechi) sau pur si simplu mi-au zis ca nu e treaba lor. Altii, ca daca ei daca ar avea loc de munca la Rosia Montana s-ar duce, ca nu au joburi. Si vreo cativa chiar mi-au zis ca “acolo, la Fantana de la Universitate”, se aduna o mana de hipsteri si ecologisti infierbantati. Replici care, in contrapartida, m-au infierbantat pe mine. Nu stiu de cand a devenit brusc ecologismul o cauza retrograda sau… fancy.  Din cate am verificat eu ultima data, trei munti rasi de pe harta si un lac de cianuri nu sunt tocmai mostenirea cea mai buna pe care s-o lasi copiilor tai si nici macar care sa iti permita tie sa dormi linistit. La drept vorbind, nu sunt destui munti intre noi si Rosia Montana sau Barlad ca sa nu ne afecteze, mai devreme sau mai tarziu, pe toti.

In plus, poate or avea oamenii aia din toata tara nevoie de bani, adica de mancare… Dar n-or sa manance nici aur, nici cianuri, nici bancnotele cu care sunt cumparati. Au nevoie de aer sa il respire si de pamant pe care sa creasca ceva, nu de metale si hartie care, vanzad lucrurile la nivel mai mare, nu le sunt de nici un folos.


Da, ce mi se pare uimitor in toata povestea asta cu societatea civila care inchide ochii la toate lucrurile care se intampla in jur…. nu e atat lipsa de interes fata de proiectul asta, fata de politica, fata de masurile legislative, fata de lipsa de constiinta a unei parti a presei de azi sau fata de orice alt organism al puterii. Mi se pare uimitor insa ca suntem atat de spalati pe creieri de “grijile de zi cu zi” incat am ajuns sa credem, in masa, ca pana si natura a devenit un bun pe care ne permitem sa-l uzam, intr-un deplorabil spirit consumerist.


Oameni buni, treziti-va, natura nu se fabrica in 24 de ore si nici macar in cateva luni, ca un joc pe smartphone, ea are nevoie de mii si mii de ani sa se refaca! Ea nu este un produs uzabil si usor de inlocuit, nu, in doi ani nu iese pe piata un nou model de munte sau de padure pe care sa il cumparam cu aurul primit astazi. Natura nu e un brand (si nici Rosia Monatana, de fapt, e doar un simbol). Cu ce drept scoateti, deci, la suprafata in doar un an lucruri carora Ei i-a luat milioane de ani sa le bage in susbsol? Cu ce drept interveniti in intelepciunea unui spatiu care ne-a hranit timp de mii de ani mai sigur decat oricate kilograme aur? Si, in fine, daca intr-adevar e vizata prosperitatea, sunt si alte metode de minerit, mai putin invazive, chiar e asa mare graba sa distrugem si sa ucidem?
Articol Alina Miron, fotografii Marius Ghinete


Protestul a venit pe fondul avizului dat de Guvern, saptamana aceasta, unui proiect de lege ce da unda verde exploatarii minereurilor din perimetrul Rosia Montana. Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului spre adoptare. Antena 3 si RTV au fost singurele televizuni de stiri care au ignorat protestul, netransmitand imagini in direct de la manifestatia de amploare din centrul Capitalei. 


Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România