Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Reconstrucția Catedralei Notre-Dame: Propunerea care a cucerit publicul

Doi arhitecti chinezi au castigat competitia The People's Notre-Dame Cathedral Design, organizata de editura independenta GoArchitect din Los Angeles, in cadrul careia au fost lansate sute de propuneri pentru refacerea edificiului parizian distrus partial in incendiul izbucnit in luna aprilie.
Reconstrucția Catedralei Notre-Dame: Propunerea care a cucerit publicul

Imediat dupa incendiu, premierul francez Edouard Philippe le-a cerut arhitectilor sa vina cu idei pentru refacerea acoperisului si a flesei catedralei care sa fie "adaptate la tehnicile si provocarile timpurilor noastre", iar arhitecti, designeri si artisti din intreaga lume s-au intrecut in creativitate, chiar daca au derapat pe alocuri in excentricitate si in sfera fanteziei.

 

Citeste mai mult:


Ulterior, senatul francez a modificat legea privind restaurarea catedralei pentru a se asigura ca aceasta va arata exact asa cum arata inainte de incendiu. Amendamentele trebuie sa fie acum aprobate de Adunarea Nationala pentru a intra in vigoare.

Printre cei care spera ca acest lucru sa nu se intample se numara si cei de la GoArchitect, care nu au pus nicio stavila in cale neconventionalului cand a venit vorba de The People's Notre-Dame Cathedral Design. Competitia a fost deschisa pana pe 30 iunie, dupa care propunerile au fost supuse votului publicului.

GoArchitect intentioneaza sa incurajeze guvernul francez sa ia in considerare toate ideile prezentate si considera ca este important ca publicul sa fie implicat in alegerea viitorului design pentru "Doamna in alb".

In cadrul competitiei au fost prezentate 226 de idei din 56 de tari si regiuni.

Proiectul intitulat "Paris Heart Beat" al arhitectilor Cai Zeyu si Li Sibei a fost preferatul publicului, din partea caruia a primit 30.000 de voturi. Designul contemporan, in contrast cu arhitectura gotica a cladirii, ar trebui sa "marcheze o era noua" pentru catedrala veche de 850 de ani, fiind alcatuit din trei elemente esentiale: un acoperis-oglinda, o capsula pariziana a timpului si un caleidoscop al orasului.

 

Principala atractie este flesa cu suprafata de oglinda, deasupra careia sta suspendata prin levitatie magnetica o instalatie menita sa reprezinte notiunile de memorie, prezenta si speranta. Aceasta ar urma sa se miste in sus si-n jos, evocand bataile inimii orasului.

 

La interior, designul include un caleidoscop complex - un omagiu adus rozaselor catedralei. 

 

"Ar fi o pierdere teribila pentru democratia designului daca senatul francez inchide usa pentru dezbaterea si explorarea viitorului catedralei Notre Dame. Am fost cu totii inspirati de Notre Dame pentru ca a fost o catedrala a tuturor oamenilor, iar viitorul sau ar trebui sa fie influentat de oameni", spune Joshua Sanabria, CEO al GoArchitect.

 

Foto: designnotredame.com

 

 

Reconstrucția Catedralei Notre-Dame: Propunerea care a cucerit publicul
Reconstrucția Catedralei Notre-Dame: Propunerea care a cucerit publicul

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva