Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Principiile de design "Outside-in" - de la exterior în interior - ne reconectează cu natura

Odată cu creșterea cererii pentru materiale naturale în toate aspectele vieții noastre, de la alimente și băuturi organice la mobilier din lemn și plante în casele noastre, VELUX introduce principiile de design "Outside-in" pentru a ne îndruma să remodelăm și să reconstruim spațiile interioare având în minte natura.
Principiile de design "Outside-in" - de la exterior în interior - ne reconectează cu natura

Astăzi, tot mai mulți oameni locuiesc în medii urbane și petrec până la 90% din timpul lor în interior, fiind astfel din ce în ce mai puțin conectați la natură. Casele noastre nu numai că trebuie să fie spații multifuncționale pentru relaxare și petrecerea timpului cu prietenii sau familia, dar ar trebui și să fie gândite ca medii care reconectează oamenii cu natura prin lumină, prin aer proaspăt și prin priveliști spre exterior.

Principiile VELUX de design "Outside-in" (de la exterior în interior) încurajează oamenii să-și contureze spațiile cu lumină naturală și să aducă sunetele și mirosurile naturii înapoi în casă.

"Relația dintre natură, arhitectură și design interior a existat de sute de ani. Dar multe dintre casele noastre au pierdut această legătură. Vrem să inspirăm oamenii să își proiecteze spațiul astfel încât să simtă că natura le este aproape; acea lumină care schimbă spațiul de la zi la noapte. Și să lase în casă aerul proaspăt, sunetele păsărilor și foșnetul frunzelor pentru a trăi o experiență senzorială la schimbarea anotimpurilor, lucruri care au o influență pozitivă asupra bunăstării noastre", explică Lone Feifer, arhitectul din cadrul Grupului VELUX și directorul responsabil pentru sustenabilitate și arhitectură.

Aflați mai multe despre cum principiile VELUX de design Outside-in și cum Kate Watson-Smyth, consultant și jurnalist de design interior, a integrat principiile de proiectare în casa ei: Video

Principii de design Outside-in, de la exterior în interior

1. Design cu vedere spre exterior

Tindem să considerăm ferestrele ca ceva normal. Dar, cei mai mulți dintre noi au simțit cum pierdem noțiunea timpului și a spațiului atunci când privim către exterior. O priveliște exterioară ne oferă o imagine asupra lumii, dar și a locului nostru în lume. Devenim parte a naturii pe măsură ce vedem cum ziua se transformă în noapte și asistăm la schimbarea anotimpurilor. Privind în sus spre cer invocăm o legătură veche cu natura. Vă amintiți sentimentul pe care îl aveți atunci când stați întinși pe jos și priviți cum norii se mișcă în bătaia vântului? Sau când contemplați stelele noaptea?

2. Design cu lumina zilei

Nimic nu se compara cu lumina naturală. Chiar și cele mai bune forme de iluminat artificial rar se ridică până la puterea luminii naturale. Soarele este o sursă puternică și durabilă de lumină și energie. Lumina naturală vă face casa să fie mai deschisă și primitoare, iar spațiul dvs. să pară mai mare. Valorificarea luminii naturale zenitale este o modalitate extrem de eficientă de a aduce un flux natural de lumină direct în casă. Lumina naturală din abundență dimineața este esențială pentru a rămâne în echilibru cu ritmul circadian 24 de ore și este vitală pentru sănătatea și bunăstarea noastră.

3. Design cu aerisire naturală

Un spațiu plin cu aer proaspăt este un spațiu plin de sunete și mirosuri ale naturii. Foșnetul copacilor în vânt, răpăitul ploii pe terasă și cântecul păsărilor. Mirosul unui gazon proaspăt tăiat și mirosul florilor. Prospețimea dimineții devreme, căldura după-amiezii și răcoarea nopții. Deschiderea ferestrelor și a ușilor pentru fluxul natural de aer este o modalitate excelentă de a crea un climat interior sănătos. Aerul proaspăt este vital pentru sănătatea noastră, ajutându-ne să ne simțim mai bine și să gândim în mod clar.

Principiile VELUX de design Outside-in, de la exterior în interior, fac parte din noua sa campanie, "Lăsați natura înapoi în casă", care explorează riscurile pe care stilul de viață modern petrecut în interior îl poate avea asupra bunăstării noastre generale. Faptul că am devenit o populație din ce în ce mai urbanizată înseamnă că ne-am pierdut conexiunea cu natura. În mod îngrijorător, generația următoare ar putea să se confrunte cu o deconectare și mai mare de la natură, dacă nu vom începe să facem niște schimbări imediate. Campania își propune să inspire o astfel de schimbare, arătând de ce trebuie să luăm măsuri pentru a inversa această tendință și de a lăsa exteriorul în interior.

Pentru a afla mai multe informații despre campania VELUX “Lăsați natura înapoi în casă" vizitați www.letnaturebackin.com.


Foto: Niklas Hart

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
VELUX ROMANIA