Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Prevenția coroziunii la nivelul armăturii de oțel

Principiul 9 referitor la defectele betonului, controlul catodic, se bazează pe restricționarea accesului oxigenului la toate zonele potențial catodice până la prevenirea coroziunii.
Prevenția coroziunii la nivelul armăturii de oțel

Un exemplu constă în limitarea conținutului de oxigen disponibil prin utilizarea de acoperiri aplicate pe suprafața oțelului. Un alt exemplu este aplicarea de inhibitori într-o cantitate suficientă cât să poată forma o peliculă pe suprafața oțelului care să acționeze ca o barieră de blocare a accesului oxigenului.

Principiul 10 se referă la sistemele de protecție catodică. Acestea sunt sisteme electrochimice care reduc potențialul de coroziune la un nivel la care este redusă suficient rata de dizolvare a oțelului-beton. Protecția poate fi obținută prin crearea unui flux de curent electric continuu de la betonul din jur spre oțelul-beton, pentru eliminarea părților anodice ale reacției de coroziune. Acest curent este alimentat de la o sursă externă (protecție catodică prin curent indus) sau creând un curent galvanic prin conectarea oțelului la un metal mai puțin nobil / mai reactiv (anozi galvanici, de ex. zinc).

Descriere

Crearea unor condiții în care orice zonă cu potențial catodic din armătură nu mai pot antrena o reacție anodică.
Deși nemenționați în standard ca metoda 9.1, inhibitorii (adăugați în beton ca aditivi sau aplicați pe suprafața betonului întărit ca impregnare) formează o peliculă continuă pe suprafața armăturii din oțel, care acționează ca o barieră împotriva oxigenului.

Criterii principale

Recomandare Sika:

>100 ppm (părți la un milion) concentrație a inhibitorului de coroziune la nivelul oțelului-beton în prezența clorurilor

Produse Sika (exemple)

Inhibitori de coroziune: Sika® FerroGard®-901

(aditiv)
Sika® FerroGard®-903 Plus

(aplicat pe suprafață)

 • Inhibitori pe bază de aminoalcooli
 • Protecție pe termen lung și durabilitate
 • Prelungire a duratei de viață a structurilor din beton armat


Descriere

În cadrul protecției catodice cu curent indus, curentul este alimentat de la o sursă electrică externă și este distribuit în electrolit prin anozi auxiliari (de ex. o plasă așezată deasupra și conectată la oțelul-beton). Acești anozi auxiliari sunt în general înglobați într-un mortar pentru a-i proteja de degradare. Pentru un lucru eficient, sistemul necesită ca mortarul din jur să aibă o rezistivitate destul de mică pentru a permite un transfer suficient de curent.

Criterii principale

Rezistivitatea mortarului: conform cerințelor locale.

Produse Sika (exemple)

Mortare pentru plasa de protecție catodică înglobată:
Mortar aplicat prin torcretare:
Sika MonoTop®-412 N

 • Contracție redusă
 • Rezistivitate suficientă

Mortar de nivelare:
Sikafloor® Level-30

 • Autonivelant
 • Rezistivitate suficientă


La considerarea controlului zonelor anodice pentru a preveni coroziunea prin Principiul 11, este important să se înțeleagă că, mai ales la structurile contaminate puternic cu cloruri, exfolierea cauzată de coroziunea armăturii apare prima dată în zonele cu o acoperire mică de beton. În plus, este de asemenea important să se protejeze zonele reparate împotriva infiltrațiilor ulterioare de agenți agresivi (carbonatare, cloruri).

După o curățare corespunzătoare, se poate aplica direct pe armătură o pastă de ciment protectoare pentru a preveni dizolvarea ulterioară a oțelului în zonele anodice.

În plus, pentru protecție împotriva formării de anozi incipienți în zonele din jurul reparațiilor locale, se poate aplica un inhibitor de coroziune care să migreze prin beton și să ajungă la armătură, unde va forma o barieră și va proteja și zonele anodice.

Observație: Inhibitorii cu funcție dublă, cum ar fi Sika® FerroGard®, protejează simultan și zonele catodice.

Descriere

Aceste acoperiri conțin pigmenți activi care pot funcționa ca inhibitor și/sau pot furniza un mediu pasiv datorită alcalinității lor. Totuși, trebuie avut grijă să fie aplicate corespunzător, chiar dacă sunt mai puțin sensibile la defectele de aplicare spre deosebire de straturile de acoperire tip barieră.

Criterii principale

Conformitate EN 1504-7

Produse Sika (exemple)

Pe bază de ciment:
Sika MonoTop®-910 N

 • Protecție anticorozivă, monocomponentă
 • Rezistență bună la penetrarea cu apă sau cloruri

Pe bază de ciment modificat cu rășini epoxidice:
SikaTop® Armatec®-110 EpoCem®

 • Densitate ridicată, adecvat pentru medii solicitante
 • Aderență excelentă la oțel și beton


Descriere

Aceste acoperiri tip barieră funcționează prin izolarea completă a armăturii de oxigen sau apă. Prin urmare, necesită un grad mai ridicat de pregătire a suprafețelor și de control al aplicării. Aceasta pentru că devin eficiente numai dacă oțelul este curățat complet de coroziune și acoperit complet, fără niciun defect - poate fi greu de atins în condițiile de la fața locului. Trebuie luată în considerare orice reducere efectivă a legăturii dintre materialul de reparații și armătura tratată.

Criterii principale

Conformitate EN 1504-7

Produse Sika (exemple)

Pe bază de rășini epoxidice:
Sikadur®-32

 • Sensibilitate redusă la umiditate
 • Foarte dens, fără penetrare de cloruri


Descriere

Inhibitorii de coroziune aplicați pe suprafața betonului pătrund prin difuzie spre armătură și formează un strat protector pe suprafața oțelului-beton. Acești inhibitori de coroziune pot fi adăugați și ca aditivi în mortarul sau betonul de reparații utilizat în lucrările de restaurare a betonului.

Criterii principale

Recomandare Sika:
>100 ppm (părți la un milion (concentrație a inhibitorului de coroziune la nivelul oțelului-beton în prezența clorurilor.

Produse Sika (exemple)

Inhibitori de coroziune:
Sika® FerroGard®-901
(aditiv)
Sika® FerroGard®-903 Plus
(aplicat pe suprafață)

 • Inhibitori pe bază de aminoalcooli 
 • Protecție pe termen lung și durabilitate
 • Prelungire a duratei de viață utilă a structurilor din beton armat

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
SIKA Romania
Lucru în România