Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

O pardoseala de exceptie

O pardoseala de exceptie

Istoria unei pardoseli de exceptie !                 

 

 

Va prezentam in continuare o lucrare de referinta pe care o recomanda cateva elemente cheie: a fost executata intr-o cladire monument istoric Casa memoriala Capitan Ilie Birt, a presupus reparatii ample ale unei sape cu sistem termic de incalzire incorporat, si a trebuit sa corespunda unor cerinte estetice deosebite, care au inclus si medalioane ceramice montate in situ.

 

Pardoseala incalzita finisata cu covor ceramic realizat din placi de gresie portelanata

Sistemul de incalzire cu agent termic incorporat in pardoseala a fost prevazut de la inceputul lucrarilor de reabilitare a cladirii. In acel moment nu se stia ce fel de probleme pot sau vor aparea la sapa. Biroul de arhitectura M2 STUDIO DESIGN & ENGINEERING, a luat in calcul si a analizat cerintele utilizatorului, destinatia cladirii si solicitarile la care urma sa fie supus placajul pe perioada exploatarii.

Beneficiarul, a cerut arhitectului, un finisaj de pardoseala: cu suprafata rezistenta la uzura si la zgariere, de trafic intens; rezistent la patare; care sa se spele cat mai usor; bun conducator de caldura pentru a nu afecta randamentul sistemului de incalzire incorporat in sapa; rezistent in timp si cu rol decorativ.

Pe baza analizelor acestor cerinte, in final, s-a luat decizia ca pardoseala incalzita sa fie finisata prin aplicarea unui invelis ceramic realizat din placi si piese speciale de gresie portelanata.

 

Realitatea din santier

Dupa executarea sapei cu sistemul de incalzire incorporat, odata cu pornirea acestuia sapa a fisurat necontrolat pe toata suprafata! Fisurile din sapa grosiera armata cu plasa STM se datorau unor sume de erori de executie dintre care amintim in principal lipsa rosturilor de dilatatie si a rosturilor de fractionare. 

 

 

Provocare, lucrari de placare cu gresie pe sapa fisurata cu sistem de incalzire incorporat

Beneficiarul si arhitectul si-au dorit instalarea unui finisaj rigid si casant reprezentat de placi ceramice, pe un strat suport care suferea dilatari / contractii in lucru. Stratul suport, respectiv sapa incalzita era plina de fisuri dispuse pe toata suprafata parterului.

 

Si MAPEI Romania a fost solicitata sa ofere o solutie...

Pe baza datelor expuse mai sus, dupa vizualizarea situatie din santier, MAPEI a propus un sistem pentru montarea placilor de gresie pe o sapa cu sistem de incalzire incorporat. Materialele Mapei trebuiau sa faca posibila montarea placilor ceramice pe pardoseala radianta si solutia propusa trebuia sa garanteze faptul ca eventualele fisuri sau crapaturi care pot aparea accidental in sapa incalzita, nu se vor transmite in placile ceramice si ca acestea nu se vor desprinde. Solutia propusa a fost verificata prin probe executate in situ, prin reproducerea fidela la o scara mica a sistemului. In urma rezultatelor pozitive, sistemul de placare Mapei a fost acceptat de beneficiar si s-a trecut la realizarea lucrarilor de placare.

 

Realizarea lucrarii de placare a pardoselii incalzite cu gresie portelanata

Cum este cunoscut tuturor, pregatirea corecta a suportului reprezinta 50% din reusita lucrarii. Va mai aduceti aminte de aceasta fraza? Sa vedem asadar cum s-a procedat la aceasta lucrare.

 

  • Realizarea pardoselilor ceramice in sala pricipala

Cu sistemul de incalzire inchis, sapa a fost controlata, s-au identificat si deschis fisurile mai mari de 1 mm. Fisurile au fost reparate utilizand o rasina epoxidica bicomponenta fara solventi, EPORIP. Suplimentar s-au folosit si conectori metalici, rezultand asa numita „coasere a fisurii”. Prin acest procedeu se creaza perpendicular pe lungimea fisurii niste santuri cu adancimea 1/3 din grosimea sapei, la o distanta de 15-20 cm intre ele. Fisurile si santurile se colmateaza prin turnarea de rasina epoxidica EPORIP iar in santuri, suplimentar, se inglobeza in rasina si bare metalice striate. In cazul de fata am folosit ca bare, PC de 6 mm.

 

 

  •  Pe suprafata sapei, cu fisurile reparate, s-a aplicat o amorsa acrilica, PRIMER G, cu rol de a uniformiza si reduce absorbtia de apa si pentru a fixa urmele slabe de praf. Dupa uscarea amorsei, pe toata suprafata sapei s-a aplicat un strat de test netesut tip impaslitura, cu rol de strat de separatie si anti-fisura pentru placile ceramice. Acest strat a fost lipit pe sapa incalzita cu un adeziv bicomponent pe baza de ciment, cu priza si intarire rapida, GRANIRAPID. Aplicarea cantitatii necesare de adeziv, s-a facut utilizand spatula metalica cu dinti romboidali nr. 5 MAPEI. Dupa lipirea tesutului netesut (tip impaslitura), peste el s-a aplicat o masa de spaclu si nivelare utilizand acelasi adeziv. 

 

 

  • Dupa verificarea planeitatilor pardoselii s-a trasat planului de pozare. La placarea pardoselii, s-au utilizat placi ceramice de gresie portelanata de 16,5 x 33,0 cm, in 2 culori, precum si piese de decor de gresie din care s-a realizat un covor decorativ. Placile ceramice au fost produse de LAFAENZA CERAMICA, parte a grupului CERAMICA D’IMOLA. Pardoseala ceramica a fost montata cu adeziv bicomponent, cu intarire rapida, GRANIRAPID. Pentru lipirea corecta a placilor pe sapa incalzita, adezivul a fost aplicat prin „metoda dublei aplicari”, adica atat pe suport cat si pe spatele placilor, pentru a sigura un strat continuu si uniform de adeziv si implicit un transfer termic optim. Aplicarea adezivului de gresie pe suport s-a facut cu o spatula metalica cu dinti patrati de 10 mm, iar pe spatele placilor cu mistria. Pe toata durata lucrarilor de placare, s-a verificat planeitatea utilizand doua sau chiar trei dreptare dispuse pe toate directiile. 

 

 

  • Placile de gresie au fost montate cu rosturi de 3 mm. Deoarece o pardoseala incalzita in serviciu se dilata, rosturile ar fi trebuit sa fie de 5 mm, insa datorita modelului de montaj, care forma un modul de placi impreuna cu piesele speciale, acest lucru nu a fost posibil. Pentru umplerea rosturilor rezultate din montarea placilor, s-a utilizat un mortar fin pe baza de ciment, colorat, KERACOLOR FF (disponibil in 18 culori). Chitul de rosturi KERACOLOR FF s-a amestecat cu un latex elasticizant in loc de apa, FUGOLASTIC. Astfel a rezultat un chit de rosturi mai putin rigid, capabil sa suporte dilatarea pardoselii si a placilor, cu absorbtie scazuta de apa si usor de intretinut. Pentru aplicarea si finisarea suprafetei chitului s-au utilizat scule adecvate, spatula cauciucata pentru chituire rosturilor MAPEI si burete special dur de celuloza MAPEI. Deoarece acest amestec este mai greu de indepartat cu apa, pentru stergerea urmelor de chit de rosturi s-a folosit detergentul acid, KERANET. Este de mentionat ca intre covorul ceramic si placile de plinta s-a realizat un rost elastic. Plinta de gresie a fost montata pe perete, la 3 mm deasupra pardoselii, pentru a permite dilatarea acesteia, iar rostul elastic a fost etansat cu sigilantul elastic, MAPESIL AC (disponibil in 26 de culori). 

 

 

  • Realizarea pardoselilor ceramice in sala secundara si hol

Lucrarile de placare cu gresie s-au executat cu instalatia de incalzire din pardoseala oprita la fel ca in sala principala exceptie facand chitul de rosturi. In aceste spatii, datorita traficului intens, atat cel din santier cat si cel din exploatare, implicit a cumulului de murdarie, s-a luat decizia ca rosturile dintre placile de gresie sa fie chituite cu un mortar epoxidic bicomponent, colorat, KERAPOXY (disponibil in 26 culori). Acest tip de chit de rosturi este cel mai rezistent la patare, la abraziune si la murdarie si are o foarte buna comportare la spalari dese inclusiv cu agenti chimici agresivi de tipul detergentilor industriali, a substantelor de dezinfectie (brom, clor, iod etc) sau a detartrantilor care pot contine acid clorhidric. Aplicarea si finisarea corecta a mortarului expoxidic KERAPOXY nu ar fi fost posibila fara utilizarea unor scule adecvate, spatula cauciucata pentru chituire rosturilor MAPEI, drisca prevazuta cu pad-uri abrazive tip Scotch Brite, burete special dur de celuloza MAPEI. Pentru indepartarea urmelor de chit epoxidic de pe placile ceramice s-a folosit detergentul special KERAPOXY CLEANER

 

 

Mai mult decat cuvintele, nu pot spune decat cele cateva poze realizate la finalul lucrarilor. 

 

 

Pardoseala cu emisii foarte scazute de compusi organici volatili (COV)

Mentionam ca materialele Mapei utilizate mai ales pe o pardoseala incalzita ce antreneaza aerul cald in toata cladirea, sunt materiale cu emisii foarte scazute de compusi organici volatili (COV), marcate GEV EMICODEEC1R Plus. (COV), compusi organici volatili sau (VOC), sunt substante care pot provoca mutatii, alergii, iritatii ale ochiilor si cailor respiratorii, leziuni ale ficatului si sistemului nervos central. In acest sens, marcajul EC1R Plus este cel mai restrictiv in privinta calitatii aerului din spatiile inchise, atat in timpul executiei, cat si dupa, oferind beneficiarului final garantia calitatii si necontaminarii aerului din spatiul interior al respectivei cladiri.

 

 

Imaginile si textul sunt proprietate Mapei Romania SRL.

copyright©mapei 2013

 

REFERINTA MAPEI Romania

Refacere casa rezidentiala, monument istoric Brasov, Scheii Brasovului

Proiectant: M2 STUDIO DESIGN & ENGINEERING, Brasov, Arh. Dima Adrian Dumitru

Perioada lucrarilor: 08.05.2012 - 02.09. 2012

Tip de interventii cu materiale MAPEI:

- reparatii sapa grosiera cu sistem de incalzire incorporat;

- instalare finisaje ceramice de gresie portelanata prin lipire cu adezivi pe baza de ciment;

- realizare hidroizolatii si placari cu mozaic si gresie in spatii umede.

Asistenta si consultanta Mapei Romania: ing. Ovidiu Badea

Materiale MAPEI utilizate: rasina epoxidica EPORIP + bare metalice, amorsa acrilica PRIMER G, adeziv bicomponent rapid GRANIRAPID, chit rosturi pe baza de ciment KERACOLOR FF + latex FUGOLASTIC, detergent KERANET, etansant elastic MAPESIL AC, chit epoxidic antiacid KERAPOXY, detergent KERAPOXY CLEANER

Finisaje: placi ceramice si decorative LAFAENZA CERAMICA, CERAMICA D’IMOLA

Executie lucrari de placare: PFA SARTO COSMIN FLORIN, Brasov

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
MAPEI
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.