Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

O casă gândită să reziste unor condiții climatice aspre

Biroul de arhitectura Core Collective a finalizat o casa in Tasmania, construita din materiale solide, rezistente, precum beton, otel, zidarie si lemn, astfel incat sa faca fata conditiilor de clima din zona si, in acelasi timp, sa se integreze in mod placut in peisaj.
O casă gândită să reziste unor condiții climatice aspre

Aceasta casa a fost construita pentru un cuplu de pensionari care au plecat din Sindey pentru a se bucura de viata la tara, intr-o zona rurala din sudul Tasmaniei. Proprietatea este pe un deal al carui versant are orientare spre nord si care se deschide spre canalul D’Entrecasteaux, aflat intre continent si insula Bruny.

Beneficiarii au dorit o casa primitoare care sa profite la maximum de perspectivele panoramice, interioarele sa fie organizate astfel incat sa permita primirea tuturor membrilor familiei si, nu in ultimul rand, sa fie o casa eficienta, sustenabila.

Arhitectii au pornit la drum conturand un joc de volume care sa ajute la o mai buna integrare a acestora in peisaj oferind in acelasi timp protectie impotriva climatului aspru si coroziv din zona marii.

"Am dorit ca locuinta sa stea cu amprenta volumului pe deal, protejata de versant si cu deschidere pe zona de nord catre vederile panoramice si catre soare. Cunoscand faptul ca aceasta zona a Tasmaniei poate sa fie afectata in orice perioada a anului de conditii climatice deosebite, am construit o zona de relaxare in aer liber protejata de pereti si acoperita, avand un semineu exterior pentru un plus de caldura", spun arhitectii.

Un perete de sustinere realizat din beton delimiteaza o curte cu pietris amenajata in zona din fata a casei. Acest perete se continua pe o latura unde se afla accesul in garaj si cel in casa, marcate fiind printr-o schimbare de material, otel corodat.

Arhitectii au lucrat impreuna cu un producator local de otel pentru realizarea unor obiecte pe comanda precum panourile de mari dimensiuni care fac separarea intre zona cu pietris si gradina.

La interior, zona de acces conduce direct intr-un spatiu mare, deschis, unde se afla bucataria si locul de luat masa pus in valoare cu ajutorul unei ferestre generoase ce incadreaza perspectivele spre mare.

Imediat in fata intrarii si pe o latura a zonei de zi se afla terasa acoperita separata cu vitraje glisante ce permit extinderea interioarelor spre gradina. O usa pozitionata la un capat al zonei de zi face legatura intre exterior si interior. Pardoseala finisata cu beton continua si pe terasa, ridicata cu doar cativa centimetri peste firul ierbii.

In spatele bucatariei, un perete placat cu lambriuri verticale asigura separatia cu holul ce conduce spre dormitorul matrimonial, prevazut cu baie si dressing proprii. Alte doua dormitoare sunt aplasate la capatul opus al casei, dupa zona de utilitati care este legata de garaj si de o baie care se deschide spre o curte interioara finisata cu pietris.

Amenajarea exterioara atat a zonei cu pietris cat si gradina propriu-zisa contine plante alese special sa se potriveasca locului si nevoilor clientilor. Deasupra garajului este un acoperis verde unde se regasesc plante locale.

Paleta de materiale folosita in cadrul proietului urmareste sa ofere un fundal neutru pentru colectia beneficiarilor de obiecte de mobilier, obiecte de arta, literatura si muzica, inserand tonuri naturale si texturi care sa aduca un plus de caldura unui design minimalist.

Vezi mai multe imagini aici.

Foto via Dezeen

O casă gândită să reziste unor condiții climatice aspre
O casă gândită să reziste unor condiții climatice aspre
O casă gândită să reziste unor condiții climatice aspre

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva