Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

O casă ale cărei spații sunt fragmentate cu ajutorul grădinilor

Volume prismatice cu acoperisuri in doua ape si gradini de diferite marimi compun aceasta locuinta din Christchurch, Noua Zeelanda, pe care arhitectul Case Ornsby a proiectat-o pentru a inlocui constructia existenta grav avariata la cutremurul din 2011.
O casă ale cărei spații sunt fragmentate cu ajutorul grădinilor
Stephen Goodenough
Proprietatea contine patru volume de dimensiuni si proportii variate care gazduiesc spatiile specifice unei locuinte moderne. Intre aceste volume au fost amenajate o serie de spatii exterioare, terase si gradini, ce pot fi folosite pe parcursul zilei.

„Casa este compusa din patru cladirii interconectate, creand o serie de curti interioare”, spune arhitectul. Acesta a dorit ca proprietatea sa fie „o reinterpretare urbana a unei case traditionale englezesti”, astfel ca fiecare volum are acoperisul in doua ape. Volumele sunt asezate in plan astfel incat sa creeze forma litere „U” si sunt legate intre ele printr-un hol inchis cu vitraje pe toata inaltimea de nivel.

Sipci din lemn de cedru netratat imbraca exteriorul constructiilor, iar cu timpul acesta va prinde patina si va capata nuante de gri-argintiu, peste care se vor profila plantele decorative din gradini. Mare parte din sipci au fost montate in pozitie verticala, doar cateva sunt puse pe orizontala astfel incat sa semnaleze prezenta usilor.

Sipcile din cedru se regasesc si la interior, acoperind peretii din holul de legatura care se intinde de la intrarea principala pana in partea din spate a casei. Vitraje generoase si usi glisante asigura lumina naturala si legatura directa cu gradinile. La interior, fiecare volum se remarca printr-un tavan inalt, inclinat, ceea ce face ca incaperile sa fie generoase si aerisite.

Zona de zi, bucataria si locul de luat masa sunt amplasate in volumul cel mai lung, pozitionat pe partea de nord a terenului, in vreme ce garajul este in volumul opus. Constructia pozitionata spre sud contine dormitorul matrimonial dotat cu baie, dressing si o camera TV. A patra structura contine doua dormitoare si o baie comuna.

Doua usi glisante placate cu lemn permit zonei de zi sa se deschida spre holul comun si de acolo sa beneficieze de acces spre o terasa unde se poate sta dupa-amiaza, prevazuta cu loc de relaxare si loc de luat masa. Tot din living se ajunge pe o terasa acoperita in partea din fata a casei si spre zona unde se poate servi micul-dejun. Din dormitorul matrimonial se ajunge prin intermediul unei carari din pietre pe o terasa retrasa, ce ofera mai multa intimitate.
O casă ale cărei spații sunt fragmentate cu ajutorul grădinilor
O casă ale cărei spații sunt fragmentate cu ajutorul grădinilor
O casă ale cărei spații sunt fragmentate cu ajutorul grădinilor
O casă ale cărei spații sunt fragmentate cu ajutorul grădinilor
O casă ale cărei spații sunt fragmentate cu ajutorul grădinilor
O casă ale cărei spații sunt fragmentate cu ajutorul grădinilor
O casă ale cărei spații sunt fragmentate cu ajutorul grădinilor

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva