Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Materialul minune uitat care poate revoluționa construcțiile

Este ieftin, usor, rezistent la foc si facil de implementat in proiectele de constructii. Prezinta in plus avantajul tot mai cautat de a avea o amprenta de carbon semnificativ redusa in comparatie cu omniprezentul beton.
Materialul minune uitat care poate revoluționa construcțiile

15 Clerkenwell Close

 

Foto: Chris Wood / CC BY-SA 4.0

Ceea ce suna a material revolutionar dezvoltat de cercetatori in laborator nu este altceva decat banala piatra, folosita de mii de ani de om pentru a-si face adapost. Cativa arhitecti contemporani incearca sa-i repuna in valoare potentialul ca material de constructii, si nu pentru placari, asa cum este folosita in prezent, ci in elementele structurale, aflam dintr-un material publicat in The Guardian.

Printre ei se afla arhitectul londonez Amin Taha, autorul cladirii 15 Clerkenwell Close, la care a lucrat alaturi de Pierre Bidaud, seful unei companii specializate in constructii din piatra, si de inginerul Steve Webb. 15 Clerkenwell Close este un imobil de sase etaje construit din bucati masive din piatra taiate direct in cariera, care cuprinde apartamente si spatii pentru birouri - in care se afla inclusiv locuinta si studioul lui Taha.

Blocurile de piatra lasate expuse exact asa cum au fost extrase, cu suprafete mai netede sau mai rugoase, presarate cu fosile din adancurile pamantului, au fost asezate unele deasupra altora, formand stalpi si grinzi.

Fatada cladirii a fost de altfel subiectul unei dispute cu consiliul din Islington, care a dispus demolarea imobilului, decizie anulata in cele din urma de instanta anul trecut.

Cei trei continua sa promoveze cu entuziasm potentialul pietrei de a revolutiona lumea constructiilor, cel mai recent in cadrul unei expozitii organizate la Building Centre din Londra, unde au prezentat printre altele modelul unei propuneri speculative pentru un turn de birouri de 30 de etaje din piatra.

"Am vrut sa demonstram ca este eminamente posibil sa construiesti un turn masiv din piatra", spune Taha.

Potrivit arhitectului, este cu 75% mai ieftin sa folosesti piatra pentru nucleu, structura si plansee in locul unei structuri din otel si beton, in timp ce cantitatea de carbon incorporat (dioxidul de carbon emis in timpul extractiei, fabricarii si transportului materialelor) este cu 95% mai mica.

Aceste economii se explica in primul rand prin faptul ca betonul si otelul trebuie sa fie ignifugate, protejate impotriva intemperiilor, izolate si placate, in timp ce un exoschelet din piatra poate fi lasat ca atare.

Un alt proiect remarcabil care foloseste piatra in elementele structurale prezentat in cadrul expozitiei este cel al extinderii unei manastiri din secolul al XII-lea din Abu Ghosh, de la langa Ierusalim. Arhitectii palestinieni Elias si Yousef Anastas au lucrat cu pietrari din Cisiordania pentru a crea un tavan casetat format din 169 de blocuri de piatra in forma de pana interconectate. Tehnica este inspirata de munca inginerului francez Joseph Abeille, care a brevetat in 1699 o tehnica de bolta plana in care geometria inclinata a blocurilor din piatra permit transferul incarcaturii la nivelul intregului tavan.

Pentru Taha, principalul argument in favoarea pietrei ramane cel ce priveste reducerea impactului industriei constructiilor asupra mediului: "Cel mai irational lucru legat de beton este acela ca iei piatra de calcar, o zdrobesti, o arzi - intre timp pierde 60% din rezistenta structurala - si apoi o armezi cu otel. Este o nebunie totala".


Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva