Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Inca mai crezi mitul fals ca BCA este radioactiv?

Inca mai crezi mitul fals ca BCA este radioactiv?

Fenomenul de radioactivitate este prezent in mod natural pretutindeni, fiind denumit  radioactivitate naturala. Astfel, radionuclizii se gasesc in roci, aer, apa, sol si in organismele vii, inclusiv cel uman.

 

Radionuclizii primordiali au un rol foarte important in viata planetei Terra care functioneaza ca o masina termica bazata pe radioactivitate. Dintre cei mai cunoscuti mentionam : U-238 (uraniu), Th-232 (thoriul), Ra-226 (radiul), Rn-222 (radonul), K-40 (potasiu).

 

Materialele de constructii contin o anumita cantitate de radionuclizi.  Avand in vedere ca oamenii petrec in medie 80% din timp in cladiri, radioactivitatea naturala provenita din materialele de constructii devine o sursa importanta de expunere la radiatii.

 

Un studiu recent facut de Universitatea Tehnica “Gheorghe Asachi” din Iasi, a analizat in laboratorul propriu continutul de radionuclizi. Materialele derivate din roci si soluri contin radionuclizi naturali din seriile 238 U  (uraniu) si 232 Th  (thoriu) precum  si  radioizotopul 40 K (potasiu).

 

Din  seria  uraniului,  segmentul  de dezintegrare care incepe cu 226 Ra (radon) este cel mai important.

 

Radonul face parte din seria radioactiva a uraniului si este  prezent  in materialele de constructii.  Pentru ca este un  gaz  inert,  radonul  poate  ajunge  cu usurinta in mediile solide, asa cum sunt materialele de constructii. Insa, doar o fractiune din radonul produs in volumul acestor materiale ajunge  la suprafata externa a acestora si implicit este eliberat in aerul din interiorul incaperilor construite pe baza acestor materiale.

 

BCA-ul se fabrica doar din materii prime naturale, intr-un proces tehnologic cu consum redus de energie. Intregul proces de fabricatie este unul ecologic, care nu implica emanare de noxe care sa afecteze sanatatea oamenilor sau a mediului inconjurator.

 

Citeste detalii despre studiul privind materialele de constructie
Lucru în România