Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Hidroizolarea baii cu Mapegum WPS

Hidroizolarea baii cu Mapegum WPS

Mapegum WPS

Domeniul constructiilor se dezvolta si evolueaza rapid. Nevoia de locuinte a unui important segment de populatie se manifesta prin construirea de apartamente, vile sau case de vacanta.

Pentru a construi cat mai rapid si pentru a scadea costurile caselor, de multe ori se impune, ca pe langa materialele traditionale beton, caramida, BCA, blocheti din beton, etc sa se foloseasca si materiale moderne, care se pun in opera rapid scurtand durata de executie. Aceste pot fi reprezentate de diverse categorii de materiale.

Exemplificam cateva grupe de materiale care sunt sensibile la apa si anume: amestecuri pe baza de ipsos: sape, tencuieli cu aplicare mecanizata, tinciuri pe baza de ipsos; materiale de compartimentare constituite din placi de gips carton sau placi de fibrociment; materiale compozite pe baza de rasini si lemn: placi de PAL, placi de OSB, placi de MDF sau HDF sau chiar placaj.

Cu exceptia primei grupe, toate celelalte sunt considerate materiale usoare. Se fabrica industrial, se manipuleaza si se pun in opera rapid si usor.

Au insa un dezavantaj major si anume rezistenta limitata la contactul direct cu apa sau expunerea indelungata la umiditate. De aceea, pentru a folosi aceste materiale in spatii cu umiditate ridicata, se impune ca o masura suplimentara, protejarea suprafetei lor cu o hidroizolatie.

 

Ce hidroizolatie se poate folosi?
Materialul inovator pe care il propune Mapei pentru protectia acestor materialele de constructie, este o hidroizolatie pe baza de rasini acrilice, sub forma de pasta, asemanatoare unei vopsele lavabile, cu intarire si uscare rapida care se numeste Mapegum WPS.

 

20 Mapegum WPS fondoCe face acest material?
Dupa intinderea si aplicarea pe suport, in strat uniform, in grosime finala de minim 1 mm, prin evaporarea apei din continut, materialul sufera o reactie chimica ireversibila si se transforma intr-un strat hidroizolant, elastic.

 

Pe ce tipuri de strat suport se aplica hidroizolatia?
Hidroizolatia Mapegum WPS se poate aplica pe pereti de gips carton, tencuieli de ipsos, tencuieli de ciment finisate cu gleturi pe baza de ipsos, sape de ipsos, placi PAL, placi OSB, placi placaj… Hidroizolatia Mapegum WPS se utilizeaza numai pentru spatii de interior, in zone sau pe suprafete fara imersie continua la apa.
 
Unde se aplica hidroizolatia?
In spatii unde aerul va fi saturat cu vapori de apa, pe suprafete placate (pereti sau pardoseala), pe care apa poate venii in contact direct cu placarea fie accidental fie ca se prelinge datorita jetului de la dus, iar stratul suport al placariilor ceramice este constituit din materiale care sunt sensibile sau o rezistenta limitata la umiditate. Exemple: bucatarii, bai, dusuri, grupuri sanitare, spatii cu umiditate ridicata dupa darea in folosinta, dar fara contactul permanent cu apa (bazine apa, jacuzzi, piscine).

 

De ce sa folosesc acest sistem de hidroizolare?
Pentru hidroizolare se pot folosi o multitudine de materiale...solutii bituminoase cu aplicare prin pensulare, mase de spaclu din rasini poliuretanice, solutii epoxidice bicomponente. Din multitudinea de materiale de hidroizolare, d.p.d.v al usurintei in aplicare, se detaseaza hidroizolatia monocomponenta in dispersie apoasa Mapegum WPS. In plus, este important de subliniat ca dupa uscare, suprafata hidroizolata se preteaza a fi placata direct cu placi sau finisaje ceramice gen mozaic, faianta, gresie, piatra naturala, iar lipirea finisajelor se face cu adezivi superiori pe baza de ciment de tip C2.

 

Inainte de aplicarea hidroizolatiei pe suport se da cu o amorsa?
Da. Inainte de a aplica hidroizolatia Mapegum WPS, pe suport se aplica o amorsa acrilica. Aceasta are rolul de a reduce si de a uniformiza absorbtia de apa a suportului si in acelasi timp fixeaza eventualele urme de praf. Amorsa acrilica se numeste Primer G iar consumul este de 100 g/mp. Consumul difera in functie de tipul de strat suport. Aplicare amorsei se face cu o pensula sau trafalet. Timpul de uscare este de aproximativ doua ore. Dupa uscare amorsei se aplica imediat hidroizolatia.

 

Cum se aplica hidroizolatia?
Aplicare pastei hidroizolatoare Mapegum WPS se face cu fierul de glet sau cu un trafalet. La aplicarea cu fierul de glet, primul strat se da cu gletiera si dupa uscare se da cel de al doilea strat cu un trafalet cu par scurt, pentru ca suprafata finala sa fie putin texturata imbunatatindu-se astfel aderenta adezivului cu care se vor monta placile ceramice. La aplicarea cu trafale, atat primul cat si cel de al doile strat se executa cu trafaletul. Materialului hidroizolant se aplica in “maini incrucisate” pentru a nu lasa pori si pentru a acoperi total stratul suport.

 

Cum se asigura etanseitatea elastica la imbinarile dintre suprafetele hidroizolate?
Cu totii am observat, ca in timp, la imbinarile dintre peretii de gips carton sau imbinarile dintre peretii de gips carton si podea, apar fisuri care sunt mai usor de obsevat daca suprafetele sunt placate cu placi ceramice. In acele zone, cu siguranta, apa se va infiltra usor si va ajunge in final in structura peretelui sau a sapei, cauzand deteriorarea suportului iar cu timpul, aparitia mucegaiului.
Pentru inlaturarea acestui neajuns, dupa aplicarea pastei hidroizolante pe pereti si pe sapa, in zona de racord a suprafetelor, in pasta hidroizolatoare Mapegum WPS proaspat aplicata se pune si o banda hidroizolatoare flexibila, cu latime de 12 cm. Banda se pozitioneaza de la imbinarea suprafetelor cate 6 cm pe perete si respectiv pe pardosela. Aceasta banda ramane lipita de primul strat de hidroizolatie. Ulterior, cel de al doilea strat de hidroizolatie se aplica si peste banda elastica.  
Materialul de etansare elastica se numeste Mapeband PE 120 si este constituit dintr-o tesatura poliesterica acoperita cu un strat de PVC, avand pe margini o tesatura poliesterica pentru a avea o aderenta si fixare cat mai buna in pasta hidroizolatoare. Mapeband PE 120 se furnizeaza sub forma de banda, colturi interne sau externe si piese patrate ce se folosesc pentru asigurarea hidroizolarii elastice la montarea de sifoane la pardoseli sau strapungeri de ziduri in cazul montarii unor tevi.
NB. In fotografii este folosit profilul Mapeband (tesatura poliesterica cu banda cauciucata).

 

Pot inlocui benzile elastice Mapeband cu plasa din fibra de sticla?
Nu este recomandat sa incercati sa inlocuiti profilele elastice Mapeband prin aplicarea unuia sau a mai multor straturi de plasa de fibra de sticla inglobate in pasta hidroizolatoarea. Motivul. plasa nu are elasticitate si va da doar rigiditate si rezistenta la fisurare stratului hidroizolant. In consecinta, in timp, hidroizolatia armata se va desprinde de peretele de gips carton prin ruperea foitei de carton sau daca peretele ar fi din OSB, se va rupe chiar din stratul armat.
In comparatie cu o armatura de plasa din fibra de sticla, banda Mapeband PE 120 suporta o alungire la rupere de 135% iar banda Mapeband suporta o alungire la rupere de 400%.

 

In cat timp se usuca hidroizolatia?
Uscarea stratului hidroizolant Mapegum WPS este rapida. In conditii de temperatura normala, la +200C, intre primul si al doile strat se asteapta cca 1-2 ore iar hidroizolatia este considerata complet uscata dupa numai 24 ore. Dupa acest timp poate fi placata cu placi ceramice care se monteaza cu adezivi superiori pe baza de ciment.

 

Cine poate aplica acest material hidroizolant?
Mapegum WPS un material hidroizolant care poate fi aplicat de oricine. Fata de alte materiale, aplicare hidroizolatiei nu necesita personal calificat. Eventual un personal atent la detalii. Fiind un material ce nu contine solventi, care se dilueaza cu 5% apa pentru aplicarea cu trafaletul, nu se impune deloc ca muncitorii sa fie instruiti. Este un material hidroizolant performant destinat gamei "Do it yourself".

 

Ce tipuri de finisaje pot monta peste hidroizolatia Mapegum WPS?
Orice tipuri de placi rigide cum ar fi placile ceramice sau mai precis gresie, gresie portelanata, klinker, faianta, mozaic din sticla, mozaic din gresie, piatre naturale ca marmura, granit, travertin si mozaic din piatra naturala.

 

Pot sa folosesc orice adezivi ca sa montez finisajele ceramice?
Nu se folosesc adezivi pe baza de ciment "standard" C1!. Pentru a monta finisaje ceramice, tinand cont ca suprafata hidroizolata nu este absorbanta, trebuie sa folositi adezivi superiori, adica adezivul trebuie sa aibe inscriptionat pe sac simbolul C2 sau daca este un adeziv in pasta trebuie sa fie inscriptionat D2TE. Daca utilizati un adeziv ’’standard’’ o sa constatati ca dupa intarirea adezivului, acesta se desprinde relativ usor de pe hidroizolatie.
Pentru lipirea placilor de gresie si faianta se poate folosi adezivul Adesilex P9 de culoare gri (C2TE), pentru mozaic vitroceramic adezivul Adesilex P10 alb (C2TE), pentru lucrari rapide, cu orice feluri de finisaje) se poate folosii adezivul bicomponent cu intarire rapida Granirapid, gri sau alb (C2F).

 

Cu ce mortar chituiesc rosturile dintre placi?
Rosturile dintre placi se chituiesc cu mortare colorate pe baza de ciment sau mortare pe bza de rasini epoxidice. Gama de mortare de rostuire cuprinde urmatoarele variantele:

Ultracolor Plus, chit de rosturi pe baza de ciment imbunatatit cu polimeri (CG2, Ar-W), cu priza si uscare rapida, hidrofobizat cu DropEffect® si actiune impotriva mucegaiului tehnologie BioBlock®, pentru rosturi cu dimensiuni intre 2 - 20 mm. Culori 26.
Keracolor FF, Chit de rosturi pe baza de ciment imbunatatit cu polimeri (CG2, Ar-W), cu timp mare de lucrabilitate, hidrofobizat, cu efect de respingere a apei DropEffect® pentru rosturi cu latime de pana la 6 mm. Culori 18.

 

Keracolor GG, chit de rosturi pe baza de ciment imbunatatit cu polimeri (CG2, Ar-W), cu timp mare de lucrabilitate, pentru rosturi cu latime de la 4 - 15 mm. Culori 18.

Kerapoxy sau Kerapoxy Design, mortare epoxidice bicomponente (RG), impermeabile, antimucegai, cu rezistenta chimica la solutiile agresive folosite la dezinfectie si la detartranti, pentru chituirea rosturilor cu latime minima de 2 -3 mm, la placari ceramice sau placari cu piatra naturala. Kerapoxy 26 culori. Kerapoxy Design 15 culori.


Cum execut rosturile elastice intre faianta si gresie?
La racordul dintre pereti si imbinarile peretilor cu pardoseala, se vor lasa rosturi. Aceste rosturi nu se vor umple cu mortar de chituire pe baza de ciment pentru ca este posibil sa apara fisuri in rost. Pentru etansare se va folosi un etansant, care dupa intarire este elastic. Mapesil AC este un etansant monocomponent, acetic, fara solventi, rezistent la mucegai, pentru rosturi elastice, alungire max. 20% din dimensiunea initiala a rostului. Culori: 26 si varianta transparent. Etansantul siliconic se livreaza in corespondenta cu culorile chitului de rosturi.

 

 

Toate drepturile rezervate copyright©2012 MAPEI Romania

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
MAPEI
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.