Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Hanul lui Manuc: restaurare cu lemn si piatra naturala

Hanul lui Manuc: restaurare cu lemn si piatra naturala

 

 

 

 

Cum au decurs lucrarile de restaurare pana acum?

In primul rand, este o incercare pentru noi, deoarece spatiul este foarte mare, se lucreaza de ani de zile la el. Arhitectul nostru, Andrei Doja, lucreaza de peste cinci ani la modelarile din interior, sanitare, termice, electrice si partea de restaurare efectiva, care este esentiala (..) Tot ce am putut recupera pe partea de grinzi, pe partea de pardoseli s-a facut, se recupereaza suta la suta. Partea de tamplarie de interior a fost refacuta in cateva locuri, unde era mancata de vreme si inclusiv acolo unde a fost refacuta, a fost refacuta in stilul hanului – brancovenesc” spune Alexandra Puiu, designerul de interior ce se ocupa de proiect.

Dinu Cantacuzino, proprietarul Hanului lui Manuc, povesteste: “Lemnul (si e enorm de mult lemn aici) era vopsit cu vopsea maro lucioasa, cu niste uleiuri pe la exterior.. Fiecare manager a crezut ca se pricepe si a cumparat mai ieftin. Trebuie curatat, adus la culoarea naturala a lemnului si tratat cu lac mat, incolor sau cu ulei de in.

 

Cum e definit stilul brancovenesc?

Stilul brancovenesc este recunoscut astazi ca fiind primul stil romanesc si se distinge prin prezenta expresiva a scarilor exterioare, ale foisoarelor, cu ornamente bogate pe fatade, coloane si balustrate, ce schiteaza motive vegetale. Prima constructie in acest stil este manastirea Horezu, ctitorita de Constantin Brancoveanu, iar la momentul constructiei, stilul a reprezentat o sinteza a artei romanesti din acel moment: sculptura in piatra, motive ornamentale cu flori, fatade tencuite si decorate cu arcaturi, elemente circulare dar si ornamente de tip oriental, realizate din piatra naturala si mozaic. In Bucuresti, alte cladiri construite in stilul romanesc brancovenesc sunt manastirea Antim, manastirea Vacaresti si bisericile Stavropoleus si Kretzulescu.

Intreg proiectul de restaurare al hanului a fost facut cu grija la amprenta arhitecturala autentica: de la materialele folosite pana la aspectul final si detaliile mobilei sau alte decoratiunior, totul va fi o expresie fidela a stilului initial al cladirii.

 

 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
PIATRAONLINE
Lucru în România