Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Greenpeace Romania: Camera Deputaților pune o nouă piedică în calea prosumatorilor

Greenpeace Romania acuză Camera Deputaților că pune o nouă piedică în calea românilor interesați să devină prosumatori, cu bani de la stat sau pe cont propriu, reintroducând obligația de a obține autorizație de construire pentru panourile fotovoltaice.
Greenpeace Romania: Camera Deputaților pune o nouă piedică în calea prosumatorilor

Foto: seagulPixabay

Mai exact, Camera Deputaților a eliminat exceptarea panourilor fotovoltaice de la obținerea autorizației de construire, introdusă în legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții cu doar 4 luni înainte.

"Practic, acest lucru va constitui o barieră pentru cei care doresc să devină prosumatori. Aproape 26.000 cetățeni sunt interesați să devină prosumatori și au solicitat deja finanțare de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).


Prin modificarea legii 50/1991 (prin legea nr.193/2019, publicată pe 30 octombrie în Monitorul Oficial), Camera Deputaților a decis că toți cei care sunt interesați să își monteze panouri fotovoltaice au nevoie de autorizație de construire", se menționează într-un comunicat Greenpeace remis SpatiulConstruit.ro.

Potrivit reprezentanților organizației, această cerință va bloca programul de finanțare demarat de AFM și va îngreuna orice inițiativă individuală de a produce energie curată.

"E greu să găsim o explicație logică pentru această nouă modificare a legii făcută de Camera Deputaților. Foarte mulți cetățeni au așteptat eliminarea autorizației de construire, pentru că acest pas birocratic însemna costuri și mult timp petrecut inutil pe la ușile autorităților. Reintroducerea autorizației este incalificabilă", spune Marian Mândru, coordonator de campanii la Greenpeace România.

Măsura îî afectează, pe termen scurt, pe cei care doresc să acceseze programul de finanțare pentru fotovoltaice derulat de AFM, susțin reprezentanții Greenpeace. Potrivit acestora, cei 26.000 de cetățeni care au aplicat riscă să nu se încadreze în termenele de implementare stabilite în ghidul programului și pot pierde finanțarea de 20.000 de lei.

"Solicităm Parlamentului României și Guvernului să găsească rapid soluții pentru ca montarea panourilor fotovoltaice și termice, atât pe acoperiș, cât și pe sol, să se facă cu minim efort și cu respectarea normelor de siguranță. Este nevoie de o procedură clară, unitară, pentru toate autoritățile locale din țară și distribuitorii și furnizorii de energie", mai spune Marian Mândru.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva