Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Geometria sacra transpusa in planurile unei case

Geometria sacra transpusa in planurile unei case

 

Aceasta casa inspira siguranta si echilibru prin forma patrata pe care o ocupa. Scufundata intr-o baza rotunda, inspira creativitate si armonie. Aceste doua forme - cerul si pamantul - sunt prezente in moneda chinezeasca iar forma generala a locuintei reproduce la alta scara aceste geometrii considerate sacre, semnifica prosperitate.

 

Arhitectul Juan Carlos Menacho Duran a proiectat aceasta casa in Santa Cruz, Bolivia folosindu-se de aceleasi principii care stau la baza altor constructii celebre precum piramidele din Egipt sau turnul Eiffel. Toate dimensiunile volumetriei au la baza raportul de aur (phi=1,618) urmarind sa confere spatiilor un echilibru estetic si armonie formelor.

 

Accesul principal a fost ales astfel incat energia chi sa fie atrasa inauntru si apoi distribuita in mod egal in fiecare spatiu. Functiunile din casa au fost organizate in jurul curtii centrale, stabilind pozitionarea dormitoarelor, a zonei de zi, bucatariei si bailor in concordanta cu punctele cardinale. Astfel spre nord au fost amplasate: bucataria, intr-un spatiu delimitat de restul zonei de zi, locul de luat masa care beneficiaza de transparenta totala prin intermediul vitrajelor ce o despart de gradina si de curtea interioare si baia matrimoniala.

 

 

 

Mai multe informatii gasiti pe http://www.contemporist.com

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România