Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Despre mansardarea de blocuri in Romania

Despre mansardarea de blocuri in Romania

Considerat cea de-a cincea fatada a cladirii, acoperisul in panta este o constructie eficienta, ce asigura o protectie naturala a partilor de mai jos ale cladirii prin efectul de scurgere a apei. Multe blocuri necesita renovare; construirea de mansarde locuibile la ultimul nivel poate constitui, prin vanzarea apartamentelor create, sursa de finantare pentru renovarea si revigorarea intregului complex. Proiectul nu necesita costuri suplimentare pentru infrastructura - drumurile, reteaua electrica, canalizarea, reteaua de gaz existand deja - se poate realiza fara ca locatarii sa fie mutati in perioada lucrarilor, iar arhitectura, pana acum neutra, capata noi accente. Imbunatatirea estetica si calitativa a blocurilor duce implicit la cesterea valorii proprietatii imobiliare. Prin mansardarea acoperisurilor tip terasa se pot crea locuinte noi aproape de centru, facilitandu-se astfel accesul la scoli, institutii culturale, centre comerciale si spitale si, in unele cazuri, la serviciu. Camere de recreere, dormitoare, bai ori bucatarii, camere pentru copii sau birouri, sunt optiuni care cu certitudine ii vor multumi pe cei ce detin mansarde si le vor functionale.

Aglomerarea centrelor urbane a transformat ideea de a avea o locuinta "in centru" intr-un lux, daca e sa luam in considerare oferta extrem de limitata si preturile piperate. Prin mansardarea acoperisurilor tip terasa se pot crea locuinte noi aproape de centru, facilitandu-se astfel accesul la scoli, institutii culturale, centre comerciale si spitale si, in unele cazuri, la serviciu. Suflul nou al unor asemenea proiecte compune reguli care construiesc o atmosfera speciala si atractiva. Interioarele clasice ori nonconformiste cum sunt cele de la mansarda, pot deveni expresia unui echilibru armonios, rezonat cu functionalitatea si confortul atat de necesare si apreciate.

Plecand de la considerentele de mai sus, o solutie eficienta este mansardarea blocurilor, care alaturi de avantajul spatial pe care il prezinta - se castiga spatii locuibile pe imobile deja construite - are si un important aport estetic, mansarda intregind aspectul arhitectural al cladirilor. Elemente determinante in construirea unei identitati a locuintei, ferestrele de mansarda complementeaza spatiul cu o nota speciala de confort si unitate.

Amenajarea unei mansarde costa cu aproximativ 30-40% mai putin decat ridicarea unui alt etaj, iar incaperile de la mansarda necesita cu aproximativ 10% mai putina caldura in comparatie cu cele situate cu un etaj mai jos, spatiul de incalzit fiind mai redus. Proiectul imbina in mod fericit relatia om - spatiu cu aspectul ambiental iar atmosfera nou creeata in mansarda dobandeste personalitate si unicitate.

La mijloculul anului trecut a fost demarata in Brasov, la initiativa Primariei Brasov, o campanie de mansardare ca propunere de solutionare a crizei de locuinte in Brasov. Pentru a pune la dispozitia celor interesati informatiile complete legate de procesul de mansardare a blocurilor, se desfasoara in prezent o intreaga campanie de informare precum si intalniri intre autoriltatile locale si reprezentantii asociatiilor de proprietari de apartamente.

Conceptul de "mansarda locuita" a fost pus in practica si la Galati, in luna mai a anului trecut, la initiativa unui investitor privat care si-a propus sa valorifice acoperisul tip terasa a blocului, transformandu-l in spatiu locuibil. Proiectul a fost conceput pentru a permite amanajarea a patru apartamente, doua cu trei camere si, respectiv, doua cu doua camere.
Acoperisul a fost prevazut cu 28 de ferestre de mansarda VELUX si patru lucarne mici, pentru a se asigura cantitatea optima de lumina si ventilare a camerelor. Pozitionarea strategica a ferestrelor de mansarda, alaturi de efectul de iluminare creat, au constituit p[remizele pentru amenajarea unui ambient modern, care se constituie intr-un echilibru perfect intre atmosfera solara, alaturi de confort si intimitate.

Nevoia de mansardare a blocurilor din cartierele aglomerate ale marilor orase a fost semnalizata in intreaga tara. Exista proiecte individuale realizate in concordanta cu regulile de construire si amenajare in aproape toate zonele Romaniei. Criza de locuinte va fi relativ rezolvata doar atunci cand exemplele singulare de succes vor fi preluate si utilizate la scara nationala.

Pentru ca procesul propriu-zis de mansardare sa nu intampine greutati de ordin birocratic sau practic, este necesara respectarea unor etape.
Prima dintre ele consta in obtinerea acceptului notarial al tuturor membrilor Asociatiei de Proprietari in vederea mansardarii imobilului si stabilirea modului de transfer al proprietatii asupra terasei sau podului care urmeaza a fi mansardat.
Un pas important este, de asemenea, identificarea modului de finantare a proiectului.
Inainte de inceperea lucrarilor se impune de la sine un releveu complet al terasei, fiind necesar un raport de expertiza tehnica de rezistenta in privinta mansardarii. Aceasta etapa se refera la efectuarea unui studiu de fezabilitate a cladirii si obtinerea devizului general, obtinerea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire, avize si acorduri ale autoritatilor si furnizorilor de utilitati.
De asemenea, este necesar un proiect tehnic de executie complet care sa cuprinda date privind patea arhitecturala, rezistenta imobilului, modul de realizare a instalatiilor electrice, sanitare si termice.
Urmatorul pas consta in predarea amplasamentultui si inceperea lucrarilor de executie, proces care incepe prin decopertarea terasei sau invelitorii existente si executia sarpantei. In acest stadiu al lucrarilor se efectueaza si prelungirea coloanelor de ventilatie si de instalatii.
Urmeaza montarea invelitorii si a ferestrelor de mansarda si efectuarea compartimentarilor. Ultima etapa se refera la realizarea instalatiilor interioare si montarea finisajelor.
O mansarda locuibila poate oferi, cu investitii minime, un grad superior de siguranta si confort. Camere de recreere, dormitoare, bai ori bucatarii, camere pentru copii sau birouri, sunt optiuni care, cu certitudine, ii vor multumi pe cei ce detin mansarde si le vor functionale.

Mansarde la malul Dunarii - Galati
Conceptul de "mansarda locuita" a fost pus in practica si la Galati, in luna mai a anului trecut, la initiativa unui investitor privat care si-a propus sa valorifice acoperisul tip terasa a blocului, transformandu-l in spatiu locuibil. Proiectul a fost conceput pentru a permite amenajarea a patru apartamente, doua cu trei camere si, respectiv, doua cu doua camere.
Acoperisul a fost prevazut cu 28 de ferestre de mansarda VELUX si patru lucarne mici, pentru a se asigura cantitatea optima de lumina si ventilare a camerelor. Pozitionarea strategica a ferestrelor de mansarda, alaturi de efectul de iluminare creat, au constituit premisele pentru amenajarea unui ambient modern, care se constituie intr-un echilibru perfect intre atmosfera solara, alaturi de confort si intimitate.
Avand structura din lemn si beton, mansarda nu a afectat in nici un fel structura de rezistenta a imobilului. Dimpotriva, decopertarea terasei si inlocuirea ei cu noua structura, a redus mult din greutatea ultimului etaj.
Finalizat in luna noiembrie a aceluiasi an - deci la numai jumatate de an - proiectul a necesitat o investitie minima atat din punct de vedere a timpului, cat si a aspectului financiar, investitia putand fi recuperata din vanzarea apartamentelor proiectate.
Mansardarea acoperisurilor tip terasa reprezinta modalitea cea mai simpla de a se crea spatiu locuibil aproape de centrul oraselor mari, facilitandu-se accesul la scoli, institutii culturale, centre comerciale etc. Transformarea acoperisului de bloc intr-un apartament deosebit la mansarda sau intr-un birou cu investitii minime, permitand folosirea neingradita a imaginatiei si a creativitatii proprietarilor este o solutie care pulseaza in ritmul modernitatii. Cu un interior comod si aerisit, departe de zgomotul si praful strazii, mansarda poate deveni un ambient generos, care detine caracteristicile necesare pentru dezvoltarea unei locuiri armonioase.

Multumit de desfasurarea proiectului, investitorul galatean a obtinut deja autorizatia necesara pentru mansardarea altor doua blocuri, precum si aprobarea asociatiei de proprietari de apartamente pentru inca zece blocuri. De asemenea, arhitectul sef al primariei Galati ne-a vorbit despre disponibilitatea extinderii acestui tip de proiect in intreg orasul.
Incaperile clasice si nonconformiste de la mansarda pot deveni expresia unui echilibru armonios, amplificat de functionalitatea si confortul atat de necesare si apreciate. In procesul de transformare a mansardei in spatiu locuibil si cel de optimizare a confortului, elementul primordial il reprezinta invitatia pe care o facem luminii naturale si aerului curat, spatiul astfel creat incantand prin vitalitate si relaxare.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
VELUX ROMANIA
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.