Cum sa ai o bucatarie deschisa… pe care s-o poti inchide uneori

Bucatariile deschise sunt foarte atragatoare pentru multi: luminoase, spatioase si pastrand o unitate cu interiorul restului casei, acestea au si un mare neajuns – lasa mirosurile sa se imprastie atunci cand se gateste. Unii designeri au gasit solutii: bucatariile seminchise si bucatariile cu structuri flexibile.
Sunt bucatarii care pot fi deschise si inchise dupa bunul plac, iar in ajutor vin peretii mobili, cei transparenti, ferestrele, nisele, pereti separatori ridicati doar pana la jumatate, usile pliante sau usile mari, inalte, care sa arate bine si cand stau deschise, ba chiar si draperii care sa asigure o separare iluzorie… Daca se adauga bucatariei si o hota putrernica, riscul mirosurilor este redus, in schimb se pastreaza spatialitatea si aspectul modern. Unele spatii sunt flexibile si pot fi transformate dupa plac, altele sunt gandite inca de la inceput pentru a ramane semideschise. Iata solutii mai mult sau mai putin complexe, gasite de arhitecti.
Mai multe idei pe Houzz


Figura 3: Grosimea stratului de zinc în funcție de grosimea oțelului
3. Calculatorul de cost pentru identificarea costurilor pentru durata de viață a unui produs zincat termic.
Această aplicație este pusă la dispoziție în mediul online de American Galvanizing Association (AGA).
Aici se poate calcula estimativ comparația de cost pentru zincare termică și vopsire, ambele considerate în conformitate cu standardele de specialitate.
Pentru a ușura utilizarea acestui instrument online, găsiți în continuare un tutorial explicativ pe site-ul Asociației Naționale a Zincatorilor (ANAZ) https://anaz.ro/calculator-cost/
4. Identificarea mediilor de corozivitate din România folosit la identificarea vitezei de coroziune în funcție de zona în care se dorește amplasarea produselor zincate termic.
https://www.wbdg.org/ar/tools/corrosion-toolbox
Studiu de caz

Luăm în considerare amplasamentul unui balustrade în zona băilor de la Cojocna unde cu instrumentul Whole Building Guilde identificăm o coroziune de 25711 µg//an din masa oțelului ceea ce este echivalentul a 257.11 g/ din masa otelului, respectiv 32 de µm/an.
Pentru mediul de corozivitate C3 conform SR EN ISO 1461:2022 cu între 0,7-2 µm de zinc/an, zincarea termică protejeaza pierderea a 32 µm de oțel/an.
Să presupunem ca în cazul acestei balustrade s-a folosit material cu o grosime de oțel ≥ 3mm la < 6mm.
Așadar în exemplul de mai sus am estimat o grosime de oțel de minim ≥ 3mm la < 6mm grosime care atrage pe suprafața lui un minim de 55 µm după zincare conform SR EN ISO 1461.
Standardul ISO 9223, ne arată că într-un mediu C3 pierderile medii anuale de zinc sunt de la 0,7 µm /an - 2 µm /an (echivalent cu 7–14 g /m²/an de zinc)
Dacă ne referim la zona Cojocna din județul Cluj, presupunem rata coroziunii zincului la 1 µm /an, astfel putem estima durata de viață a stratului de de zinc de 55 µm depus prin zincare termică:
55 μm ÷ 1 μm /an = aprox. 55 de ani
Fără costuri de întreținere!!!
În Concluzie zincarea termică prin imersie în baie de zinc topit, conform SR EN ISO 1461, este soluția ideală în contextul în care durabilitatea, siguranța și costurile de exploatare sunt tot mai importante, această metodă oferă:
- Durată de viață de peste 50 de ani,
- Eficiență economică încă de la început prin faptul că se cunosc costurile cu protecția anticorozivă pe toata durata de viață a produsului,
- Protecție anticorozivă completă care acoperă oțelul la exterior și la interior,
- Fără riscuri și costuri generate de mentenanță, nu necesită întreținere.
Zincarea nu este un cost, ci o investiție în rezistență, durabilitate și circularitate prin care se generează un viitor sustenabil și pentru cei care vor urma.