Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cum arată casa unui arhitect legendar

Arhitectul I.M. Pei, laureat al premiului Pritzker, care a incetat din viata in luna mai, la 102 ani, este cunoscut cu precadere pentru lucrari ca piramida din sticla de la Muzeul Luvru din Paris, cel mai proeminent zgarie-nori din Hong Kong sau spectaculosul Muzeu de Arta Islamica din Doha.
Cum arată casa unui arhitect legendar

Mai putin cunoscut publicului este faptul ca legendarul arhitect de origine chineza si-a proiectat propria locuinta din Manhattan, New York, unde a locuit impreuna cu sotia sa mai mult de 45 de ani. Casa, spatioasa, cu patru etaje, completata de o gradina vasta, a fost scoasa recent la vanzare pentru suma de 8 milioane de dolari, ocazie cu care o putem admira in imaginile publicate de ramura imobiliara a casei de licitatii Christie’s.

Cu o suprafata de 350 de metri patrati, imobilul are patru dormitoare, trei bai principale, doua toalete de serviciu si o pivnita de vinuri. Include detalii deosebite precum ferestre panoramice ce se intind de la podea pana in tavan, scara in spirala si un luminator care evoca piramida lui Pei de la Luvru.

 

Livingul are o inaltime de trei metri, pardoseli din stejar tasmanian si un semineu din steatit care a fost proiectat tot de Pei. Casa are de altfel mai multe seminee, precum si o biblioteca care ocupa un intreg perete. Pardoselile de la nivelul gradinii sunt din marmura. Viitorii proprietari se vor putea bucura de privelistea Insulei Roosevelt si a podului Queensboro de pe East River.

 

Pei a cumparat casa in care avea sa-si petreaca aproape jumatate din viata in 1973 pentru 215.000 de dolari. Era "intunecata, murdara si cam darapanata", povesteste fiul lui Pei pentru Wall Street Journal. Vedem mai jos transformarea profunda dirijata de bagheta arhitectului piramidei de la Luvru.

 

Ieoh Ming (I.M.) Pei s-a nascut in 1917, in China, intr-o familie instarita. Tatal sau era bancher, iar mama sa caligraf si flautist. Sub inraurirea ei si-a croit drum spre arhitectura. In 1935 a luat vaporul spre America, unde a studiat arhitectura la Universitatea din Pennsylvania si ingineria la Institutul Tehnologic Massachusetts. A urmat si cursurile Scolii de Design de la Harvard, unde i-a avut ca profesori pe promotorii miscarii Bauhaus Walter Gropius si Marcel Breuer. Citeste mai mult10 dintre cele mai importante lucrari ale arhitectului piramidei de la Luvru, I.M. Pei

 

Citeste si:

 

Cum arată casa unui arhitect legendar
Cum arată casa unui arhitect legendar
Cum arată casa unui arhitect legendar
Cum arată casa unui arhitect legendar
Cum arată casa unui arhitect legendar
Cum arată casa unui arhitect legendar

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva