Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

135 de la nașterea lui Walter Gropius, fondatorul fenomenului Bauhaus

In urma cu 135 de ani, pe 18 mai 1883, se nastea, la Berlin, Walter Gropius, arhitect si pedagog german asimilat de memoria colectiva cu titani precum Le Corbusier, Frank Lloyd Wright si Ludwig Mies van der Rohe.
135 de la nașterea lui Walter Gropius, fondatorul fenomenului Bauhaus

Nu atat pentru opera sa arhitecturala, care include totusi cladiri ca Harvard Graduate Center si ambasada Statelor Unite din Atena, cat pentru eforturile sale de a aduce sub acelasi acoperis arta, tehnica si mestesugul, care doar impreuna puteau rezolva problemele societatii industriale moderne. 


Walter Gropius este fondatorul Bauhaus, o scoala de arta, design si arhitectura ca niciuna alta pana atunci, unde studentii erau invatati sa priveasca lumea din jur intr-o manifera diferita. Bauhaus a devenit sinomim cu un nou mod de a gandi, care si-a pus pecetea asupra arhitecturii si a designului modern si care, la un secol de la aparitia sa, continua sa ne marcheze viata de zi cu zi.

Bauhaus reunea discipline ca artele frumoase, designul industrial, designul grafic, tipografia, fotografia, designul interior si arhitectura. Insa la scoala lui Gropius studentii invatau si olaritul, stamparea, prelucrarea metalelor, lemnaria si tesutul. Pentru ca “nu exista nicio diferenta esentiala intre artist si mestesugar”, spunea pedagogul german.

“Un obiect este definit de natura sa. Pentru a-l concepe astfel incat sa functioneze corespunzator, trebuie inainte de toate sa fie studiata natura lui” - Walter Gropius

 
Fiu de arhitect, Gropius a studiat la randul sau arhitectura, incepand cu 1903, la Universitatile tehnice din Munchen si Berlin. Interesul pentru arhitectura progresista si colaborarea dintre arte s-a manifestat timpuriu, fiindu-i starnit de activitatea sa la firma arhitectului Peter Behrens.

Mai tarziu, impreuna cu Adolf Meyer, si-a intemeiat propriul birou, in Berlin. Cei doi au proiectat Fabrica Fagus din Alfeld, precum si un birou si o fabrica in Koln, pentru Expozitia Werkbund, doua lucrari care ii atestau maturitatea profesionala.

Avantul i-a fost intrerupt de izbucnirea, la scurt timp, a Primului Razboi Mondial, in care a luptat ca sergent-major pe frontul de Vest. A fost ranit si decorat cu Crucea de Fier pentru curaj.

Se naste Bauhaus - o voce cu ecou puternic in arhitectura


In 1919, prin contopirea a doua scoli de arte din Weimer, Gropius a pus bazele scolii de stat Bauhaus. Scoala a devenit curand o voce puternica in arhitectura moderna prin promovarea ideii, radicale la acea vreme, ca designul trebuie sa fie nu doar placut din punct de vedere estetic, ci si functional.

Sub influenta acestui principiu, este creata o gama vasta de produse revolutionare prin aspectul lor simplu intr-o epoca a ornamentarii - de la lampi de birou la piese de sah. Toate se distingeau prin forma lor deopotriva functionala si eleganta. In 1923, cu ajutorul lui Gareth Steele, Gropius a creat faimoasele sale manere de usi, considerate astazi reprezentative pentru gandirea Bauhaus.

In 1925, din cauza tensiunilor politice, scoala Bauhaus s-a mutat la Dessau, unde Gropius a proiectat cladirea scolii - o demonstratie a principiilor Bauhaus in arhitectura, care, cu peretii sai cortina, a devenit un prototip pentru cladiri cu destinatii diverse din intreaga lume. A demisionat ulterior din functia de director al institutiei si si-a reluat cariera de arhitect la Berlin.

 

Transportarea principiilor Bauhaus peste Ocean

Acuzat de spirit „ne-german” si condamnat pentru promovarea artei moderne „degenerate” de un regim nazist nostalgic si nationalist, Gropius s-a vazut nevoit sa paraseasca Germania in 1934, la un an dupa ce guvernul german inchisese Bauhaus. A ajuns in Statele Unite, unde a inceput sa predea arhitectura la Universitatea Harvard si unde a creat un program de arhitectura si design preluat mai apoi de scolile din intreaga tara. 

 

Impreuna cu Marcel Breuer, un fost elev de la Bauhaus, Gropius a lucrat aici la mai multe proiecte arhitecturale, inclusiv la propria lui casa din Lincoln, Massachusetts, o interpretare moderna a traditionalismului Noii Anglii.

 

In 1946, alaturi de sase dintre fostii sai elevi de la Harvard, a infiintat asociatia The Architects Collaborative (TAC), cu sediul in Cambridge. Printre proiectele TAC se numara campusul Harvard University Graduate Center si Ambasada SUA de la Atena.

Walter Gropius a murit in 1969 in Boston, Massachusttes, nu inainte de a apuca sa vada impactul adanc al ideilor sale si al fenomenului Bauhaus asupra arhitecturii moderne.

 

Foto principala: Wikimedia Commons/ Public Domain

 


135 de la nașterea lui Walter Gropius, fondatorul fenomenului Bauhaus
135 de la nașterea lui Walter Gropius, fondatorul fenomenului Bauhaus
135 de la nașterea lui Walter Gropius, fondatorul fenomenului Bauhaus

Walter Gropius si Harry Seidler in 1954

 

Foto: Wikimedia Commons/Public Domain

135 de la nașterea lui Walter Gropius, fondatorul fenomenului Bauhaus

Harvard University Graduate Center

 

Foto: Pinterest

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva