Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Cât costă o casă? Din ce este compus prețul unei case și ce îl poate influența?

urb. Ionuț Sbîrnac
Autor contributor: urb. Ionuț Sbîrnac
Salutare. Sunt arhitect urbanist și cred că aș putea să împărtășesc o parte din conținutul pe care îl realizez... Vezi profilul complet
Tu știi cât de puțin te costă să îți faci o casă?! De fapt, stai ... hai să vedem dacă te costă puțin sau mult... Dar oare vrei să îți faci o casă? Știu că vrei să afli exact câți bani ar trebui să investești în casa ta, însă eu am să-ți prezint în acest material informații la fel de prețioase ca și investiția ta. Reține, nu prețul este cel care conteaza, ci calitatea și modul de a realiza această casă.
Cât costă o casă? Din ce este compus prețul unei case și ce îl poate influența?

Vreau așadar să îți aduc în prim plan lucrurile pe care sa le iei în calcul înainte de a te apuca chiar și de a te gândi la o casă.

 

O casă trebuie să fie căminul familiei tale și aici intrăm pe zona psihologică de resposabilitate și alte lucruri... Ar trebui să fim realiști, deoarece și pe tine, în calitate de proprietar, și pe mine, ca proiectant, ne interesează același lucru și anume construcția propriu-zisă.

 

Ieftin nu exista nimic... ca să lamurim acest aspect. În plus, atunci când vorbim despre partea financiară și despre preturi, lucrurile sunt variabile de la o persoană la alta, astfel încât o “listă de prețuri” bătute în cuie nu ar avea aceeași valoare de la o persoană la alta. Acest articol poate fi chiar baza de plecare pentru viitoare ta casă.

 

1. Fundația

 

Vrei o casă sau un castel? Vrei o casă unde să locuiești cu familia ta sau crezi că vei depozita și murăturile primite în dar de la parinți? Unde vreau să ajung cu astfel de întrebări? Vreau să te gândești foarte atent: ai nevoie de subsol sau nu? Trebuie să alegi asta înainte de prima lopată la săpătura fundației.

 

Fundația este un element foarte important și are un rol principal în acest scenariu. Trebuie să te gândești că această fundație este precum încălțămintea pe care o vei purta: normal că vrei o încălțăminte bună și eventual tratată și cu Goretex. Întrebarea se poate pune și altfel: vrei cizme sau bocanci?

 

Dacă ideea ta de locuire la casă nu justifică prezenta și investiția într-un spațiu cum este subsolul, atunci nu are sens să-l faci.

Costul unei fundații variază foarte mult în funcție de prezența sau absența subsolului, și aici este o logică simplă, deoarece costul este dictat de cantitatea de beton înghițită de fundație.

 

2. Zidăria


Costul zidăriei de asemenea îți poate aduce ajustări de preț, de multe ori cu cifre considerabile, atât în ceea ce privește cantitățile, cât și în ceea ce privește modul de punere în operă.

 

Cu toate că noi spunem generic “zidarie”, este ca și cum am vorbi despre “benzinărie”,  unde găsim nu doar benzină, ci și motorină și alti combustibili. La fel și în ceea ce privește zidăria: tot aici se încadrează și sistemele constructive precum LEMN sau CLT. De menționat că, odată ales unul dintre cele două tipuri de sisteme constructive, și soluțiile de rezistență vor fi din aceeași categorie. Revenind la zidăria clasică, aici ai de ales fie între cărămida plină sau cărămida POROTHERM (de fapt blocuri ceramice cu goluri verticale -  vezi prezentarea mea aici ), fie BCA YTONG (pe care l-aș recomanda eu). Există diverse discuții și controverse, care mai de care, fiecare dintre ele fiind valabile pe porțiuni.

 

Trebuie să ținem cont că utilizarea oricărui material constructiv nu se poate face decât în strânsă legătura cu sistemul de structură de rezistență ales. Suntem într-un moment - zic eu - destul de avansat ca civilizație, de aceea este ușor de înțeles pentru oricine că nicio formulă nu poate fi general valabilă și aplicată peste tot.

 

Fiecare dintre materialele mai sus menționate, fie că vorbim despre cărămidă, blocuri ceramice, BCA sau chiar lemn, poate funcționa și poate oferi valori maxime de siguranță doar atunci când și celelate piese din puzzle respectă aceeași strategie. O casă trebuie să aibă o structură bine calculată, o structură independentă, care să confere construcției posibilitatea de a se adapta corect la un eveniment seismic. Structura unei construcții trebuie să fie calculată pentru zona unde va fi amplasată aceasta

 

Nu cumpărați proiecte care nu sunt elaborate pentru zona voastră!

 

Trebuie să înțelegeți că orice materiale constructive ați alege acestea ar trebui să joace doar un rol de “umplutură” a cadrelor, și nu rol de zidărie portantă sau rol structural. Nu recomand să îți transferi siguranța structurală pereților. Gândește casa împreună cu specialiștii antamați în proiectul tău, astfel încât totul să fie stabilit și pe cifre. Eu îți recomand BCA-ul deoarece, pe lângă avantajul de prețului de achiziție, mai poți câștiga foarte mult și la punerea sa în operă.

 

Fiecare material aduce cu sine proprietățile sale și este evident că fiecare produs deține în spate cercetare și studii bazate pe tehnolgie, toate realizate în scopul unei bune eficientizări. Așa cum cărămida plinpă a fost ușor-ușor remodelată până la blocurile ceramice POROTHERM, prin realizarea orificiilor verticale, așa și celelate materiale au în spate cercetări astfel încât performanțele să fie din ce în ce mai bune.

 

Deci, ce avem de reținut la zidărie: casa nu trebuie să stea doar pe sistemul constructiv, fie acesta din cărămidă, blocuri ceramice sau BCA, ci are nevoie de o structură independentă. Este precum scheletul, precum structura unei mașini.

 

3. Încălzirea


Încălzirea este elementul care va genera confort, însă va fi strâns leagată de bugetul tău lunar. De fapt, și răcirea casei se va abona la portofelul tău...

 

Dacă nu ești la limită cu bugetul, poți lua în calcul pompele de căldură: au o amortizare întinsă pe un timp mai îndelungat, însă pot fi o soluție buna. Pe de altă parte, fie că alegi o centrală pe lemne, peleți sau gaz, eu îți sugerez să alegi încălzirea în pardoseală. O consider cea mai ok soluție și, dacă este bine realizată, cu o sistematizare bună, va fi un plus pentru tine și pentru casa ta.

 

Am să includ tot aici și atenția asupra instalațiilor. Îți pun accent pe instalații pentru că suntem în 2021 și cu siguranță ne dorim să optimizăm cât putem de mult chiar și propria casa.

 

Folosește instalații de calitate, pentru că este foarte greu să mai schimbi apoi, mai ales ca majoritatea vor fi ascunse. Ia foarte în serios prezența fibrei optice în casa ta și trage cablu de net în fiecare cameră! În viitor, și aspiratorul va avea fir de net.

 

Aș fi vrut să îți spun și despre instalația pentru un aspirator central, însă nu prea o mai consider de actualitate, deoarece acum un aspirator inteligent îmi pare o soluție mai eficientă decât o un aspirator central cu toata instalația aferentă.

 

4. Tâmplăria 


Cred că nu de puține ori, pe fondul oboselii care se instalează pe durata procesului de construire a casei, oamenii ajung să aleagă o tâmplărie neconformă, doar pe principiul “hai să terminăm odată că nu mai suport”. Să știi că poți controla asta cu o tâmplărie certificată. Personal, aș merge pe tâmplărie din aluminiu.

 

Mie îmi place foarte mult lumina naturală, însă aceasta poate pătrunde doar prin suprafețe vitrate mari. Însă, cu cât suparafața vitrată este mai mare, cu atât performanța enegetică scade. Deci... atenție la calcule!

 

5. Termosistemul 


De cele mai multe ori, pentru a avea o performanță bună, ai nevoie și de un termosistem pe masură. Nu face totuși asta fără un calcul atent, pe baza sistemului constructiv. Este foarte important să folosești materiale compatibile și atent selectionate.

 

Eu îți recomand să utilizezi vată bazaltică și, în funcție de modul de amplasare, să alegi produsul potrivit (vezi prezentarea mea aici). Termosistemul nu se rezumă doar la izolarea fațadei: să nu uiți de izolarea planșeului și a acoperișului. Fără aceste lucruri, 50% din performanța energetică este pierdută.

 

Atenție să nu te duci în extrema cealaltă și să ermetizeizi casa. Nu ar fi deloc sănătos.

 

6. Acoperișul


Tabla poate fi o soluție foarte bună și la îndemână, însă este foarte importantă calitatea acesteia. De aemenea, contează și mediul înconjurător și amplasamentul casei. Dacă vei alege tabla și vei avea o mansardă, ar fi bine să ții cont să iei în calcul soluții de izolare fonică a acoperișului, pentru a nu avea probleme cu zgomotul pe timp de ploaie.


7. Arhitectul


Este ultimul punct din prezentare, însă, așa cum am evidențiat încă de la început, este cel mai important.

 

Păi de ce?!! Nu o spun doar eu, ca proiectant, ci o spune profesia în sine.

 

Alege un arhitect bun și îți vei securiza investiția înca din prima zi. Arhitectul are rolul de a-ți fi alături, astfel încât să ajungi să comanzi ceea ce cu adevarat ai nevoie. Un bun arhitect, deschis și implicat în proiectul tău “custom”, va fi lângă tine la fiecare decizie. Pe baza unui proiect bine elaborat, vei avea un proiect tehnic bine construit și o listă de cantități, ceea ce îți va proteja buzunarul.

 

Nu te zgârci cțnd alegi arhitectul. Un arhitect bun se va amortiza chiar cu produsul finit, adică destul de rapid. Acesta trebuie să fie prima alegere, chiar din momentul în care te gândesti măcar, așa ca idee, că ai vrea o casă.

 

Dacă nu mă crezi, spune-mi în comentarii ce anume îți doresti și vei primi o consultanta gratuită, 1-to-1, pentru ideea ta. Scopul meu este să te fac să înțelegi unde merită să faci economie și cum vei ieși mai avantajos cu proiectul tău.

 

După cum vezi, nu am aflat o cifră exactă la finalul acestei prezentări. Nu pentru că este imposibil, ci pentru ca variabilele sunt atât de mari încât o cifră acum ar fi irelevantă. Nu te ajută cu nimic să știi că poți face o casă cu 40k euro: dacă tu o vei face de capul tău, va fi cel puțin dublu, la fel cum nu te ajută nici să știi că poți face o casă cu pașii de mai sus și sa ieși la 60 - 65k euro, atâta timp cât de fapt nu vrei sa investești bugetul ăsta. Trebuie să analizezi foarte atent opțiunile, dar și oportunitățile.

 

Și... uite ca am ajuns la final. Aproape că am terminat. Te rog, lasă-mi în comentarii cum vezi tu viitoarea casă, cea pe care ți-o dorești.

 

De asemenea, te invit să urmărești și materialul video de aici:

 

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.