Cum gasim un arhitect bun specializat in case ?

Cum gasim un arhitect bun specializat in case ?
Salutare. Alegerea unui arhitect, ar trebui sa fie realizata pe baza unor criterii bine definite. Aceste criterii ar trebui sa contina, obiectivul final, mai exact casa dorita de catre client, coroborata cu pretul si disponiilitatea financiara. Pe de alta parte tine foarte mult si de flexibilitatea arhitectului.Arhitectul ar trebui sa fie un suport, de la intrarea in biroul sau pana la intrarea beneficiarului in propria sa caas, moment in care isi vor lua ,,La revedere". Arhitectul bun specializat in proiectarea de case, este cel care prima data va pune masa, intrebari de tipul : 1.Ce va doriti de la viitoarea casa? 2. Care este componenta familiei, membri? 3. Care va fi dinamica familiei? (daca copii au la momentul proiectului, 16 ani, este cumva evident, ca ei nu vor locui pe viitor acolo, element important pentru o dimensionare eficienta) 3. Cate ore pe zi in medie le veti petrece in locuinta? 4. Va fi foar o locuinta dormitor? 5. Se doreste o locuinta pasiva prietenoasa cu buzunarul pe termen lung ? ... intrebarile de genul acesta vvor realiza o interactiune cu beneficiarul, care va raspunde conform dorintelor sale. In urma unei astfel de anamneze, arhitectul vva stii sa ,,croiasca" ceea ce vi se potriveste. Arhitectul ar trebui sa fie un suport psihologic, care preintampine derapajele, de a realiza, nitste case cu suprafete inutile. Desigur, este foarte important si disponibilitatea beneficiarului de a contracta un arhitect. Daca beneficiarul isi va dori un arhitect ,,cheap" intrebarile si atentia de mai sus nu vor mai exista, dar si rezultatul poate fi scalat pe masura. Arhitectul bun pentru proiectul unei case, este arhitectul care va prelua cererea printr-o consultanta de la beneficiar. Desigur, sunt si clienti care vor veni cu o cerere de proiect, deja prestabilita in propria lor viziune, iar in aceasta situatie, arhitectul va fi cel care va analiza, daca acel proiect previzionat de catre client este ceva ce poate fi implementat sau nu. In aceasta situatie, arhitectul, ar trebui sa ii atraga atentie daca acel proiect nu este fezabil, si colaborara atunci poate fi alegerea arhitectului, care poate refuza .
Inteleg perfect ce spuneti dumneavoastra , dar nu mi-ati raspuns la intrebare cum/ unde gasim un arhitect bun ? Pentru ca in articolul dumneavoastra era pus accentul pe ARHITECT BUN. Cum ajungi la un ARHITECT BUN ?
Eu cred ca este foarte importanta compatibilitatea beneficiar - arhitect. Cred ca asta se poate observa doar dupa ce veti avea 3-4 discutii cu mai multi arhitecti, pentru a putea alege cu cine veti face echipa. Ce incerc eu sa spun este, ca un arhitect bun in viziunea mea, posibil sa fie diferit intr-o colaborare cu dvs. La un arhitect bun ajungeti prin primul pas: consultanta inainte de proiect. Acolo ambele parti se pot identifica pentru o colaborare. Eu asta as recomanda. Eu ca si proiectant, am ales uneori, sa nu colaborez cu un anume client din simplu fapt, ca nu relationam in comunicare, si asta aduce blocaje de ambele parti.