Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Casa Alejandra exemplu de constructie din caramida plina realizata manual

Casa Alejandra exemplu de constructie din caramida plina realizata manual

Locuinta este amplasata intr-un cartier aflat inca in dezvoltare din apropierea orasului Rosario, Argentina. Peisajul este specific zonelor rurale din Pampas, cu campuri si livezi printre care se gasesc hambare, depozite si cuptoare in care se ard caramizile realizate inca prin metode traditionale specifice.

 

Strategia adoptata pentru conceperea designului de echipa de arhitecti CEKADA-ROMANOS a avut ca element central casa de tara traditionala, compacta, cu deschidere spre sud catre curte. Forma rezultata este un volum din care au fost extrase anumite suprafete si asupra caruia s-au operat anumite decupaje.

 

Geometria este definita de orientarea spatiilor astfel incat acestea sa beneficieze de lumina naturala din plin si de deschideri catre peisajul inconjurator. Parterul, destinat spatiilor comune, are o inaltime mai mare care merge pana sub acoperisul inclinat. Etajul a fost pastrat pentru camerele individuale astfel ca in cadrul volumului, acesta a fost retras spre partea din spate a curtii. Acest decalaj volumetric genereaza o consola care adaposteste terasa dinspre gradina cu locul de gratar si deschidere catre piscina. Avand o suprafata de doar 122mp construiti si 76mp spatii exterioare, casa ofera beneficiarilor spatii bine gandite in stricta legatura cu functiunea deservita. Astfel parterul este lasat ca un mare spatiu deschis, ce include bucataria, zona de luat masa, livingul, scara si grupul sanitar, benefiind de vitraje mari catre terasa din spatele casei. Pe de alta parte, etajul este riguros impartit pentru a gazdui trei dormitoare fiecare cu spatii de depozitare incluse si o baie comuna.

 

Aspectul rustic al casei a fost obtinut prin folosirea caramizilor fabricate manual dupa tehnici traditionale, specifice regiunii. Caramizile ajung sa defineasca astfel morfologia, textura si modulul spatiilor. S-a folosit o structura portanta de perete realizata din doua fasii de caramida care au intre ele spuma izolanta. Aceasta compozitie ofera atat confort termic si pastreaza imaginea autentica a materialului, atat la exterior cat si la interior. Folosirea aceluiasi element de constructie a permis obtinerea unor spatii modulare. Din aceleasi caramizi s-au construit trepte pentru scara interioara, placa dintre parter si etaj, finisajul invelitorii, module de cofraj pentru zona terasei etc. Spatiul interior pastreaza aspectul natural al texturii si culorilor caramizilor, doar tavanele au fost tencuite si vopsite in alb oferind un contrast placut.

 

 

Mai multe informatii gasiti pe: http://www.e-architect.co.uk

Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Lucru în România