Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Avantajele spumei poliuretanice în izolarea fonică

Unul dintre principalele beneficii ale spumei poliuretanice este izolarea fonică. Deși de cele mai multe ori spuma poliuretanică este folosită pentru a izola termic, sau pentru a preveni infiltrațiile de apă, aceasta are și proprietăți de barieră fonică.
Avantajele spumei poliuretanice în izolarea fonică

Undele de sunet sunt transmise prin vibrații în aer sau prin corpuri solide. Când sunetul trece dintr-o cameră în alta sau din exterior în interior, sunetul trebuie să treacă fie prin aer fie prin pereți, podea sau acoperiș.

Există trei modalități de a reduce sunetul - blocarea, absorbția sau amortizarea sunetului - iar cea mai eficientă soluție variază în funcție de tipul de sunet.

Pentru sunetul care parcurge dintr-o cameră în alta sau din exterior în interior, cum ar fi traficul, muzica vecinilor, sau televizorul din cealaltă cameră, este important să avem un material care blochează sunetul. Unul dintre materialele cu cea mai mare eficiență pentru a bloca sunetul este spuma cu celulă închisă, deoarece acestea reprezintă adevărate bariere sonore care blochează undele sonore din aer si împiedică propagarea acestora. Acesta este motivul pentru care la aplicarea de spuma poliuretanică la mansardă blochează spre exemplu sunetul de ploaie.

Blocarea sunetelor ajută doar când este vorba de sunetele care trec dintr-o cameră în alta sau intră din exterior. Dar care este soluția de care este nevoie atunci când vorbim despre creșterea calității sunetului în încăpere? În acest caz este nevoie de absorbția sunetului, adică să se absoarbă și să se disipeze sunetele. Studiourile de înregistrare au pereții înconjurați de materiale care absorb sunetul cum ar fi spuma poliuretanică care absoarbe sunetul într-un mod foarte bun eficient.

Când vine vorba de măsurarea performanței de atenuare fonică a unei suprafețe, avem două sisteme care sunt folosite cel mai des: STC - adică Clasa de transmitere fonică (Sounds Transmissions Class) și NRC, adică coeficientul de reducere al sunetului (Noise Reduction Coefficient).

STC măsoară cât sunet poate bloca un material; cu cât STC este mai mare cu atât este mai eficient materialul, și mai puțin sunet se transmite. De obicei, un punctaj de 36 ar minimiza transmiterea de sunet dintr-o cameră în alta când vorbim, pe când un punctaj de 60 ar face aproape toate sunetele de neauzit. Punctajul STC poate fi esențial în imobile unde transmiterea sunetului este foarte importantă, precum locații unde mai multe familii locuiesc la comun, birouri de avocatură ș.a.

Punctajul pentru NRC pe de altă parte diferă de la 0 la 1, cu cât NRC este mai mare cu atât mai materialul absoarbe mai bine sunetul. Cel mai bine este să privim NRC sub formă de procentaj. Adică un procentaj de 75% (0.75) dintre undele de sunet care intra în contact cu materialul sunt absorbite și nu sunt reflectate înapoi sau transmise mai departe.

Așa cum am menționat și anterior atât spuma poliuretanică cu celulă deschisă cât și cea cu celulă închisă sunt bariere de aer tipuri de spumă și ambele vor reduce propagarea sunetului, fie că vorbim de sunetul din interiorul locuinței (muzica, televizor, conversații) sau sunetul din exterior (trafic, ploaie etc).

Dacă aveți nevoie de o izolare fonică eficientă și de durată sau de alte informații legate de izolația Isoterm apelați cu încredere un consultant.

Articol scris de
ISOTERM
Lucru în România