Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Arh. Dragos Isăcescu despre stilul de amenajare Nordic: În ce constă și cui i se potrivește

Suntem dornici sa te inspiram sa iti gasesti combinatia potrivita de pavele, borduri, garduri, jardiniere, palisade, in perfecta armonie cu arhitectura casei, astfel încât să te bucuri de fiecare dată când privești pe fereastră sau ieși in curte. Invită-i acasă pe Marchizul Jacques, Badea Traian, Señora Morales sau Ragnar Larsson și descoperă cu care dintre ei te înțelegi mai bine.
Arh. Dragos Isăcescu despre stilul de amenajare Nordic: În ce constă și cui i se potrivește

Unora le plac lucrurile simple, alții le preferă pe cele complicate. Suntem cu totii diferiti! Indiferent de stilul tău, la Elis Pavaje găsești combinația perfectă de forme, culori, dimensiuni și materiale care să-ți transforme grădina sau terasa într-o poveste.

Poate te inspiră vikingii și austeritatea scandinavă cu liniile ei drepte și multitudinea de nuanțe între alb și negru. Sau fastul grădinilor de pe lângă curțile regale cu gazon și garduri vii perfect tunse care acompaniază piese sofisticate de mobilier. Poate te regăsești într-un stil mai rustic care îți aduce aminte de datinile și tradițiile noastre. Sau poate visezi cu ochii deschiși la siesta într-o grădină ce echilibrează în mod desăvârșit raportul dintre vegetația luxuriantă și aleile colorate care se unduiesc împrejurul ei.

Suntem dornici sa te inspiram sa iti gasesti combinatia potrivita de pavele, borduri, garduri, jardiniere, palisade, in perfecta armonie cu arhitectura casei, astfel încât să te bucuri de fiecare dată când privești pe fereastră sau ieși în curte. Invită-i acasă pe Marchizul Jacques, Badea Traian, Señora Morales sau Ragnar Larsson și descoperă cu care dintre ei te înțelegi mai bine.

Elis Pavaje - pentru o curte de poveste în care totul se leagă.

Lansam o campanie pentru promovarea a patru stiluri de amenajare, între cele mai uzitate. Pentru a te ajuta să gasești combinația sau stilul care te reprezintă, incepem aici pe blog, seria articolelor dezvoltate cu invitati ahitecti pesisagisti, care ne vor da o serie de idei si sugestii privind elementele reprezentative ale fiecarui stil. Primul din aceasta serie este Dragos Isacescu, arhitect peisagist cu experienta, care ne va propune Stilul de amenajare exterioara, Nordic.

Spune-ne cateva cuvinte despre tine

Sunt Dragos Isacescu, arhitect. Profesez ca arhitect, dar mai ales in amenajarile de spatii exterioare, unde am o experienta vasta. De la jardiniere, terase si gradini, pana la foisoare, case de vacanta si vile, ideile mele au ca scop rezultate personalizate pentru fiecare beneficiar.

Filozofia mea are in centru omul. Omul este cel important, iar spatiul amenajat trebuie sa-i fie propice. Din acest motiv consider ca abordarea mea are succes, iar aspectul realizarilor vorbeste in acest sens. Consider ca un spatiu gandit de mine trebuie sa reprezinte mai mult decat suma elementelor ce il compun.

De ce elemente tii cont cand realizezi un proiect?

In momentul in care realizez un proiect si recomand stilul de amenajare, tin cont de urmatoarele elemente: arhitectura casei, mediul natural, suprafata de amenajat si configuratia terenului, gustul proprietarilor si functionalitatile dorite de catre acestia.

In proiectele mele de amenajare exterioara, Stilul Nordic este cel mai solicitat, fiind preferatul celor care au un stil de viata predominant urban si simplu. Prin aspect incearca sa dea o noua functionalitate unor obiecte vechi sau chiar demodate . De asemenea, acest stil se foloseste de lumina, incearca sa foloseasca progresul tehnologic si sa minimalizeze manopera necesara punerii in practica.

In cazul amenajarilor din cadrul exterior caselor sau cladirilor, acest stil se manifesta prin folosirea unor produse cu contur rectangular, in general alb, tonuri de gri sau negru, insa cu posibilitatea unor accente de culoare. Acolo unde am abordat acest stil am incercat sa ma conformez caracteristicilor descrise mai sus. Abordarea este una geometrica, rectangulara, cu incercarea de a face diferite jocuri prin care sa aduc ritm, dar si diversitate.

In cazul realizarii suprafetelor de circulatie din cadrul amenajarilor, incerc sa folosesc pavaj cu dimensiuni mari, acolo unde este posibil acest lucru, in ideea de a face o geometrie cat mai clara a suprefetelor, care sa nu fie maruntita de rosturile dintre placi. Stereotomia (STEREOTOMÍE s.f. Parte a tehnicii care studiază metodele de tăiere, de fasonare și de îmbinare a corpurilor solide folosite în industrie și construcții) are ca scop crearea unui joc de linii, care pe cat posibil sa creeze un ritm lipsit de monotonie. Folosirea pavelelor de dimensiuni mari permite reducerea timpului de montaj si se preteaza foarte bine pentru suprafete largi. Iar in cazul in care din motive practice este greu sa folosesc placi mari de pavele (pierderi prea mari de material, manopera de taiere excesiva , suprafata ingusta de pavat etc.) incerc sa fac acelasi lucru, dar cu o atentie sporita in montaj pentru a face posibila crearea unei iluzii optice a unor obiecte mai mari. Nuantele deschise de pavaj aduc lumina si maresc spatiile.

Acelasi abordare o aplic si in cazul suprafetelor verticale, tot in ideea identificarii unor volume mai mari, chiar daca sunt realizate din obiecte mai mici.

Produsele Elis Pavaje, permit realizarea unor amenajari complexe, atat prin diversitatea dimensiunilor, cat si a modurilor de combinare a diverse elemente realizate din pavaj vibropresat: pavele, elemente de zid sau gard, jardiniere, palisade, borduri, practic limita fiind doar imaginatia.

Diversitatea prefabricatelor din beton vibropresat permit transformarea spatiilor exterioare intr-o zona functionala, estetica si in perfecta armonie cu restul constructiilor arhitecturale sau cu ambientul natural. Folosind ziduri de sprijin din blocuri de zid, blocheti, jardiniere, banci, focare sau alte elemente, ai posibilitatea realizarii unui concept unitar, cu aspect modern.

Ce probleme apar in cazul folosirii acestui stil de amenajare?

O problema a acestui stil este ca nu se preteaza in orice situatie. Amenajarea in stil nordic trebuie sa se gaseasca intr-un mediu coerent, intr-o arhitectura sau un spatiu amenajat cu aceleasi criterii: nu poti face acest stil in curtea bunicilor de la tara (poate doar intr-un spatiu tematic izolat); alta problema este disciplina necesara pentru a nu dilua acest stil, din cauza unor criterii precum "nevoia de culoare", faptul ca nu incap placi mari sau alte considerente ce tin clar de nevoia amenajarii intr-un alt stil. Practic, disciplina acestui stil este ceea ce il face atat de apreciat.

De ce apreciaza clientii stilul Nordic de amenajare?

Clientii mei apreciaza proiectele mele realizate in stil nordic pentru spatiul liber si luminos, lipsit de ornamentatie, sobru, dar deschis.

Ceea ce trebuie retinut este ca pentru fiecare om exista un stil potrivit la un moment anume. Asa cum in functie de varsta gusturile evolueaza, si abordarea unui anume stil in realizarea unei amenajari, este propice intr-un anume loc si moment.

Arh. Dragos Isăcescu despre stilul de amenajare Nordic: În ce constă și cui i se potrivește
Arh. Dragos Isăcescu despre stilul de amenajare Nordic: În ce constă și cui i se potrivește
Arh. Dragos Isăcescu despre stilul de amenajare Nordic: În ce constă și cui i se potrivește

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
ELIS PAVAJE
Lucru în România