Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Acoperiş rezistent la vânt puternic şi tornade

Tornadele – pe care pana acum le vedeam la stirile externe sau in filme – au inceput sa fie semnalate si in Romania. Tornada de la Drajna de anul trecut ne-a facut ceva mai constienti de fenomenele meteorologice extreme.
Acoperiş rezistent la vânt puternic şi tornade

Tornadele de intensitate mica nu sunt ceva nou in zona noastra. Aproape 200 de tornade au avut loc in Romania in ultimii 400 de ani. Zona de sud-est a Romaniei are cele mai multe raportari de tornade. Sezonul furtunilor puternice este mai-septembrie, varful de intensitate maxima atingandu-se in lunile iulie si august.

Ce-i drept, tornadele din Romania nu au aceeasi putere ca in SUA, de exemplu. Puterea tornadelor se masoara in functie de pagubele produse, pe o scara numita Fujita, de la F0 (cele mai slabe) pana la F5 (cele mai intense).

Tornada de la Drajna a avut intensitatea F2. Viteza vantului a fost cel mult 90 de kilometri la ora, iar in interiorul tornadei cu siguranta s-a depasit aceasta viteza. Tornada a produs pagube semnificative; 10 case au ramas fara acoperisuri si un microbuz cu pasageri s-a rasturnat in jud. Calarasi.


Sa nu uitam si ca in septembrie 2017, zeci de constructii din vestul tarii au fost avariate sau au ramas fara acoperisuri dupa o furtuna puternica, cu o viteza a vantului de 100 kilometri/ora.

Este clar ca trebuie sa ne asteptam la numeroase evenimente de vreme extrema si sa construim acoperisuri rezistente.

De ce zboara acoperisurile la furtuni?

Cand tigla de pe acoperisul casei zboara, cauza rezida in nerespectarea normelor in vigoare privind elementele de structura ale acoperisului, prinderile acestora si ale invelitorii. Firmele de constructii, din dorinta de a reduce costurile, propun materiale de slaba calitate sau nu realizeaza ca la carte structura de rezistenta a acoperisului. Si beneficiarii au o parte din vina, atunci cand sacrifica in mod constient siguranta pentru bani.


Cand isi schimba tigla de pe casa, unii proprietari si/sau contractanti nu analizeaza nivelul rezistentei structurii acoperisului. Un contractant profesionist iti va evalua in mod obligatoriu structura acoperisului, inainte de a monta tigla.

Specialistii BDM Roof System explica intr-un articol de ce zboara acoperisurile cu tigla metalica si ce masuri poti lua pentru a evita acest lucru:

„Vom observa ca nu panouri individuale se desprind din invelitoare, foile fiind tesute intre ele cu suruburile autoforante, ci bucati intregi de acoperis sunt luate pe sus de vantul puternic. Iar acest lucru s-a intamplat pentru ca sipcile de lemn s-au desprins de pe structura de lemn a acoperisului. Practica uzuala la peste 90% dintre firmele care se ocupa cu montajul sistemelor de tigla metalica este sa fixeze cele doua scanduri de sipca cu cuie de 8cm lungime. Insa aceste cuie nu sunt destul de lungi astfel incat sa intre destul de mult in capriorul de lemn pentru a asigura o fixare solida. Cea mai buna solutie este sa utilizam pentru fixarea sipcilor fie cuie striate fie suruburi autofiletante. Acestea nu vor crapa sipca de lemn cand se fixeaza si au o rezistenta la scoaterea din lemn de cel putin 5X mai mare, comparativ cu cuiele normale.”

Vrei un acoperis care sa te tina, pe bune, 50 de ani?

Dupa 10 ani de activitate si peste 3200 de proiecte, BDM Roof System poate afirma ca durata de viata a unui acoperis este influentata in proportie de 50% de alegerea tiglei metalice potrivite si 50% de structura interioara si de accesorii.

Misiunea echipei BDM Roof System este de a realiza cele mai durabile sisteme de invelitori cu tigla metalica pentru clientii lor, astfel ca nu accepta niciun compromis care in timp ar genera costuri imense cu mentenanta acoperisului.

BDM Roof System propune clientilor sai cele mai bune tigle metalice existente pe piata din Romania, profilate din otel de grosime intre 0,50 si 0,60 mm, zincat (Z225-Z275), acoperite cu un strat de vopsea rezistenta.

Dar, mai presus de orice, BDM Roof System se mandreste cu faptul ca distribuie si monteaza in Romania tigla metalica nr. 1 in Europa - tigla modulara Budmat Venecja.

Indiferent daca este vorba de vant puternic, soare dogoritor, grindina sau zapada si inghet, BudMat Venecja iti asigura protectia acoperisului. Tigla metalica BudMat Venecja este fabricata din cea mai buna calitate de otel (S280GD); face parte din categoria de acoperire anticoroziva conforma cu EN 101169; are 2 straturi de protectie pe versoul panoului de tigla metalica: 10 microni grund+lac de protectie; este acoperita cu un strat de zinc de min. 275 g/m². Toate acestea contribuie la posibilitatea de a oferi, pe bune, o garantie de 50 de ani!

Dupa cum spuneam, chiar daca tigla metalica este performanta, aceasta poate fi luata pe sus daca acoperisul nu are o baza rezistenta.


Planul casei tale este primul lucru de luat in considerare. Un plan inteligent poate reduce incarcarea vantului in mansarda si luarea pe sus a invelitorii. In general, planurile patrate, hexagonale si octogonale cresc rezistenta la vant. Este, de asemenea, o idee buna sa ai un acoperis cu pante de 30 de grade pentru o performanta cat mai buna.

Cand montezi un acoperis nou, asigura-te ca lemnul structurii/grinzile nu sunt putrezite, umede sau foarte uscate. Apoi, asigura-te ca suruburile pentru fixare nu sunt slabite sau prea scurte.

Fii atent si la accesorii; trebuie sa folosesti si o folie anticondens profesionala, sisteme de ventilare si sisteme pluviale performante, pentru a evita aparitia unor vulnerabilitati sau vicii ascunse care sa dauneze acoperisului si casei tale.


Cand faci alegerile potrivite, poti creste substantial durata de viata a acoperisului tau si poti elimina aproape complet lucrari de mentenanta in urmatorii 50 de ani, in pofida oricarui vant puternic care iti poate veni in cale. Vremea rea este un lucru cert; fii pregatit!

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
BDM ROOF SYSTEM