Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

6 materiale incombustibile pentru faţade ventilate

Normativele de siguranta la incendiu si designul specific al cladirilor impun adesea alegerea unui material incombustibil pentru fatada constructiilor. Geplast ofera o gama variata de placi incombustibile pentru fatade ventilate si placari exterioare, solutii superioare ce se folosesc atat pentru constructii civile cat si industriale.
6 materiale incombustibile pentru faţade ventilate

Solutiile pentru fatade ventilate Geplast sunt apreciate de catre beneficiari si arhitecti datorita proprietatilor tehnice avansate si a diversitatii finisajelor si culorilor, dar si a caracteristicilor unice date de comportamentul la foc al materialelor.

Portofoliul Geplast cuprinde o gama variata de panouri incombustibile cu clasa de reactie la foc A2 (placi din fibrociment Cembrit si placi compozite din aluminiu ALUCOBOND A2 ) si A1: tabla din otel CorTen, plase din inox Haver&Boecker, panouri din beton aparent fibreC, tabla din cupru patinata Aurubis, tabla expandata MarianiTech etc.

Mai jos trecem in revista 6 dintre materialele incombustibile pe care Geplast le furnizeaza in Romania, materiale destinate fatadelor ventilate si care sunt folosite in proiecte comerciale si rezidentiale din intreaga tara.

1. Placi ceramice Argeton – clasa de reactie la foc A1

 


Placi ceramice incombustibile Argeton
Placi ceramice incombustibile Argeton

Profilele ceramice pentru fatade Argeton de la Wienerberger, sunt fabricate din argila de calitate superioara, la cele mai inalte standarde europene. Materialele sunt incadrate la clasa de reactie la foc A1, confom DIN 4102 si EN 13501-1.

Sunt disponibile o varietate de profile ceramice destinate utilizarii la exterior, atat la placari si ca panouri pentru fatade ventilate, cat si ca sisteme de parasolare (elemente ceramice lamelare Barro). Materialele tip teracota, realizate din argila arsa la temperaturi inalte, se combina foarte bine cu structuri si profile metalice, cu sticla si lemn si se folosesc atat la constructii noi, cat si la renovarea cladirilor clasice.

Materialele Argeton se disting prin sustenabilitate (se apreciaza o durata de viata de cca. 50-60 ani), rezistenta superioara la inghet si rezistenta mecanica, proprietati fonice excelente, rezistenta la graffity si mentenanta facila in timp. Produsele nu necesita tratamente periodice si au o rezistenta excelenta a culorii. Sunt disponibile panouri ceramice de diferite grosimi, formate si culori.

In sistem fatada ventilata, profilele ceramiceArgeton contribuie in plus si la: protectia la apa, controlul umiditatii de la exteriorul cladirii, termoizolare, prevenirea acumularii de caldura in peretii exteriori.

Fatada ventilata realizata cu placi ceramice incombustibile Argeton, Binarium Cluj
Fatada ventilata realizata cu placi ceramice incombustibile Argeton, Binarium Cluj

In Romania, placile ceramice incombustibile Argeton sunt folosite in proiecte de fatade ventilate si sisteme parasolare la centre comerciale, cladiri de birouri, constructii comerciale si rezidentiale, atat la constructii noi, cat si in proiecte de renovare.

Detalii panouri ceramice pentru placari exterioare si parasolare, aici.

 

 2. Panouri din beton aparent – clasa de reactie la foc A1

Panouri din beton aparent incombustibil Oko Skin
Panouri din beton aparent incombustibil Oko Skin

Produse pentru placari exterioare, realizate din beton aparent ranforsat cu fibra de sticla, de doar 13 mm grosime, disponibile in diferite culori, texturi si formate, confera o mare libertate in proiectarea fatadelor si redarea unor stereotomii diverse.

Panourile din beton aparent pentru fatade, gamele Concrete Skin si Oko Skin, sunt colorate in masa cu aditivi naturali si oxizi de fier. Culorile naturale, autentice, se incadreaza perfect in mediul natural si cel urban si rezista pe perioade indelungate de timp.

Panouri destinate placarilor exterioare, materialele din beton aparent fibreC combina functionalitatea, estetica si eficienta, ca proprietati esentiale ale unei fatade sustenabile. Panourile au o contributie activa la eficienta energetica. Certificarile ISO 9001 si ISO 14001 constituie referinte pentru protectia la mediu asigurata de folosirea acestor materiale. Declaratia de mediu a produselor (EPD), ofera informatii detaliate privind ciclul de viata al produsului si efectul redus asupra mediului inconjurator.

Materialul asigura rezistenta la foc, datorita proprietatilor termice excelente (clasa de reactie la foc A1 "incombustibil " conform DIN 4102).

Fatada ventilata realizata cu panouri din beton aparent incombustibil Concrete Skin, Scoala BL Austria
Fatada ventilata realizata cu panouri din beton aparent incombustibil Concrete Skin, Scoala BL Austria

Detalii panouri din beton aparent fatada, aici.

 

3. Caramida aparenta Klinker – clasa de reactie la foc A1 

Caramida aparenta incombustibila Klinker
Caramida aparenta incombustibila Klinker

Materiale de calitate superioara produse in Germania, naturale, rezistente si cu proprietati estetice vadite, placile decorative din caramida aparenta creeaza de fiecare data decoruri calde si atragatoare. Astazi, in combinatie cu alte materiale moderne, sunt mai populare ca niciodata.

Materialele ceramice produse de Röben Tonbaustoffe GmbH sunt fabricate din materie prima de calitate superioara, in conformitate cu ISO 50001: 100% argila arsa la temperaturi ridicate, ce rezulta intr-un produs finit subtire si de calitate. Materialul este usor de montat si rezistent, nu necesita intretinere si, cu un montaj corect, nu permite patrunderea umezelii atunci cand este folosit la exterior.

Diferitele culori si finisaje se obtin prin folosirea unor amestecuri de argila de culori diferite si in urma tehnicilor speciale de ardere. Materialul este 100% prietenos cu mediul inconjurator si, extrem de important, nu prezinta riscuri pentru sanatate.

Placile decorative din caramida aparenta sunt disponibile la grosimi de 9mm si 14 mm, in formatele NF: 240 x 71 mm, respectiv la grosimi de 14 mm, in formatul DF: 240 x 52 mm. Pentru fiecare model, sunt disponibile si elemente de colt. Placile din caramida aparenta Klinker sunt incombustibile si se utilizeaza atat in aplicatii de placari exterioare, cat si in proiecte de design interior.

Placare exterioara cu caramida aparenta incombustibila Klinker
Placare exterioara cu caramida aparenta incombustibila Klinker
Plase din inox incombustibile pentru fatade si parasolare
Plase din inox incombustibile pentru fatade si parasolare

Estetice, rezistente la factorii externi de mediu, plasele din inox marca Haver & Boecker sunt fabricate din otel inoxidabil de calitate superioara si au un continut redus de carbon, proprietati care sporesc semnificativ rezistenta mecanica si termica. Mesh-urile din inox Haver & Boecker sunt incadrate la clasa de reactie la foc A1, conform DIN 13501-1 si DIN 4102-1 si se folosesc in proiecte ce impun criterii ridicate de rezistenta la foc a materialelor de constructii utilizate la exterior.

Materiale incombustibile, plasele din inox Haver & Boecker nu ajuta la initierea sau propagarea focului. In plus, nu elibereaza substante toxice sau particule aprinse in aerul din jur.

HAVER & BOECKER este unul dintre principalii producatori mondiali de plase din inox destinate constructillor si nu numai. Pasoiunea pentru inovatie si deschiderea catre nou, stau la baza succesului companiei fondata in anul 1887. Pentru mai bine de 125 de ani, compania a acumulat experienta in producerea, prelucrarea, construirea si instalarea plaselor din inox destinate constructiilor.

Astazi, mesh-urile din inox marca Haver & Boecker, sunt folosite intr-o varietate de aplicatii de exterior si interior: fatade, tavane si plafoane, pereti exteriori si interiori, cu rol de partitie, protectie si estetic, balustrade, sisteme de umbrire tip parasolar metalic, fatade sau panouri iluminate etc.

Multumita proprietatilor functionale si estetice ale acestor plase arhitecturale metalice, produsele Haver & Boecker ofera o noua deschidere in proiectele de design exterior si interior. Aceste materiale conving prin optica deosebita si indeplinesc cele mai inalte standarede de siguranta si stabilitate, atat in aplicati interioare cat si exterioare.

Fatada ventilata realizata cu plase din inox incombustibile Haver & Boecker, Office Poligrafiei Bucuresti
Fatada ventilata realizata cu plase din inox incombustibile Haver & Boecker, Office Poligrafiei Bucuresti

Detalii suplimentare despre plasele arhitecturale din inox, aici.

 

 5. ALUCOBOND® A2 si ALUCORE® A2 – clasa de reactie la foc A2-s1, d0 

Panouri compozite incombustibile Alucobond A2 si Alucore A2
Panouri compozite incombustibile Alucobond A2 si Alucore A2
In proiectarea unei cladiri, pot interveni si cerinte specifice privind protectia la incendii, aspect ce impune folosirea unor materiale de constructii incombustibile. Solutiile incombustibile sunt precum un airbag – nu este vizibil, insa este esential in caz de urgenta. Un material incombustibil care nu afecteaza estetica unei cladiri, este ideal.

Pentru o fatada ventilata rezistenta la foc, recomandam folosirea panourilor compozite incombustibile de mai jos, in combinatie cu izolatie minerala non-combustibila. Aceasta combinatie nu permite propagarea flacarilor sau cresterea critica a temperaturii, in caz de incendiu.
Fatada ventilata realizata cu panouri compozite incombustibile Alucobond, LEM'S Ploiesti
Fatada ventilata realizata cu panouri compozite incombustibile Alucobond, LEM'S Ploiesti

Panourile din aluminiu compozit, marca ALUCOBOND®, constituie un etalon pentru materiale sustenabile si de calitate superioara. Produsele sunt destinate placarilor exterioare / fatadelor ventilate si se disting prin planeitate deosebita, rezistenta, varietate de culori si finisaje, alaturi de formabilitate excelenta.

Sunt disponibile gamele de panouri din aluminiu compozite incombustibile: ALUCOBOND A2 (panouri compozite din aluminiu, cu miez mineral non-combustibil clasa C0, A2-s1,d0), si ALUCORE A2 (Panouri compozite din aluminiu, cu miez “fagure de miere”, extrem de usoare, varianta incombustibila A2, clasa A2-s1, d0).

Detalii suplimentare placi ALUCOBOND incombustibile, aici.

 

6. Placile din fibrociment – clasa de reactie la foc A2-s1, do 

Placi din fibrociment incombustibile Cembrit
Placi din fibrociment incombustibile Cembrit

Cimentul ranforsat cu fibre sau fibrocimentul este un material de constructii estetic si rezistent, special conceput pentru invelisuri exterioare cu rol de protectie: fatade ventilate din fibrociment si acoperisuri din fibrociment.

Formula actuala a materialelor din fibrociment Cembrit are la baza ani de cercetari si materii prime de calitate superioara. Panourile se disting azi prin grosime redusa, greutate mica, rezistenta mecanica si la factorii externi.

In compozitia de baza a fibrocimentului Cembrit sunt incluse alcoolul polivinilic si fibrele de celuloza sintetizata, rezultatul final constand intr-un material cu greutate redusa, performanta tehnica avansata si rezistenta de exceptie. Se adauga acestor particularitati si durata mare de viata a produselor ce indeplinesc cu strictete cerintele constructiilor sustenabile.

Combinatia unica a Cembrit de fibre sintetizate si ciment nu permite materialului sa fie patat de murdaria din mediu sau de posibilele efecte mecanice la care este expus zi de zi.

Fibrocimentul absoarbe si elibereaza umiditatea intr-un ciclu continuu, fara sa-i fie afectate proprietatile tehnice sau durata de viata. Este inca un argument pentru utilizarea panourilor Cembrit la acoperirea suprafetelor exterioare, in special la fatade ventilate, acoperisuri si placari interioare in spatii cu umiditate ridicata.

Inca un avantaj al fibrocimentului: este rezistent la atacul bacteriilor si fungilor, mucegaiului sau la efectele posibile ale algelor. Se foloseste cu succes si in zone de litoral sau cu climat umed.

Produsele din fibrociment marca Cembrit, sunt disponibile sub forma de panouri din fibrociment pentru fatada si placi plane si ondulate din fibrociment, pentru acoperisuri si invelitori exterioare.

Fatada ventilata realizata cu placi din fibrociment incombustibile Cembrit, Alezzi Beach Resort Mamaia
Fatada ventilata realizata cu placi din fibrociment incombustibile Cembrit, Alezzi Beach Resort Mamaia

Panouri din fibrociment pentru fatada si placari exterioare, detalii aici.

Ai o întrebare despre acest subiect? Scrie-o aici!

user
Ataseaza fisiere
(Foto, video sau PDF. Maxim 1600x1600 pixeli @ 50 MB)
Anunță-mă când răspunde cineva
Articol scris de
GEPLAST
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.