Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Un boutique block ce îmbină natura cu dinamica urbană a Bucureștiului: The Corner Floreasca

În cartierul Floreasca din București, acolo unde strada G. Țițeica se întâlnește cu Rahmaninov, se ridică un boutique block cu ținută elegantă, deschisă, cu accente eco, care îmbină seninătatea izvorâtă din apropierea naturii cu dinamica vieții urbane.
Un boutique block ce îmbină natura cu dinamica urbană a Bucureștiului: The Corner Floreasca
Proiect: The corner Floreasca. Arhitecți: SSAT+. Foto: Bogdan Moise

Arhitecți: SSAT+     |     Colaboratori: Setag     |    Fotografii: Bogdan Moise      |   Locație: București     |   An proiect: 2020


Produse utilizate în acest proiect:   EQUITONE [tectiva] gri    |   EQUITONE [natura] antracit    |   EQUITONE [linea] alb


 

 

Situat pe un teren de 587 metri pătrați cu deschidere amplă pe 2 laturi, imobilul are 4 etaje și o parcare subterană și oferă 2000 de metri pătrați de spațiu de locuit. Arhitectura exterioară clădirii se integrează armonios în peisajul cu personalitate al zonei – una dintre cele mai selecte din capitală – și te lasă să ghicești confortul interior al locuințelor din imobil.

Clădirea este amplasată în perimetrul unei parcelări protejate. De întregul proiect – de la arhitectură, rezistență, obținerea autorizațiilor necesare, urmărirea execuției și până la elementele finale de design interior, s-a ocupat echipa SSAT+.

„Tema de proiectare primită a fost una scurtă și simplă, dar complexă totodată. Aveam de propus proiectul rezidențial cel mai potrivit pentru terenul în cauză, luând în calcul potențialul oferit de zona premium și proximitatea a două parcuri, dar și de limitările date de reglementări” – explică arhitectul Ștefan Sava, managing director la SSAT+. „Proiectul a început cu o analiză amănunțită care a inclus indicatorii urbanistici, specificul zonei și contextul urban existent, elemente la care orice proiect nou trebuie să se raporteze, fie printr-un anumit grad de contrast, fie prin aliniere. Astfel, înainte de găsi soluții de proiectare și design, am identificat punctele tari și slabe.  La nivel de compartimentări interioare, am propus o utilizare cât mai eficientă a spațiului, dar și orientarea către zonele de interes identificate. În cazul de față, parcul și lacul au reprezentat elementele cheie către care ne-am orientat. De asemenea, am creat și spații exterioare intime combinând elemente diferite în mod creativ: am propus logii pentru etajele inferioare, scobind destul de adânc în fațadă, imaginând elemente opace și folosindu-ne, bineînțeles, și de vegetație.”

Un boutique block ce îmbină natura cu dinamica urbană a Bucureștiului: The Corner Floreasca
Proiect: The Corner Floreasca. Arhitecți: SSAT+. Foto: Bogdan Moise

 

“Pentru etajele superioare ne-am jucat cu terasele, retragerile și vegetația, urmărind totodată cele mai favorabile unghiuri de perspectivă. Un alt element ingenios pe care aș vrea să îl menționez este jardiniera perimetrală de la stradă, la nivelul parterului, cu o vegetație destul de înaltă pe alocuri, integrând proiectul foarte bine în context și retrăgându-l puțin de la stradă, ceea ce face, pe de o parte, colțul mai aerisit, iar pe de altă parte oferă și mai multă intimitate locuitorilor.“

Locația imobilului, fiind una premium, a ajutat proiectul, după cum mărturisește arhitectul Ștefan Sava. „În zonă există o cerere mare și, deci, prețuri destul de ridicate, ceea ce ne-a permis și un buget de execuție ridicat. Conceptul a mers deci pe această direcție, de calitate înaltă a finisajelor și a dotărilor pentru apartamente cu standarde ridicate de locuire și efecte ingenioase și spectaculoase. Conceptul arhitectural pe care l-am propus este unul modern și ergonomic, care încorporează natura în toate elementele care fac conexiunea cu exteriorul: terasele verzi de pe acoperiș,  balcoanele, logiile sau ferestrele largi aducând un avantaj de calitate a vieții celor care locuiesc aici. Atât soluția, cât și materialele propuse pentru fațadă sunt, de asemenea, de un standard ridicat: fațada e realizată în sistem ventilat și am utilizat placări din fibrociment, alternate cu HPL cu textură de lemn, iar pentru parapeți am folosit sticlă cu prindere ascunsă.”

Un boutique block ce îmbină natura cu dinamica urbană a Bucureștiului: The Corner Floreasca
Proiect: The Corner Floreasca. Arhitecți: SSAT+. Foto: Bogdan Moise

 

Într-adevăr, privit din afară, edificiul are o apariție proaspătă. Aerul prietenos al clădirii vine din fațadele luminoase, pentru care s-au folosit plăci din fibrociment  EQUITONE [tectiva] în nuanțe de gri deschis, puse în valoare prin combinația cu textura de lemn a panourilor HPL care accentuează deschiderile din fațadă. Zona de intrare este marcată pe verticală prin utilizarea unui material neted, de culoare închisă, EQUITONE [natura] antracit. La ultimul etaj, care este retras, s-a optat pentru implementarea plăcilor din fibrociment EQUITONE [linea], de culoare albă, montate destul de clasic, cu dungile în sus, care, interacționând cu parcursul soarelui pe cer, creează pe fațadă un ritm de lumini și umbre ce fructifică valențele jucăușe ale acestui material de vârf de gamă.

Imobilul face parte dintr-o familie de „colțuri urbane” intitulată The Corner, în care arhitecții de la SSAT+ au sădit trei valori esențiale, valori pe care ni le-am dori tot mai des declinate în jurul nostru: calitate, conștientizare, schimbare.

Un boutique block ce îmbină natura cu dinamica urbană a Bucureștiului: The Corner Floreasca
Proiect: The Corner Floreasca. Arhitecți: SSAT+. Foto: Bogdan Moise
Un boutique block ce îmbină natura cu dinamica urbană a Bucureștiului: The Corner Floreasca
Proiect: The Corner Floreasca. Arhitecți: SSAT+. Foto: Bogdan Moise
Un boutique block ce îmbină natura cu dinamica urbană a Bucureștiului: The Corner Floreasca
Proiect: The Corner Floreasca. Arhitecți: SSAT+. Foto: Bogdan Moise
Un boutique block ce îmbină natura cu dinamica urbană a Bucureștiului: The Corner Floreasca
Proiect: The Corner Floreasca. Arhitecți: SSAT+. Foto: Bogdan Moise
Un boutique block ce îmbină natura cu dinamica urbană a Bucureștiului: The Corner Floreasca
Proiect: The Corner Floreasca. Arhitecți: SSAT+. Foto: Bogdan Moise
Un boutique block ce îmbină natura cu dinamica urbană a Bucureștiului: The Corner Floreasca
Proiect: The Corner Floreasca. Arhitecți: SSAT+. Foto: Bogdan Moise
Un boutique block ce îmbină natura cu dinamica urbană a Bucureștiului: The Corner Floreasca

 


Arhitecți: SSAT+     |     Colaboratori: Setag     |    Fotografii: Bogdan Moise      |   Locație: București     |   An proiect: 2020


Articol scris de
EQUITONE