Fațadă ventilată din fibrociment la școala gimnazială Bel Air

 

 Tip de proiect: clădire educațională 
 Proiectare: ASA Architects    
 Foto: Patrick Coulie Photography

Natura proiectului: edificiu nou
Execuție amenajări: Diversified Interiors


 

 


Gândită ca un spațiu educațional ultramodern, de secol XXI, cu laboratoare STEM, clase de arte vizuale și scenice, plus suport total pentru disciplinele atletice, școala gimnazială Bel Air din El Paso, Texas, își propune să ofere un Centru de Tranziție către Viața Profesională. Campusul școlar va găzdui inițial 800 de elevi, cu posibilitatea de a crește capacitatea la 1200 de elevi. Datorită conceptului deschis și primitor de organizare a spațiului, piațetele și curțile profită pe tot parcursul anului de climatul favorabil din vestul Texasului, iar amenajările de exterior, pătrunse de un puternic simț al locului, pun în valoare expresia arhitecturală simplă a clădirii.

 

Amfiteatrul exterior și zonele în aer liber parțial acoperite sunt ideale pentru a pune în practică principiile educaționale de secol XXI și permit profesorilor și elevilor să observe în fiecare zi ce lecții le oferă natura, alcătuind un mediu interactiv în care elevii pot învăța și își pot pune în practică abilitățile necesare în viața reală. Sălile de curs interioare au fost proiectate în așa fel încât să stimuleze colaborarea dintre copii și să promoveze implicarea acestora în munca de grup și învățarea centrată pe elev.

 

Holurile goale devin ample spații comune, bibliotecile sunt de fapt centre media, iar laboratoarele IT – spații de creație. Sălile de clasă se pot deschide, oferind zone de învățare extinse, cu posibilitatea interacțiunii dintre grupele de elevi. Clădirea scolii și spațiile sale sportive îndeplinesc toate nevoile elevilor, de la simplele ore de educație fizică până la antrenamentele echipelor atletice competitive: teren de fotbal nou, înconjurat de o pistă de alergare performantă,  teren de baseball/softbal, terenuri exterioare de tenis și baschet, de nivel competițional, precum și două săli de sport interioare ce permit organizarea de concursuri sportive. Cu pardoseli din lemn, porți pliabile și tribune retractabile, acestea creează spațiile interioare necesare pentru antrenamente și ore de educație fizică, oferind în același timp locuri confortabile pentru spectatori, cu vedere către curtea exterioară.

 

Ideea care a stat la baza întregului proiect a fost aceea de a oferi elevilor un puternic sentiment de comunitate și spații exterioare în care elevii să petreacă momente plăcute, atât în timpul cât și în afara orelor de curs.

bel-air-ms-19  El Paso, Texas EQUITONEbel-air-ms-46  El Paso, Texas EQUITONEbel-air-ms-18  El Paso, Texas EQUITONEbel-air-ms-17  El Paso, Texas EQUITONEbel-air-ms-04  El Paso, Texas EQUITONEbel-air-ms-11  El Paso, Texas EQUITONE