Căsuța din piatră și lemn în care fiecare piesă are istorie

Acest proiect de amenajare este complet diferit de orice ai mai văzut până acum, căci te teleportează cu cel puțin 70 de ani în urmă, în ciuda faptului că are doar câțiva ani de când este ridicată. Sau mai bine spus, sunt ridicate.

Această căsuță a luat renăscut din piese recuperate de la alte locuințe, fiind construită de către proprietar, piatră cu piatră, cu propriile sale mâini. Proprietarul, pasionat de fierărit, și-a dorit un loc departe de aglomerația și gălăgia orașului, în care să poată lucra în voie și în care să se deconecteze de cotidian. Pasionat de fierărit și de lucrurile făcute cu propriile mâini, proprietarul a găsit locul perfect în delta Comana, la 40 de km de București.

 

Spațiul perfect este o curte bătrânească aflată în imediata vecinătate a rezervației, pe care a reamenajat-o singur, după propriul plac. Pasiunea proprietarului pentru fierărit a apărut acum mai bine de cinci ani de zile, atunci când era în vacanță alături de familie în Transilvania. Când a ajuns în comuna Viscri din județul Brașov, a vizitat mai multe puncte de mare importanță turistică, printre care și o veche biserică fortificată în care a văzut diverse elemente lucrate manual, din fier. În curtea acestei biserici, a găsit un cui vechi lucrat de meșteșugari și de care s-a îndrăgostit iremediabil.

 

Imediat ce treci de portile ce ascund curtea de ochii vecinilor, dai de căsuța albă bătrânească, cu detalii în nuanțe de albastru și cu acoperișul atât de mic, încât trebuie să te apleci pentru a-i putea trece pragul. Este construcția pe care proprietarul a găsit-o aici atunci când a cumparat proprietatea. Casa bătrânească are zeci de ani în spate, așa că proprietarul a modificat-o fără a-i strica farmecul. A consolidat-o și amenajat-o astfel încât să poată fi utilizată, și i-a scos tavanele pentru a insera tablouri pictate de către el.

 

În spatele acestei căsuțe se află celelalte construcții realizate de către proprietar. El este cel care a săpat fundația, a turnat ciment, a construit piatră cu piatră și cărămidă cu cărămidă. Acesta povestește că dacă găsea o piatră de mari dimensiuni pe stradă pe care o considera potrivită pentru proiectul lui, o lua și o adăuga la proiect.

 

Proprietarul a gândit fiecare spațiu ca fiind unul independent de celălalt, astfel că a construit câte o căsuță pentru dormitor, bucătărie, baie etc. Imediat ce treci de locuința bătrânească, în partea stânga găsești o mini-căsuță pentru depozitare, iar puțin mai sus, găsim bucătăria de vară în care descoperim o masă de dining ce a luat naștere dintr-o placă imensă de ardezie Kavala. Vis-à-vis se află baia proprietății, unde dăm ochii cu o amenajare desprinsă din cărțile de istorie, realizată cu obiecte custom. Regăsim un blat ce a luat naștere dintr-o noptieră veche pe care tronează o superbă chiuvetă din marmură Portoro Gold, plăci de Terrazzo pe pardoseală și un duș modern ce îndeplinește nevoile familiei.

 

Gărdulețul de lemn ce separă căsuța cu dormitorul de celalte construcții este lucrat tot de proprietar. Țigla de pe această construcție este luată din Transilvania, mai exact din zona Brașovului și are aproximativ 100 ani vechime. Geamurile locuinței sunt luate de la o biserică veche, grinzile au nenumărați ani în spate fiind recuperate de la diverse construcții care astăzi nu se mai gasesc.

Deschidem ușa veche și masivă, și pășim pe pardoseala din ardezie Kavala din interior. În dreapta, proprietarul a amplasat o canapea extensibilă și rafturi din lemn în nuanțe închise, pe care regăsim nenumărate cărți din literatura universală.

Întreaga încăpere este încălzită de soba din teracotă în nuanțe verzi ce reflecta lumina, iar vizual este încălzită de covorul din blană naturală ce acoperă intrarea în cramă. În partea stângă a încăperii remarcăm biroul cu spațiul de pictură al proprietarului, dar și o zonă de relaxare pentru familie. Ferestrele vechi cărora le-a fost dată o nouă șansă la viață, sunt îndreptate către grădina din spatele curții și către iazul cu pești.

 

Bucătăria de vară din această locație adăpostește nenumarate obiecte artizanale și cu istorie. Găsim mai multe băncuțe lucrate din lemn, masa din piatră naturală și pardoseala din aceeași ardezie Kavala pe care o regăsim și în dormitor. Pături cu motive tradiționale, ștergare țesute și multe flori atârnate. Fiecare piesă îți atrage atenția, însă împreună este creată armonie.

 

Properiarul își dorește să dezvolte proiectul și să mai construiască și să amenajeze un atelier de gătit (o altă pasiune a sa), vechi, la care să poată pregăti preparatele la foc de lemn, așa cum a fost la bun început.

 

Daca vrei să vezi clip-ul video, îl găsești aici. Pe noi ne găsești pe Facebook, Instagram și TikTok. Dacă și tu ai un proiect cu piatră naturală, nu ezita să ne contactezi.

gradina_casuta_cu_povesti  Delta Comana PIATRAONLINEiazul_din_curte  Delta Comana PIATRAONLINEalee_curte  Delta Comana PIATRAONLINEacoperis_vechi_tigla_casuta_cu_povesti  Delta Comana PIATRAONLINEdetalii_traditionale_casuta  Delta Comana PIATRAONLINEmasa_piatra_naturala  Delta Comana PIATRAONLINEbaie_casuta  Delta Comana PIATRAONLINEdormitor_casuta  Delta Comana PIATRAONLINE